Masterplanul de apă și canalizare, derulat de regia de apă-canal din Bistrița-Năsăud Aquabis și finanțat în mare parte din fonduri europene au pompat în piață sume uriașe, pe care constructorii bistrițeni s-au grăbit să pună mâna, participând la licitații. Printre constructorii care au pus mâna pe ultimele contracte de zeci de milioane de lei se numără CML.ro, Dimex 2000 Company, MIS Grup sau Frasinul, toate companiile dezvoltându-se în ultimii ani tocmai cu ajutorul contractelor venite de la stat.
Aquabis, furnizorul de apă-canal din județ trage tare să ducă la finalizare masterplanul de apă și canalizare, care oricum este în întârziere, în principal din cauza licitațiilor, care fie au fost refăcute de mai multe ori din cauza neprezentărilor, fie au fost contestate și răscontestate.
Masterplanul a fost unul dintre proiectele fazate, fiind trecut din fostul exercițiu financiar în cel actual, cum s-a și întâmplat cu toate proiectele similare din țară. După încheierea Programului Operațional Infrastructură Mare, a fost trecut pe Programul de Dezvoltare Durabilă, însă finanțarea e în continuare asigurată, a precizat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
„Avem finanțare pentru masterplanul de apă și canalizare integral din 2020, 2021. Din 12 contracte de lucrări, e un singur contract mai mare nesemnat, cel cu satul Bichigiu, extinderea la Coșbuc, Salva, Năsăud, Rebrișoara, Rebra, Parva și Feldru. Achiziția pentru CL 2 Bistrița a fost finalizată în urmă cu câteva luni și în momentul de față se derulează lucrări la Slătinița. Au început acum două săptămâni”, a explicat Radu Moldovan.
CML.ro și Dimex-2000 au pușcat un contract de 56 de milioane
Ultimul contract atribuit chiar luna trecută de către Aquabis vizează extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă în orașul Beclean, extinderea și alimentare cu apă în Nimigea de Jos, Mocod, Florești, Nimigea de Sus, Mintiu și Mititei și extinderea rețelelor de canalizare în orașul Beclean.
În cadrul proiectului vor fi reabilitate 11.775 de metri de conducte de apă, vor fi construite în extinderea rețelei existente 22.500 de metri de conducte. Vor fi construite, de asemenea, și 12 stații de pompare apă uzată noi. Odată finalizate lucrările, 1.000 de gospodării vor fi branșate la apă și 827 la canalizare. Constructorul câștigător are la dispoziție 24 de luni să finalizeze lucrările.
Valoarea contractului este de 56 de milioane de lei și a fost câștigat de asocierea: Dianova Instal, CML.ro și Dimex-2000 Company. Se pare că la licitație s-au înscris 3 ofertanți, unul retrăgându-se, iar altul fiind declarat neconform. Asocierea care a și câștigat licitația a fost singura declarată admisibilă.
Tot primăvara aceasta a fost atribuit un contract în valoare de 68,2 de milioane de lei, care se concentrează asupra municipiului. Acesta presupune proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare/modernizare a stației de epurare din Bistrița, instalarea de copertine pentru acoperirea decantorului primar, instalarea de copertine pentru acoperirea deznisipatorului, a decantorului primar sau a rezervorului lichid mixt.
De asemenea, contractul presupune și montajul de instalații și echipamente pentru dezodorizare, dotarea stației de epurare cu o instalație de uscare și peletizare nămol și o linie de uscare avansată a nămolului, precum și înlocuirea unor echipamente tehnologice.
Se vor face și lucrări de extindere a stației de epurare și tratare a apei din Lechința, dar va fi modernizată și captarea apei de la Cușma și Bistrița-Bârgăului, în cadrul acestui proiect.
Licitația a fost câștigată de această dată de asocierea AWA INFRA SRL, HYDROSTROY AD, Campredo Construct și Aqua Technology Design. De altfel, aceasta a fost și singurul ofertant la această licitație. Aici au avut prioritate, prin cerințele din caietul de sarcini, firmele specializate în instalații și mai puțin constructorii.
MIS Grup a pus mâna pe 48 de mil lei, iar Frasinul pe aproape 84 mil lei
Și campionul licitațiilor publice din Bistrița-Năsăud, MIS Grup a pus mâna în primăvara acestui an pe un contract în valoare de 48,4 de milioane de lei pus la bătaie de Aquabis. Constructorul s-a asociat pentru această licitație cu Aqua Serv și va extinde rețeaua de alimentare cu apă și canalizare din comuna Tiha Bârgăului.
Lucrările prevăzute în contract includ aducțiune de apă pe o lungime de 1959 de metri, dar și extinderea rețelei de distribuție cu 31.476 de metri, a rețelei de canalizare cu 19.562 de metri, dar și amenajarea a 11 stații de pompare apă uzată și 9 stații de pompare apă potabilă. Constructorul are la dispoziție 18 luni să finalizeze lucrările în cauză.
Cel mai important contract atribuit de Aquabis în tot în primăvară prevede reabilitarea conductei de aducțiune Bistrița-Lechința și extinderea alimentării cu apă și canalizare în comunele Lechința, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie și Budești.
Contractul a fost împărțit în două loturi. Primul lot are o valoare de 37,6 milioane de lei și presupune reabilitarea conductei de aducțiune Bistrița-Lechința cu o lungime de 19.966 de metri. Pe teritoriul comunei Șieu Măgheruș se va reabilita 10.000 de metri, iar pe teritoriul comunei Lechința 9.944 de metri.
Acest lot a fost atribuit încă din luna august a anului trecut, câștigătoare fiind declarată asocierea Euskadi și Antrepriza Montaj Instalații. Aceasta a și fost singura ofertă declarată admisibilă. La licitație a mai participant un ofertant, însă oferta sa a fost declarată neconformă.
Al doilea lot a fost atribuit abia în luna februarie a acestui an. Valoarea sa este de 83,8 milioane de lei, iar pe contract a pus mâna asocierea Frasinul cu Ambient Construct și Energomontaj. La licitație au participat 3 ofertanți, oferta unuia dintre ei fiind declarată neconformă. Două oferte au fost declarate admisibile, iar în cele din urmă a fost declarat câștigător constructorul Frasinul.
Lucrările presupun aducțiune de apă pe 21.758 de metri, zona Lechința-Matei, aducțiune pe 9.100 de metri, zona Lechința- Miceștii de Câmpie. Proiectul prevede și mai multe stații de clorinare și pompare, o rețea nouă de distribuție în Sângeorzul Nou din comuna Lechința, care se va întinde pe 10.66 de metri, dar și o rețea noua de distribuție în localitățile Miceștii de Câmpie, Visuia, Fântânița, cu o lungime de 23.700 de metri.
Va fi amenajată o rețea nouă de distribuție ce se va întinde pe 27.200 de metri în Sânmihaiu de Câmpie și o rețea nouă de distribuție în localitățile Budești, Fânațe, Țagu, Țăgșoru cu o lungime de 45.400 de metri. În localitățile Vermeș și Lechința se vor executa lucrări de extindere a sistemului de canalizare fiind prevăzuți 7.198 de m de conductă de canalizare realizată.