Continuăm saga șpăgii despre care procurorii DNA spun că a ajuns în buzunarele lui Ioan Andreica pentru a-și trafica influența pe lână Liviu Mihai Rusu, pe când acesta era președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Conform celor susținute de anchetatori, grupul infracțional a înființat o droaie de firme de consultanță care, vezi-Doamne, să dea o mână de ajutor firmei deținută de Cozariuc pentru a-și duce la bun sfârșit contractul câștigat de la CJ Bistrița-Năsăud pentru închiderea gropilor de gunoi, asta în aparență fiindcă acestea erau de fapt canale prin care sute de mii de euro s-au scurs spre anumite buzunare. Printre aceste buzunare s-au aflat, susțin procurorii DNA, și cele ale lui Ioan Andreica. Vorbesc mult și despre cele ale lui Liviu Rusu, dar acesta nu stă astăzi față în față cu judecătorii.
În ediția precedentă menționat că una din rotițele grupului infracțional a fost Cristian Stamatoiu, omul de legătură dintre Cozariuc și cei care așteptau mormanul de bani, tot el fiind cel prin intermediul căruia au fost încheiate contractele de consultanță cu firma lui Cozariuc – Interdevelopment SRL.
Stamatoiu a fost cel contactat de Ioan Claudiu Sabău, în martie 2010, când a aflat că în legătură cu contractul de reabilitare și închidere a gropilor de gunoi “sunt mari probleme” și că ar fi bine, pentru evitarea acestora, să plătească niște bani… acolo, vreo 200.000 de euro. Dacă la acel moment Sabău nu i-a spus cu subiect și predicat lui Stamatoiu la cine trebuiau să ajungă banii, acesta din urmă a aflat ceva mai târziu că o parte din cei 200.000 de euro ar fi urmat să ajungă la Liviu Rusu.
Cârrr, mârrr, Cozariuc a scos banii…
Într-o primă fază, la gândul că ar putea ajunge pe mâna procurorilor (deh, de ce ți-e frică, în spate duci), Cozariuc a refuzat, dar mai apoi a cedat.
“(…) în urma dificultăților întâmpinate în derularea contractului din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (refuzul de a preda amplasamentele, refuzul de a răspunde la solicitări oficiale, etc.), inculpatul Cozariuc Mihai Mircea a plătit suma de 200.000 de euro solicitată de către inculpatul Sabău Ioan Claudiu.
Inculpatul Stamatoiu Cristian a precizat că Sabău Ioan Claudiu a fost cel care i-a propus ca suma de 200.000 de euro să fie achitată în baza unui contract de consultanță încheiat între SC Interdevelopment SRL cu SC Elarenal SRL”, se arată în rechizitoriul DNA.
Cei 200.000 de euro au fost achitați în două tranșe a câte 100.000 de euro, prima în iunie 2010, iar a doua în septembrie/octombrie 2010. Din conturile firmei lui Ion Istrate, alias Fuji, – Elarenal – banii au ajuns în conturile Duo Mat Invest, după care au fost retrași de Mihai Stănescu sau Ioan Stănescu (n. r. – fratele lui Mihai Stănescu) și mai apoi restituiți lui Fuji.
“Datele (încheierii contractului și efectuarea plăților) corespund cu situația facturilor li OP-urile (…) pentru disimularea provenienței sumelor și beneficiarilor acestora, fiind creat circuitul financiar și comercial fictiv SC Interdevelopment SRL – SC Elarenal SRL – SC Duo Mat Invest SRL, banii fiind retrași în numerar de către inculpatul Stănescu Mihai și suspectul Stănescu Ioan și restituiți inculpatului Istrate Ion.
Inculpatul Stamatoiu Cristian a declarat că acest contract de prestări servicii nr. 042/01.04.2010 era unul fictiv, nefiind prestate niciun fel de servicii în baza lui, scopul încheierii fiind acela de a disimula sumele de bani solicitate de către inculpatul Sabău Ioan-Claudiu pentru exercitarea influenței asupra președintelui CJ Bistrița-Năsăud, Rusu Liviu-Mihai.
Inculpatul a mai menționat că deși SC Interdevelopment SRL a achitat suma de 200.000 de euro, în continuare au întâmpinat probleme cu autoritatea contractantă, acesta exemplificând, printre altele, că beneficiarul refuza să recepționeze lucrările.
