Consiliul Judeţean a scos la licitaţie în urmă cu aproximativ o săptămână contractul pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din Bistriţa-Năsăud. Valoarea estimată a contractului este de peste 2,2 milioane lei, fără TVA. În ceea ce deszăpezirea drumurilor naţionale, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) s-a pregătit anul acesta din timp, în ceea ce priveşte Bistriţa-Năsăud contractul fiind atribuit încă de la finele lunii august. Firma care se va ocupa de deszăpezirea drumurilor naţionale din Bistriţa-Năsăud în următorii 4 ani este Dacia Asphalt SRL din Cluj Napoca, pentru nu mai puţin de 20 milioane lei, fără TVA.
Autorităţile se pregătesc pentru perioada de iarnă şi au lansat licitaţiile pentru deszăpezirile drumurilor naţionale, dar şi a celor judeţene. Dacă CNADNR a fost harnică anul acesta şi a lansat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale ce aparţin de regiunea Cluj, respectiv de DRDP Cluj, încă din luna mai iar în iulie era deja cunoscut câştigătorul, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lansat abia de curând licitaţia similară pentru contractul de deszăpezire a drumurilor judeţene.
Există însă o diferenţă între cele două licitaţii. CNADNR a atribuit contracte privind lucrările de deszăpezire care sunt valabile pentru următorii 4 ani, în timp ce administraţia judeţeană bistriţeană doar pentru iarna care bate la uşă.
Licitaţie lansată recent! Peste 2,2 milioane lei puşi la bătaie
Administraţia judeţeană bistriţeană a deschis procedura de licitaţie abia în urmă cu aproximativ o săptămână şi a pus la bătaie nu mai puţin de 2.242.625 lei fără TVA pentru deszăpezirea celor aproximativ 641 km de drumuri judeţene din Bistriţa-Năsăud. Practic este vorba de atribuirea a cinci contracte subsecvente pentru tot atâtea zone ale judeţului.
Astfel, pentru zona 1 Bistriţa, unde discutăm despre aproape 128 km de drumuri judeţene, valoarea estimată a contractului se ridică la 446.456 lei, fără TVA. În zona 2 Beclean, drumurile judeţene au o lungime de 191,602 km, astfel că valoarea contractului a fost estimată la nu mai puţin de 670.607 lei, fără TVA, acesta fiind de altfel el mai consistent contract. Urmează apoi zona 3 Năsăud, cu 85 km de drumuri judeţene, valoarea contractului fiind estimată la 413.511 lei, fără TVA, zona 4 Şieu cu 118,146 km de drumuri judeţene, în acest caz contractul fiind estimat la 413.511 lei, fără TVA şi zona 5 Lechinţa cu 118,344 km de drumuri judeţene, contractul fiind estimat la 414.204 lei, fără TVA.
Peste două milioane lei, deszăpezirea pe drumurile judeţene, în 2015
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a scos la licitaţie contractul pentru serviciile de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru iarna 2015-2016 tot în luna septembrie. Valoarea estimată a contractului a fost de 2.135.540 lei fără TVA, iarcontractul a fost împărţit, ca de obicei în cinci loturi. Astfel, pentru lotul I Bistriţa, CJ BN a estimat valoarea contractului la 425.282 lei fără TVA, lotul II Beclean – 629.446 lei fără TVA, lotul III Năsăud – 314.226 lei fără TVA, lotul IV Şieu – 372.027 lei fără TVA şi lotul V Lechinţa a fost estimat la 394.559 lei fără TVA.
Au împărţit frăţeşte banii
Anul trecut, singurii participanţi – SC LDP SA şi SC Dimex 2000 Company SRL şi-au adjudecat fără emoţii contractele.
Astfel, SC LDP SA Bistriţa a depus oferte pentru toate cele cinci loturi, în timp ce SC Dimex 2000 Company SRL a depus oferte doar pentru două loturi, şi anume lotul 3 şi lotul 5, pe care, evident le-a şi obţinut. Prin urmare, se înţelege de la sine că firma subordonată CJ BN a rămas cu restul loturilor, adică 1, 2 şi 4.
SC Dimex 2000 Company SRL a câştigat lotul 3 Năsăud cu o ofertă de 295.695,78 lei fără TVA, iar lotul 5 Lechinţa şi l-a adjudecat cu o ofertă în valoare 362.112,86 lei fără TVA.
SC LDP SA a câştigat lotul 1 Bistriţa cu o ofertă de 414.382,89 lei fără TVA, lotul 2 Beclean cu 578.419,42 lei fără TVA şi lotul 4 Şieu cu 354.944,88 lei fără TVA.
