Săptămâna trecută a fost dat publicităţii un raport care prezintă activitatea concretă a deputaţilor şi senatorilor în sesiunea parlamentară februarie – iunie 2009. Deputaţii bistriţeni se află poziţionaţi în a doua jumătate a clasamentului, potrivit raportului, cea mai slabă prezenţă la lucrările Camerei Deputaţilor având-o liberalul Ioan Ţintean, cu doar 12%.
Botiş, cel mai conştiincios dintre bistriţeni
Deputatul care reprezintă bistriţenii din Colegiului 1 al judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Nelu Botiş, a fost cel mai conştiincios, dacă putem spune aşa, având în vedere locul ocupat în clasament – 131. Astfel, el a avut cele mai multe prezenţe dintre aleşii bistriţeni la lucrările Camerei Deputaţilor din această sesiune parlamentară. Deputatul a înregistrat 250 de prezenţe din cele 311 necesare pentru voturile finale, prezenţa sa fiind de 80%.
Deputatul Botiş este membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie social, alături de alţi 18 deputaţi, reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare. Potrivit raportului IPP, Comisia s-a întrunit în 47 de şedinţe în cadrul sesiunii februarie – iunie 2009, dar pe pagina de internet nu sunt publicate informaţii, exceptând ordinea de zi, referitoare la trei şedinţe ale comisiei. Un număr de nouă şedinţe nu furnizează niciun fel de informaţii referitoare la prezenţă; în procesele verbale se aduce la cunoştinţa IPP că deputaţii au avut pe ordinea de zi a acestor nouă şedinţe – studiu individual asupra proiectelor aflate pe agenda de lucru a comisiei. În cele 35 de şedinţe unde IPP deţine informaţii la lucrările comisiei, au fost prezenţi toţi membrii comisiei – excepţie Marian Sârbu – sau în puţine cazuri motivaţi de drept pentru deplasări externe. Ministrul PSD+PC – Marian Sârbu a participat la o singură şedinţă a lucrărilor comisiei: mai precis, în data de 8 aprilie 2009. IPP precizează că membrii Guvernului ce deţin şi funcţie de parlamentar sunt motivaţi de drept de la activităţile Parlamentului României.
În sesiunea parlamentară februarie-iunie 2009, comisia a fost sesizată în fond cu un număr de 140 de iniţiative legislative, întocmindu-se 124 de rapoarte. De asemenea au fost finalizate 57 de avize.
Oltean îl secondează pe Botiş
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Ioan Oltean, se situează pe locul 174 în acest clasament, fiind pe locul al doilea între bistriţeni. Alesul Colegiului 3 din Bistriţa-Năsăud a avut o prezenţă de 217 din 311 la voturile finale, adică 70%.
Această comisie s-a întrunit în 47 de şedinţe conform informaţiilor publicate în pagina de internet şi a depus 88 de rapoarte.
Radu Moldovan, al treilea
Deputatul Emil Radu Moldovan, reprezentantul bistriţenilor din Colegiul 2, ocupă locul 186 în acest clasament al absenţilor cu o prezenţă de 211 din 331 la voturile finale – 68%. Emil Radu Moldovan face parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, dar şi din Comisia de validare a Camerei Deputaţilor, despre care IPP nu aminteşte în acest raport.
Ţintean, cel mai absent
Potrivit raportului IPP, deputatul Ioan Ţintean a înregistrat o prezenţă de 37 din 311 voturi finale – 12% – situându-se astfel pe locul 323.
246 de legi votate şi promulgate
Totalul iniţiativelor legislative – 879 din care la începutul sesiunii februarie – iunie existau 528, iar în cursul sesiunii februarie – iunie au fost înregistrate 351. În sesiunea parlamentară februarie – iunie 2009 au fost votate 631 de iniţiative legislative, din care pentru 554 Camera Deputaţilor a fost Cameră decizională. Din cele 631 iniţiative legislative votate în actuala sesiune, 273 iniţiative legislative au fost elaborate de Guvern (199 proiecte de legi pentru aprobarea Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului, 18 proiecte de legi pentru aprobarea Ordonanţelor Guvernului, 56 proiecte de legi iniţiate de Guvern). Dintre alte 358 de propuneri legislative doar trei au devenit legi, majoritatea aflându-se încă în proces legislative.
Liana Mureşan