Inculpatul a mai menționat că suma de 200.000 de euro sau cel puțin o tranșă din aceștia au fost achitați de SC Interdevelopment din contul deschis la Banca Italo Romena”, au arătat anchetatorii.
Liviu Rusu a negat că a primit vreun bănuț șpagă
Stamatoiu i-a cunoscut pe Liviu Rusu, Ioan Andreica și pe Luca Iancu-Mihai, vicepreședintele CJ BN la acea vreme, prin intermediul lui Ioan Claudiu Sabău, care era sforarul “afacerii”. Cu cei trei, Stamatoiu s-a întâlnit de câteva ori, în diferite zone ale municipiului. Cu ocazia unei întâlniri cu Liviu Rusu, Stamatoiu l-a întrebat direct pe acesta dacă a primit vreo sumă din cei 200.000 de euro, însă șeful CJ BN a negat că ar fi primit vreun cent.
Totalul a fost însă mai mare, de peste 300.000 de euro.
“ La data de 24.03.2011, inculpatul Stamatoiu Cristian și-a completat declarația dată anterior, făcând precizări referitoare la sumele plătite pentru traficul de influență exercitat în vederea derulării în condiții optime a contractului adjudecat de asocierea Interdevelopment – Bilfinger.
Astfel, inculpatul a declarat că SC Interdevelopment a achitat următoarele sume:
- 100.000 de euro, în baza unui contract de consultanță încheiat de SC Interdevelopment SRL cu Sparver LLC, firmă off shore, controlată de inculpatul Popescu Lazăr (contractul 14-1/25.03.2010),
- 200.000 de euro în baza unui contract încheiat de SC Interdevelopment SRL cu SC Elarenal SRL, firmă controlată de inculpatul Istrate Ion – contractul nr. 042/01.04.2010 (…)
- 700.000.000 lei vechi (n. r. – 70.000 lei noi) (din documentele aflate la dosarul cauzei aproximativ 89.000 lei) din conturile SC Geogis Proiect SRL către SC Elarenal SRL, ca urmare a solicitării inculpatului Stamatoiu Cristian către Călin Alexandru, căruia i-a menționat că are o datorie de achitat către SC Elarenal SRL. (…)
Inculpatul a mai menționat că inculpații Popescu Lazăr și Sabău Ioan-Claudiu i-au sugerat să încheie un contract de consultanță cu SC Sparver LLC, inculpatul recunoscând că a fost antedatat, pentru a crea aparența prestării unor servicii – contractul nr. 5/10.11.2009. (…)
Inculpatul nu a putut să precizez în ce condiții s-a ajuns la rezilierea contractelor cu SC Sparver LLC, menționând că cel mai probabil acest lucru s-a petrecut din cauza neînțelegerilor dintre Popescu Lazăr și Sabău Ioan-Claudiu, cu privire la sumele plătite.
Tot ca urmare a acestor neînțelegeri, Sabău Ioan Claudiu i-a solicitat inculpatului ca diferența până la suma de 200.000 de euro să fie achitată unei alte societăți.
Astfel, la solicitarea lui Sabău Ioan Claudiu a fost încheiat contractul nr. 042/01.04.2010 dintre SC Interdevelopment SRL și SC Elarenal SRL, având ca obiect servicii de consultanță pentru recrutarea forței de muncă, identificarea de subcontractori, urmărirea subcontractelor, etc.
Inculpatul a recunoscut că serviciile facturate în baza contractului menționat anterior nu au fost în realitatea prestate”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu, aceștia precizând că aspectele declarate de Stamatoiu au fost confirmate și de Mircea Cozariuc, dar și de o altă martoră – Ioniță Irina.
În ce-l privește pe Cozariuc, procurorii spun că acesta știa că respectivele contracte de consultanță erau fictive, însă acesta a fost convins că doar așa vor dispărea problemele cu privire la contractul încheiat cu CJ Bistrița-Năsăud legat de închiderea gropilor de gunoi din județ.
“Pe fondul acestui blocaj, inculpatul a primit o propunere de la beneficiarul lucrării, prin intermediul inculpatului Stamatoiu Cristian, de a semna o serie de contracte de consultanță cu diferite firme locale, agreate de beneficiar.
