Constructorul RECORD a câștigat licitația pentru continuarea lucrărilor rămase restante la Judecătoria Beclean, în valoare de 11,6 milioane de lei. Culmea, aceeași companie a câștigat și licitația inițială pentru ridicarea clădirii, pe care a abandonat-o acum un deceniu, după ce a realizat doar 34% din lucrări.

Ministerul Justiției s-a hotărât să reia lucrările la Judecătoria Beclean, după ce acestea au fost stopate mai bine de un deceniu. În sfârșit, în această toamnă, instituția a reușit să găsească un constructor care să se ocupe de continuarea lucrării.

Ironia sorții, de lucrare se va ocupa tot constructorul RECORD, care a și început lucrarea, acum 13 ani. Pentru lucrările restante la noul sediu al Judecătoriei Beclean, Ministerul Justiției a pus pe masa 11,6 milioane de lei, fără TVA. Constructorul va avea la dispoziție 24 de luni pentru realizarea lucrărilor. De asemenea, a fost refăcut și proiectul tehnic, care ar fi și reprezentat o problemă în prima etapă a construcției.

„În vederea realizării investiției propuse, propunerea urmărește realizarea unei construcții care să reflecte caracterul funcțiunii, care prin raportarea la situația, spiritual locului, vecinătăți și limbaj formal să se integreze armonios în existentul construit al zonei. (…) În afara construirii clădirii propuse se are în vedere amenajarea trotuarelor perimetrale, aleilor pavate și a unei zone de parcare de capacitate 14 locuri”, se arată în proiectul tehnic.

Printre lucrările pe care trebuie să le efectueze constructorul se numără demolări și intervenții punctuale, realizarea accesului secundar aferent fațadei posterioare, returnarea treptelor în zona scării de acces principal în clădire, demontarea partial a tâmplăriei în zonele de acces principal și accesul personalului și remontarea lor în vederea realizării spațiului util necesar în zonele de intrare.

De asemenea, constructorul trebuie să monteze tâmplăria exterioară lipsă, să monteze în integralitate tâmplăria interioară, să realizeze termoizolațiile interioare aferente planșeelor, să execute șapele, hidroizolațiile din băi și oficii, să recompartimenteze și realizeze pereții, dar și platformele betonate, pavajele și spațiile verzi și să amenajeze zona de acces din exterior.

Sălile de judecată vor avea pereți acustici

În interior trebuie realizați pereți și tavane acustice în sălile de judecată cu panouri fonoabsorbante. Băile urmează să aibă placaje ceramice, iar camerele serverelor, de exemplu, vor avea pardoseli antistatice.

Întrucât o parte din lucrările efectuate anterior s-au degradat deja, constructorul trebuie, de exemplu, să înlăture termosistemul existent și structura fațadei ventilate și să realizeze un termosistem nou. Trebuie sp asambleze grilajele lipsă de pe fațadelor și să tencuiască pe exterior.

„Spațiile vor fi finisate la un standard ridicat, asigurându-se unitatea din punct de vedere calitativ. În zona aferentă publicului – zona circulației publice, materialele folosite ca finisaj la pardoseli, pereți și tavane vor fi alese astfel încât să fie rezistente la uzură, ușor de întreținut și să evidențieze și să susțină funcția spațiului respectiv. În zona de intrare, sala pașilor pierduți, și circulații vertical pentru zona publică, pardoselile vor fi din piatră naturală, pentru a asigura aspectul și duritatea foarte ridicată, tratat antiderapant. (…) Sălile de judecată vor fi tratate astfel încât să creeze o atmosferă solemnă și deschisă”, se mai arată în proiectul tehnic.

Fațadele vor fi placate cu ceramic compozită, iar ferestrele și zona de acces din profil de aluminiu vopsite cu sticlă colorată, pentru reducerea radiațiilor solare. Terasele necirculabile peste nivelele inferioare vor fi amenajate cu pietriș decorativ, iar pardoseala zonelor de intrare va fi acoperită cu piatră naturală antiderapantă cu rezistență la trafic intens.

Grilaje împotriva pătrunderii prin efracție și alarme de panică

Proiectanții nu au uitat că este vorba despre judecătorie, astfel că au prevăzut grilaje și plase de sârmă cu ochiuri mici, care să împiedice cățărarea și pătrunderea prin efracție. Sunt prevăzut și camera de supraveghere interioară și exterioară, cu acoperirea totală a coridoarelor, intrărilor și a zonelor exterioare.

La intrare sunt prevăzute două puncte de acces control, dublate de magnometre pentru identificarea elementelor care pot constitui factori de pericol. Vor fi instalate și alarme de panică, în locuri cu acces doar pentru personalul angajat, judecător sau agenți de pază. Clădirea este prevăzută cu scări și trei ascensoare.

„Iluminatul de siguranță se va realiza pe toate coridoarele și zonele de acces în situații de urgență având ca sursă un grup electrogen propriu la care se vor conecta și toți consumatorii vitali. Având în vedere importanța și caracterul fracțiunii tratate, cerințele la siguranța în exploatare trebuiesc îndeplinite la cele mai înalte standard, accentul punându-se pe obținerea unui sentiment de siguranță”, se mai arată în proiectul tehnic.

De ce a renunțat RECORD la lucrări în prima fază

Licitația a fost câștigată de Record SRL Bistrița, iar valoarea contractului ajungea la 11,7 milioane de lei. Lucrările trebuiau finalizate în maxim 30 de luni de la data semnării contractului. Ei bine, 12 ani și jumătate mai târziu, din obiectiv a fost realizat doar 34%, iar Ministerul Justiției s-a văzut nevoit să organizeze o nouă licitație.

Potrivit unui raport al Tribunalului Bistrița-Năsăud: „Pe parcursul derulării contractului au apărut numeroase probleme, inclusiv necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare, neincluse în contractul inițial sau neclarități legate de proiectul tehnic ce au generat neînțelegeri între proiectant și executant. Mai mult, de la începutul investiției până  în prezent execuția lucrărilor a fost întreruptă temporar, pe mai multe perioade de timp, din lipsa fondurilor bugetare, totalul întreruperilor fiind de 490 zile”.

Terenul în suprafață de 1.700 de metri pătrați a fost dat în folosință gratuită Judecătoriei Beclean de către autoritățile locale. Amplasamentul se află chiar în centrul orașului, aproape de Secția de Pompieri și Primăria orașului Beclean. Suprafața construită a Judecătoriei Beclean va fi de 768 de mp, iar cea desfășurată totală de 3.077 mp.

Deși pare greu de crezut, Judecătoria Beclean funcționează într-o fostă școală generală reamenajată încă din anul 1994, anul în care a fost înființată această instanță. Clădirea respectivă are două săli de judecată și birouri pentru întreg personalul. Judecătoria Beclean este singura instanță care funcționează într-un sediu impropriu.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.