Învățământul online, la care nu au avut din păcate acces toți elevii, a impus și organizarea unor ore remediale, un fel de meditații gratuite, față în față, cu elevii care au fost afectați în această perioadă. Profesorii care țin aceste ore sunt plătiți în plus. Plătiți sunt și coordonatorii județeni care trebuie să se asigure de funcționalitatea programului. Un consilier local din Bistrița și-a rotunjit veniturile cu 4.000 de lei lunar din această activitate.

Pandemia de Covid-19 a forțat școala românească să se digitalizeze. În nenumărate rânduri, cursurile au trecut online, profesorul folosindu-se de laptop, tabletă sau chiar telefon pentru a-și ține cursurile. Lipsa tabletelor, a conexiunii stabile la Internet a făcut ca nu puțini elevi pur și simplu să nu aibă acces la aceste lecții și să rămână în urmă cu materia.

Ministerul Educației a găsit o soluție pentru aceste situații: orele remediale. Acestea sunt un fel de meditații gratuite, la care pot participa elevii care nu au avut acces la Internet sau n-au avut echipamente digitale pentru a participa la cursuri. De asemenea, sunt luați în calcul și elevii corijenți și cei care pur și simplu doresc să aprofundeze materia.

La orele remediale pot participa toți elevii din România din ciclurile primar și gimnazial, clasele pregătitoare. Înscrierile se fac în regim continuu, iar actualizarea elevilor în grupele de remediale se face lunar, în ultima săptămână din lună. Activitățile remediale sunt organizate în unitățile de învățământ cu prezență fizică în clasă. Elevii participă la 20 de ore pe lună de activități de educație remedială.

Profesorii sunt remunerați pentru aceste lecții. Ministerul oferă unităților de învățământ 200 de lei pe lună pentru fiecare elev înscris în program. Și coordonatorii județeni de proiect sunt remunerați pentru activitatea lor.

Doina Macarie a concurat singură pentru postul de expert

În fiecare județ din țară există o persoană care coordonează activitatea acestui program. Ei bine, cum remunerația nu e deloc de neglijat la activitatea de coordonare s-au înghesuit tot cei cu influență, în ciuda faptului că s-a mimat un concurs în acest sens.

Portalul România Curată dezvăluie niște date cel puțin interesante. În 32 de județe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud, la concursul pentru ocuparea funcțiilor de coordonatori județeni a fost un candidat pe un loc. Din cei 42 de coordonatori județeni, 41 sunt angajați ai inspectoratelor școlare județene, care și implementează proiectele.

Din cei 42 de experți județeni, 8 sunt chiar șefii inspectoratelor școlare județene. Alți 16 sunt inspectori școlari generali adjuncți, majoritatea cu susținere politică. Expertul pe Bistrița-Năsăud este Doina Macarie. Profesoara a fost singurul candidat la concurs, pe care l-a și luat cu 60 de puncte din 100. Faptul că a fost singura candidată a scăpat-o de o probă de departajare, cea a interviului.

Aceasta lucrează la Inspectoratul Școlar Județean ca inspector la Proiecte Educaționale, încă din 2020. Doina Macarie a fost cooptată de fostul inspector general școlar Mihai Mureșan și păstrată în funcție de actuala șefă a ISJ BN, Aurelia Dan.

Mai mult, Doina Macarie s-a aflat pe listele PNL-ului la alegerile locale de anul trecut și chiar a prins un scaun în Consiliul Local al municipiului Bistrița. Aceasta este la primul mandat de consilier local.

Ce fac experții județeni? Monitorizează îndeplinirea activității remediale la nivelul unităților de învățământ in circumscripțiile școlare arondate. Monitorizează desfășurarea programului „școală după școală” la nivelul județului și centralizează documentele necesare și elaborează bazele de date.

Pentru această activitate, fiecare expert județean a primit pentru 6 luni 23.500 de lei. Asta înseamnă aproape 4.000 de lei lunar, sumă care practic a completat celelalte venituri realizate de experții județeni din restul activităților pe care le desfășoară.

23.500 din supravegherea orelor remediale, 40.000 de lei din agroturism

După cum spuneam, Doina Macarie desfășoară mai multe activități, care, împreună îi asigură un venit lunar cel puțin confortabil. Astfel, cei 4.000 de lei încasați anul acesta lunar pentru supravegherea orelor remediale sunt completate de 1.500 de lei din activitatea didactică și 1.880 de lei din activitatea de inspector școlar.

De asemenea, Doina Macarie mai încasează lunar și 1.000 de lei de la Consiliul Local Bistrița, unde este consilier local. Astfel, fără veniturile garantate de orele remediale, Doina Macarie deja pleca acasă lunar cu 4.300 de lei.

Acestea nu sunt singurele venituri ale profesoarei. Potrivit ultimei declarații de avere, Doina Macarie a raportat pentru anul trecut venituri de 38.95 de lei din agroturism.

Aceeași declarație de avere scoate în evidență faptul că Doina Macarie a reușit să adune ceva în ultimii ani. Profesoara are două terenuri în intravilan. Este vorba despre unul de 890 de metri pătrați achiziționat împreună cu soțul său și altul de 300 de metri pătrați primit ca donație.

La acestea se mai adaugă și spații comerciale și de producție în suprafață de 221 de metri pătrați în comuna Șieu, dobândite în anul 2016, dar și două case de locuit. Ambele au fost ridicate de la 0 de familia Macarie.

Una are 154 de metri pătrați și a fost ridicată în 2017, iar alta are 309 metri pătrați și a fost ridicată în 2019. În curtea familiei Macarie regăsim nu mai puțin de 4 autoturisme, cel mai vechi din 2007, iar cel mai nou un Volvo din 2016.

La final de 2020, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Doina Macarie vindea o casă cu 92.000 de euro. În prima lună din 2021 mai vindea o casă cu 449.636 de lei (tot peste 90.000 de euro).

Doina Macarie are sume importante și în bănci. Astfel, într-un cont deschis în 2015 la BCR a adunat peste 40.000 de euro, iar în altul deschis chiar anul acesta a mai adunat 300.000 de lei. Are și aproape 30.000 de lei la NN Pensii. Odată cu vânzarea celor două case, în conturile familiei au mai intrat sume importante de bani. Familia Macarie nu are datorii de niciun fel, conform aceluiași document.

Doina Macarie e profesoară, iar soțul său este inginer la un SRL din Bistrița. Acesta aduce acasă lunar aproape 2.000 de lei. Veniturile familiei sunt completate de un PFA pe agroturism. Pentru anul trecut, Doina Macarie a raportat venituri de 38.952 de lei din agroturism.

Deși sunt specificate veniturile făcute din agroturism, în declarația de avere a Doinei Macarie nu apare vreo unitate de cazare cu ajutorul căreia s-au realizat aceste venituri.

Andreea Moldovan

5 COMENTARII

    • Nu vorbiti cu invidie, din punct de vedere profesional doamna Macarie Doina este un pedagog de nota 11.
      E urât si josnic sa denigrati profesional o persoana prin prisma altor activitati pe care le desfasoara.

  1. Un articol tendențios și lipsit de veridicitate…se muncește mult in învățământ , chiar și pentru așa-zisele ,, afaceri”! Din câte știu eu, se muncește din luna martie și nu s-a primit niciun ban… Doina Macarie este un profesionist și un om de calitate, validat prin cu totul alte calități de natura morală și caracterială. Informați-vă mai bine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.