Astfel, inculpatul Stamatoiu Cristian i-a transmis că în situația în care va accepta să încheie contracte de consultanță cu firme locale, situația lucrărilor s-ar debloca și beneficiarul ar deveni mai «prietenos», inculpatul Cozariuc Mihai Mircea fiind în cele din urmă de acord cu această propunere. (…)
Inculpatul a mai menționat că după semnarea celor două contracte de consultanță a avut bănuiala că banii nu se îndreaptă spre subcontractorii locali, așa cum fusese informat, iar în urma clarificărilor solicitate inculpatului Stamatoiu Cristian, acesta din urmă i-a dat de înțeles că se afla în legătură directă cu inculpații Andreica Ioan și Rusu Liviu-Mihai”, se precizează în rechizitoriu.
Cozariuc le-a mai spus procurărilor că el a avut convingerea că Sparver LLC și Elarenal SRL aveau legătură directă cu beneficiarul lucrării – CJ Bistrița-Năsăud, în condițiile în care, după efectuarea plăților către cele două firme, autoritatea contractantă precum și primarii comunelor unde se aflau gropile de gunoi, au devenit mult mai cooperanți.
“Inculpatul a mai declarat că în momentul în care a făcut plățile, Stamatoiu Cristian nu i-a precizat în mod concret la cine vor ajunge banii, însă în acea perioadă acesta se exprima în mod frecvent că se deplasează la Bistrița, că are contactele necesare pe plan local pentru a rezolva problemele, folosind și un pseudonim «ăla mare»”, au mai arătat procurorii.
Fuji, o rotiță importantă în mecanism
Cum a ajuns bistrițeanul Ion Istrate, alias Fuji, în această combinație? Ei bine, se pare că omul nostru era amic bun cu Ioan Claudiu Sabău, așa că s-au înțeles repede.
“Inculpatul Sabău Ioan Claudiu era cel care își trafica efectiv influența, iar Istrate Ion îl sprijinea în vederea intrării în posesie a folosului material al infracțiunii.
Inculpatul Istrate Ion era reprezentantul legal SC Elarenal SRL, având astfel pârghiile necesare creării unui circuit financiar comercial apt să îi asigure inculpatului Sabău Ioan Claudiu folosul material al traficului de influență”, arată procurorii.
Conform acestora, Fuji este cel care i-a cooptat în gașcă pe cei doi Stănescu – Mihai și Cezar – administratorii Duo Mat Invest și Serban Lux SRL – pentru a disimula originea ilicită și beneficiarul real al sumelor de bani pretinse de Sabău pentru traficarea influenței pe lângă președintele Liviu Rusu, și ținea și legătura cu Ioan Andreica și Lazăr Popescu.
„Inculpatul Istrate Ion este cel care a creat un circuit comercial complex și financiar fictiv pentru disimularea provenienței și beneficiarilor reali ai sumelor de bani achitate de către SC Interdevelopment SRL, în schimbul traficului de influență exercitate de către inculpații Sabău Ioan Claudiu și Andreica Ioan, respectiv circuitul comercial și financiar: SC Interdevelopment SRL – SC Elarenal SRL – SC Dua Mat Invest SRL, și circuitul comercial și financiar SC Geogis Proiect SRL – SC Elarenal SRL – SC Șerban Lux SRL – SC Duo Mat Invest SRL.
Inculpatul Istrate Ion cunoștea că sumele de bani transferate în conturile societăților enumerate mai sus, provin din săvârșirea unei infracțiuni, respectiv că au fost pretinși și primiți în schimbul traficului exercitat de inculpații Sabău Ioan Claudiu și Ioan Andreica asupra președintelui CJ Bistrița-Năsăud, în legătură cu derularea contractului Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din jud. Bistrița-Năsăud”, susțin procurorii.
Ăla mare, ălă mic… bani pentru partid?!
Anchetatorii mai arată că deși Fuji nu ținea direct legătura cu Stamatoiu referitor la sumele de bani ce trebuiau plătite drept șpagă – “pentru traficarea influenței în legătură cu derularea contractului încheiat cu Interdevelopment – Bilfinger” – acesta era ținut la curent permanent de Claudiu Sabău. Împreună cei doi au stabilit strategia de urmat, modalitatea sumelor de bani și cu ce persoane trebuia discutat pentru traficarea influenței.
