Două proiecte de hotărâre de consiliu local, de la Bistriţa, au reîncins disputele dintre grupurile politice de consilieri. Iniţiate de consilierii liberali, proiectele de HCL prin care se propunea premierea de către municipalitate a halterofilului Gabriel Sâncrăian, medaliat cu bronz la Olimpiada de la Rio, respectiv conferirea titlului de cetăţean de onoare multiplului campion naţional la tenis de masă, Adrian Crişan, calificat în optimile de finală ale aceleiaşi competiţii, au fost respinse cu aviz negativ de către comisiile de specialitate ale CL Bistriţa.

 

Pentru şedinţa de consiliu local de joi, 29 septembrie, consilierii liberali din municipiul reşedinţă de judeţ promovaseră două proiecte de HCL, prin care doi sportivi bistriţeni, cu rezultate deosebite la Olimpiada de la Rio, urmau să fie recompensaţi pentru performanţele lor. Gabriel Sâncrăian şi Adrian Crişan mai trebuie să aştepte însă pentru că departamentele de specialitate ale administraţiei locale au dat aviz …negativ!

 

Gabriel Sâncrăian mai aşteaptă

Pe data de 13 august, Gabriel Sâncrăian, sportiv legitimat la CSM Bistriţa, câştiga pentru România medalia de bronz în urma concursului la categoria 85 kg, cu un nou record personal, de plus 20 de kilograme. Sportivul din Bistriţa ajungea astfel la şase kilograme de recordul mondial. Sâncrăian a totalizat 390 kg, după 173 kg la stilul smuls şi 217 kg la aruncat, clasându-se al treilea după iranianul Kianoush Rostami şi chinezul Tao Sian.

În şedinţa de consiliu local de joi, 29 septembrie, la iniţiativa consilierilor liberali Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Filip Moisil, Mioara Seica şi Florin Chereji, urma să fie supusă votului  hotărârea prin care „se aprobă premierea sportivului Gabriel Sâncrăian, legitimat la Clubul Sportiv Municipal Bistriţa, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Vară din anul 2016, cu suma de 100.000 de lei net, la care se adaugă şi impozitul pe venit”.

Hotărârea nu a trecut, ea primind aviz negativ.

„Deoarece până la această oră nu au fost clarificate suspiciunile de dopaj, apărute după încheierea competiţiei la care sportivul bistriţean a câştigat medalia de bronz, apreciem că, deocamdată, nu este oportună emiterea unui aviz favorabil pentru acest proiect de hotărâre”, se motivează în raportul Departamentului de comunicare al Primăriei, privind necesitatea şi oportunitatea proiectului.

 

Nici Preşedinţia nu vrea …încă

Proiectul de HCL pentru premierea de către Consiliul Local a lui Gabriel Sâncrăian a fost iniţiat înainte de a apărea scandalul de dopaj. Între timp el a fost premiat de către Guvernul României, dar Preşedinţia nu i-a acordat marţi, 27 septembrie, decoraţia pentru merite sportive deosebite ca în cazul celorlalţi medaliaţi olimpici. Halterofilul Gabriel Sâncrăian a fost singurul medaliat român absent de la ceremonie.

”Ca să nu existe speculaţii. Lipseşte un sportiv din acest lot de medaliaţi, întrucât există o suspiciune privind un test antidoping. Aşteptăm un verdict clar în privinţa lui. Când va exista o decizie finală în acest caz, care să infirme acuzaţiile, îl voi invita şi pe el la Cotroceni”, a spus Klaus Iohannis. El a declarat apoi: ”Am spus că este nevoie să aşteptăm să vedem care este decizia finală, iar dacă decizia finală va fi că nu poate fi acuzat de nimic şi rămâne cu medalia, bineînţeles că îl voi invita în mod special la Cotroceni şi îl voi decora”.

gabriel-sincraian-3

Bistriţa nu vrea cetăţeni de onoare, pe motiv de… Consiliu Judeţean!

