Consilierii locali bistrițeni au probat, joi, retragerea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița fostului ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în Guvernul Năstase, Miron Mitrea. Propunerea a venit din partea unui consilier al Partidului Ecologist Român, Teodor Mârza.

Consiliul Local Bistrița a aprobat, cu 20 de voturi „pentru”, proiectul de hotărâre inițiat de Teodor Mârza. Propunerea a venit ca urmare a condamnării lui Miron Mitrea, în 2015, pentru infracțiuni de corupție. 

Având în vedere condamnarea prin hotărâre judecătorească definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție din data de 13 februarie 2015 în dosarul nr. 4071/1/2014 prin care Domnul MITREA MIRON a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, fapt care încalcă prevederile Regulamentului de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița, consilierii Partidului Ecologist Român au formulat și depus un proiect de Hotărâre a Consiliului Local în vederea retragerii titlului de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița„, a scris reprezentantul PER, în referatul de aprobare a propunerii.

Miron Mitrea era al 37-lea cetățean de onoare al Bistriței, începând din 1 iulie 2002, când deținea funcția de ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în Guvernul PSD condus de Adrian Năstase. 

Nu are relevanță din ce partid este. Relevanță are că în timp ce era ministru, demnitar al statului român, a luat mită. Asta nu ne onorează pe noi bistrițenii. Sper să nu mai fie cazul de acum încolo să devină cetățean de onoare vreun politician și să ne facă de rușine în toată țara„, a explicat consilierul PER, Teodor Mârza.

Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților aviz pentru începerea urmăririi penale, în 21 aprilie 2008, în cazul lui Miron Mitrea, vizat într-un dosar de corpuție, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracțiuni de corupție. Concret, Mitrea a primit foloase necuvenite din partea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, în perioada 2001-2002, în valoare totală de 927.420 de lei, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţie. Pentru că parlamentarii au votat împotriva ridicării imunității, la 3 septembrie 2008 Miron Mitrea și-a dat demisia din Parlament, pentru a se pune la dispoziția anchetatorilor. După numai trei luni, la alegerile din noiembrie 2008, a fost din nou ales în Parlamentul României, beneficiind din nou de imunitate parlamentară. La data de 10 decembrie 2008, procurorii DNA au pus sechestru pe locuința din București a lui Miron Mitrea, pentru a asigura recuperarea unui prejudiciu de 700.000 de lei. El a fost trimis în judecată în martie 2009, iar în februarie 2015 a fost condamnat definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare. Dupăun an și patru luni, în mai 2016, Miron Mitrea a fost eliberat condiționat din închisoare – Penitenciarul Poarta Albă –  printr-o hotărâre judecătorească a Tribunalului Constanța.

După eliberare, Miron Mitrea a decis să se retragă din viața politică. 

Nu e o plăcere să faci puşcărie, dar nici să spui că e foarte greu. E o chestie de cap. Depinde cum te adaptezi. Dacă vrei să fie foarte greu, e foarte greu. Şi în viaţă sunt nişte reguli pe care trebuie să le respecţi. Dacă vrei le respecţi, dacă nu ajungi la puşcărie. Eu sunt un exemplu bun, nu? Voi vedea ce fac. În orice caz, nu politică. Mi-a ajuns politica. 26 de ani au ajuns. Nici nu s-a terminat grozav, nu?„, declara fostul ministru după ce a scăpat de după gratii. 

3 COMENTARII

  1. Maaa… sunteti de rasul curcilor , egal ca sunteti de ” cea ori hais ” !
    Vesnic CE DA UNUL, RETRAGE CELALALT CAND SE INVARTE ROATA … ! Ma sunteti normali la cap sau ba ? Orice titlu, ori recompensa, este data pentru anumite merite dintr-un anume ” timp ” … si PUNCT . Un drept dat ori castigat, ramane dat sau castigat ! Numai prin Hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si in conditiile strict prevazute de lege… se pot anula diplomele, titlurile, decoratiile ori alte forme de recompense odata acordate , ca asa scrie la ” lege ” .
    Maaa… un anume titlu sau drept… se da pentru ” activitati utile societatii ” la modul general si nicidecum pentru anumite valori apartinatoare doar a unui interes politic si faptul ca acel grup de interese se afla la butoane intr-un moment dat, el a facut acel ” gest ” pentru tzara asta si nu pentru interesele lui de grup si poate fi anulat numai daca a fost dat cu incalcarea legii , iar atunci… trebuie sa raspunda si cine a dat si cine a luat … Dar ca la noi… la nimeni .

    • Ce merite castigate cititor? a facut vreo cale ferata, drum ,pod? bistrita-bucuresti 11-13 ore cu trenu. ce merite? aberezi crunt!!

  2. Oricum PENALUL vine saptamanal la IREALITATEA TV si ne da noua lectii de morala crestina . Numai ca doar asistatii sociali il mai apreciaza . Si din cand in cand analfabetii functionali care nu cunosc criterile de acordare si retragere a unor avantaje tipice comunistilor din pesede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.