“ (…) inculpatul Istrate Ion avea cunoștință de problemele întâmpinate de către SC Interdevelopment SRL în derularea contractului cu CJ Bistrița-Năsăud, precum și de traficul de influență exercitat de către inculpatul Sabău Ioan Claudiu asupra lui Rusu Liviu Mihai.
În acest sens este relevantă discuția din data de 29.12.2010, orele 21:03:29, între inculpatul Sabău Ioan Claudiu și Istrate Ion, din care rezultă că acesta din urmă este informat cu privire la faptul că Luca Iancu Mihai (n. r. vicepreședintele CJ BN la acea vreme) a solicitat o sumă de bani pentru a cotiza partidului politic din care făcea parte (n. r. – PDL). De asemenea, cei doi discută și despre Stamatoiu Cristian, referitor că acesta din urmă a purtat discuții cu Rusu Liviu Mihai și Luca Iancu Mihai.
«Sabău Ioan Claudiu: M-o sunat ăsta, m-o disperat! Nici n-am vrut să-i răspund, mă! Da de trei ori m-a sunat!
Istrate Ion: Cine?
Sabău Ioan Claudiu: Ăsta mic! (Luca Iancu Mihai)
Istrate Ion: A…
Sabău Ioan Claudiu: Prietenu’ ăsta al nostru! Că mâine la zece! Deci o zis că nu există scuze! Mâine la zece să fiu la el!
(………)
Sabău Ioan Claudiu: (…) numai aia mi-e frică, deci în rest nu mi-i frică de nimic, numai aia să nu-mi zică, că o vorbit cu ăla, ști tu, mare-mare și i-o zis ăla că… no (…)
Istrate Ion: Bun, d-apăi (limbaj licențios) ăsta n-i (neinteligbil), el o zis că el nu mai are nevoie de nimeni. N-o discutat problema asta?
Sabău Ioan Claudiu: Nu știu…
Istrate Ion: Ei, ei doi.
Sabău Ioan Claudiu: Nu știu cu cine. Nu cred. Ăștia cu… care? Ăștia cu acela MIC (Luca Iancu Mihai) sau cu ăla mare (Rusu Liviu Mihai)?
Istrate Ion: Wader (Stamatoiu Cristian) cu… ăla de acolo, nu cu ăla mare-mare. Cu ăla mare (Rusu Liviu Mihai).
Sabău Ioan Claudiu: Păi nu știu. Haban n-am. Crede-mă, nu știu nimic, Fuji. No, spune tu! (…)
Sabău Ioan Claudiu: Păi aia-i, că acum mă implică pe mine, că știi tu, că noi am fost de-am făcut poveștile și totu-i ok și totu-i ok. Știi tu. (…)
Sabău Ioan Claudiu: Ba da, da… Păi nu știu cât îi de bine, că nu îla mare m-o sunat, acesta mai mic!
Istrate Ion: Păi i sete, aia-i traba, și lui!»
Un analfabet în combinație! Au profitat de el…
Din același rechizitoriu reiese că Mihai Stănescu, deși administrator de firmă, nu știa scrie și citi. Adică era analfabet!!! Și foarte probabil mai este…
“După o înțelegere cu numitul «Fuji», inculpatul Stănescu Mihai a revenit la Bistrița, unde i-a fost prezentată o persoană mai în vârstă, cu care i s-a transmis că va încheia un contract de prestări servicii.
Inculpatul de declarat că nu cunoaște obiectul contractului pe care l-a semnat cu acea persoană, deoarece nu știe să scrie și să citească. (…)
Inculpatul a menționat că persona nu cunoaște ce activități au fost prestate de către SC Duo mat Invest SRL pentru SC Elarenal SRL, conform contractului încheiar, el nefăcând altceva decât să aducă la Bistrița 7-10 persoane pe care le-a pus în legătură cu persoana prezentată de «Fuji».
Inculpatul Stănescu Mihai a mai declarat că după încheierea contractului, la diferite intervale de timp, era sunat de o persoană care se recomanda din partea firmei SC Elarenal SRL și îi solicita să întocmească o factură, deoarece urmează să încaseze o sumă de bani.
Întrucât inculpatul nu știa să scrie, după ce verifica soldul contului, se deplasa la Bistrița având asupra sa o factură sau carnetul facturier și i le înmâna persoanei care se recomanda din partea SC Elarenal SRL sau chiar lui «Fuji», iar persoana respectivă completa factura, inclusiv valoarea ei și serviciile prestate”, au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.