Dacă în ceea ce îl priveşte pe halterofilul Sâncrăian, inclusiv unul dintre iniţiatori, consilierul local Florin Chereji, consideră că se impunea retragerea de pe ordinea de zi a proiectului până la publicarea verdictului referitor la suspiciunea de dopaj, care a apărut după cucerirea medaliei olimpice, în cazul lui Adrian Crişan avizul negativ este considerat „cel puţin pueril”.

„Avizul negativ pentru proiectul de hotărâre prin care să îi atribuim titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa sportivului Adrian Crişan a fost motivat cel puţin pueril, ca să nu spun altfel. Motivaţia a fost că şi Consiliul Judeţean intenţionează să îi ofere un titlu de cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud. Ori nu există nicio incompatibilitate între cele două titluri. Vă dau exemplul lui Marcel Lupşe, care este cetăţean de onoare atât al judeţului cât şi al municipiului Bistriţa”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Florin Chereji.

Iniţiatorii proiectului consideră că Adrian Crişan merită din plin acest titlu. În acest fel, dincolo de recunoaşterea meritelor lui, ei spun că ar fi un argument în plus ca sportivul să ia decizia de a se întoarce la Bistriţa, şi să contribuie la consolidarea tenisului de masă bistriţean.

„Am înţeles că s-ar mai fi comentat în Departamentul juridic al Consiliului Local că nu ar avea depus CV-ul la dosar. Îl puteau cere, nu era un motiv de respingere sau amânare. Eu cred că ar fi un mare câştig pentru sportul nostru local ca el să se întoarcă antrenor la Bistriţa”, spune Florin Chereji.

 

În optimi, cu campionul en titre!

Jucătorul român de tenis de masă Adrian Crişan (36 de ani) s-a calificat în optimile de finală ale probei de simplu la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro după o victorie de senzaţie în faţa sud-coreeanului Lee Sangsu, cu 4-3 (9-11, 13-11, 5-11, 10-12, 12-10, 11-6, 13-11). Multiplul campion al României, aflat pe locul 90 în clasamentul mondial, şi calificat in extremis la JO 2016, s-a impus la capătul unui meci foarte disputat, cu multe răsturnări de scor, care a durat 53 de minute. Crişan a reuşit să întoarcă scorul de la 1-3 la seturi şi a salvat o minge de meci în setul cinci.

În optimi el l-a întâlnit pe campionului olimpic en titre. Zhang Jike, numărul 4 mondial, care s-a întrebuinţat la maximum şi a avut nevoie de 34 de minute pentru a-l învinge pe bistriţeanul de 36 de ani. Crişan a fost foarte aproape să câştige setul trei, a avut minge de set, dar l-a scăpat din mână pe dublul campion mondial. Adrian Crişan a participat la Rio la a cincea ediţie a JO din carieră.

 

Cinci Olimpiade şi multiple titluri de campion naţional nu ajung

În urma evoluţiei absolut meritorie pe care a avut-o sportivul bistriţean la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio, din acest an, consilierii municipali liberali Sorin Hangan, Filip Moisil, Ioan Peteleu, Florin Chereji şi Mioara Seica au iniţiat proiectul de hotărâre ce urma să fie dezbătut în şedinţa din 29 septembrie, pentru conferirea titlului de “Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” sportivului legitimat la Clubul Sportiv Municipal Bistriţa, „pentru întreaga activitate sportivă desfăşurată la competiţiile naţionale şi internaţionale la disciplină tenis de masă”.

„Replica” departamentelor de specialitate din Primăria bistriţa a venit însă sec: aviz negativ. „Deoarece Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a iniţiat deja demersurile în vederea conferirii titlului de cetăţean de onoare al judeţului, apreciem că, deocamdată, nu este oportună emiterea unui aviz favorabil pentru acest proiect de hotărâre”, se arată în raportul aceluiaşi departament de comunicare al primăriei.

Adrian Crişan şi Gabriel Sâncrăian nu sunt singurii sportivi pe care Bistriţa i-a avut, de-a lungul timpului, competitori şi reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice. La ediţia anterioară, din 2012, de la Londra, nu mai puţin de cinci componenţi ai lotului olimpic român au fost sportivi bistriţeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.