În 2014, Frasinul şi Dimex au umflat potul
Şi anul trecut, contractul pentru deszăpezirea drumurilor judeţene a fost estimat la peste 2,1 milioane lei fără TVA, iar în cursă au intrat doar trei companii, toate trei abonate la banii publici ai judeţului Bistriţa-Năsăud – SC Dimex 2000 Company SRL, SC Frasinul SRL şi SC LDP SA. Licitaţia a fost împărţită în cinci loturi, cel mai bănos fiind lotul 2, pentru zona Beclean, cu o valoare estimată de623.027 lei, fără TVA. Astfel lotul 1 Bistriţa a fost estimat la422.384 lei, fără TVA, lotul 3 Năsăud –304.732 lei, fără TVA, lotul 4 Şieu –368.234 lei, fără TVA, şi lotul 5 Lechinţa –390.535 lei, fără TVA.
Patru din cele cinci loturi au fost adjudecate de SC Dimex 2000 Company SRL, motiv pentru care în conturi i-au intrat nu mai puţin de 1,5 milioane lei. SC Frasinul SRL şi-a adjudecat un singur lot, pentru care a încasat circa 300.000 lei fără TVA.
CNADNR a dat contracte pe 4 ani
Anul acesta, CNADNR s-a şmecherit şi a acordat contracte de deszăpezire a drumurilor naţionale pentru următorii patru ani, astfel că cel puţin o vreme nu mai au bătaie de cap. Pe de altă parte abonaţii la banii publici ai companiei sunt şi ei puşi la adăpost.
Pentru zona în care „stăpân” este DRDP Cluj, licitaţia a fost lansată la finele lunii mai, iar ofertele au fost deschise două luni mai târziu. CNADNR a avut nevoie de încă aproximativ două luni pentru a „cântări” ofertele, iar la finele lunii august – începutul lunii septembrie au fost făcuţi cunoscuţi şi câştigătorii. Suma pusă la bătaie a fost de nu mai puţin de 282.599.794 lei, fără TVA pentru toate cele 11 zone arondate DRDP Cluj.
Circa 27 milioane lei pentru Bistriţa-Năsăud! Nume grele în cursă
Pentru Bistriţa, valoarea estimată a contractului a fost de 26.796.062 lei, fără TVA.
În cursa pentru contractul de deszăpezire a drumurilor naţionale din Bistriţa-Năsăud au intrat SC Trameco SA, SC Diferit SRL, SC Dacia Asphalt SRL şi Dimex 2000 Company SRL.
Dacia Asphalt a umflat potul! Construct Perom, pe post de umbrelă
Anul acesta, contractul a fost adjudecat de SC Dacia Asphalt SRL din Cluj-Napoca, o firmă înfiinţată anul acesta, ce aparţineCristinei Petruţ şi lui Ioachim Eugen Cadar. În cursa pentru adjudecarea contractului, firma clujeană a fost înregistrată cu un terţ susţinător financiar, şi anume SC Construct Perom din Bistriţa, deţinută de Gheorghe Petruţ.
Construct Perom este una dintre firmele care a prins de-a lungul anilor contracte pe bani publici în Bistriţa-Năsăud, dar nu numai.
Firma bistriţeană s-a numărat la un moment dat printre preferatele municipalităţii condusă de Ovidiu Creţu, Construct Perom având multe din lucrările lansate de Primăria Bistriţa la activ.
Spre exemplu, în 2011, în cadrul unor lucrări de reparaţii şi asfaltare similare celor care s-au mai desfășurat în trecut, Construct Perom a avut de reparat 56 de străzi şi pentru care a încasat de la municipalitate circa 800.00 de lei.
O altă lucrare al cărei câştigător a fost aceeaşi firmă bistriţeană a vizat reabilitarea a 11 străzi din municipiu – Moşilor, George Enescu, George Mateiu, secundara 10 Viişoara, Codrului, Secundara 9 Unirea, Mioriţei, Livezi, Matei Eminescu, Secundara 13 Viişoara, Secundara 6 Sigmirului. Alături de Construct Perom, executanţi ai lucrărilor de reabilitare sunt în acest caz LDP. Valoarea contractului a fost per total de 8.654.170 lei, bani de la bugetul local. O altă felie de lucrări de asfaltare – reabilitare a aleilor şi parcărilor – adjudecată de Construct Perom s-a desfăşurat pe Aleea Tineretului şi parte din strada Octavian Goga, cartierul Petre Ispirescu – aleile Pârâiaşului, Basmului, Voinicului, Merilor şi Greuceanu -, cartierul Dragoş Voda şi în Independenţei Nord, pe străzile Rodnei, Împăratul Traian, Călimani, Pietrosul, Înfrăţirii şi Dumbravei, precum şi în Centrul Nou, pe aleile Ghiocelului, Margaretelor şi Plopilor. Pentru aceste lucrări, din bugetul local al municipiului au fost alocaţi peste 6,4 milioane de lei, iar licitaţia a fost adjudecată de Construct Perom la doar 3,9 milioane de lei, deci aproximativ la jumătatea sumei alocate.
În 2015, aceeaşi companie a fost desemnată câştigătoare de către CNADNR, a contractului pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Bistriţa-Năsăud, contract care a avut o valoare de 7.059.928,70 lei (fără TVA)