După ce a făcut demersurile să adune o bucată suficient de mare de teren pentru a putea face o parcare supraetajată în centrul Bistriței, Consiliul Județean renunță la proiect și îl dă pe mâna Primăriei Bistrița, care pregătește acolo un mastodont cu 3 etaje și terasă însumând 300 de locuri de parcare.
Primăria Bistrița pregătește o parcare cu 300 de locuri pe strada Bistricioarei. Potrivit memoriului depus la Agenția pentru Protecția Mediului, suprafața este de 6.498 de metri pătrați, cu acces din strada Bistricioarei.
Este vorba despre o clădire cu parter, trei etaje și terasă, care va găzdui 296 de locuri de parcare interioare, 62 de locuri de tip rastel pentru biciclete și două locuri de parcare exterioare pentru autobuze. Fațadele clădirii vor fi acoperite cu vegetație și panouri fotovoltaice, care să asigure energia necesară:
„S-a pornit de la premisa realizării unui imobil cu destinația de parcare publică supraetajată care poate să găzduiască un număr de 296 de locuri de parcare interioare pentru autovehicule 62 de locuri de tip rastel pentru biciclete și două locuri de parcare exterioare pentru autobuze. Proiectul propus pune accent pe sustenabilitate și ecologie, din acest motiv fațadele clădirii vor fi acoperite cu vegetație, iar pe toată suprafața invelitorii se vor amplasa panouri fotovoltaice care vor asigura cel puțin consumul consumatorilor din incintă. Amenajarea exterioară aduce un plus de vegetație centrului orașului Bistrița, printr-o zonă de promenadă care funcționează și ca element tampon între clădirea nou propusă și exteriorul insulei urbane asupra căreia se intervine”, se mai arată în memoriu.
Valoarea proiectului 10 milioane de euro!
Materializarea acestei parcări va costa Primăria Bistrița 52 de milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro. Conform memoriului, aceasta se va materializa în 24 de luni, la care se adaugă încă 4 luni destinate proiectării.
O parcare în această zonă era absolut necesară, fiind concentrate acolo instituții publice, hoteluri sau bănci. Numărul de locuri de parcare în zonă este limitat:
„Problema numărului locurilor de parcare nu aparține doar zonei centrale, ci și cartierelor cu aglomerări de unități locative. Datorită creșterii semnificative a parcului auto aflat atât în proprietatea persoanelor fizice, cât și a persoanelor juridice, Municipiul Bistrița se confruntă cu o deficiență majoră la ora actuală, cu perspective îngrijorătoare, privind asigurarea și managementul locurilor de parcare în zona centrală a orașului. Această aglomerare și solicitare de locuri de parcare în zona Piața Petru Rareș, strada Bistricioarei în discuție este determinată, în special, de activitatea socio-economică concentrală în zona centrală, generată de instituții publice, sedii de firme, bănci, hoteluri, restaurante, magazine, riverani. În aceste condiții s-a impus identificarea și aplicarea unei soluții eficiente de asigurare a unor spații de parcare necesare și suficiente în această zonă”, se mai arată în memoriul depus de Primăria Bistrița la APM.
Parcarea de pe Bistricioarei, pasată între Primărie și Consiliul Județean
Ideea unei parcări pe strada Bistricioarei este veche și a fost deja pasată între instituții. Proiectul a aparținut inițial primarului Ovidiu Crețu, care s-a cramponat în achiziționarea unei bucăți de teren.
Demersurile au început încă din 2015 și an de an Primărie Bistrița aloca câte o sumă de bani pentru achiziționarea terenului de la omul de afaceri Octavian Harșianu, care ținea cu dinții de preț.
A rezolvat problema Consiliul Județean prin 2019, când reușea să bată palma cu omul de afaceri pentru aproximativ 20.000 de euro pe ar, suma care se vehicula și în negocierile cu Primăria Bistrița. Mai mult, Consiliul Județean a mai pus mâna pe alte terenuri și construcții pe strada Bistricioarei, aparținând Primăriei Bistrița.
Acolo, Consiliul Județean voia să amenajeze un parking auto de peste 350 de locuri de parcare. În total, parcarea pregătită de Consiliul Județean urma să se întindă pe 7.593 de metri pătrați și trebuia fie supraetajată. Nu s-a vehiculat la acea dată nicio sumă la care s-ar fi ridicat această investiție.
Un an mai târziu, prin 2020, primarul Ioan Turc anunța că vrea să preia proiectul Consiliului Județean, care plănuia o parcare supraetajată pe strada Bistricioarei, pe motiv că instituția condusă de Radu Moldovan n-ar avea fonduri pentru asemenea investiții.
Consiliul Județean a dat terenul la pachet cu studiul de fezabilitate
Trei ani mai târziu, dorința primarului Ioan Turc se transformă în realitate, iar Consiliul Județean îi cedează nu doar întreaga bucată de teren de 7.593 de metri pătrați, ci și studiul de fezabilitate aferent proiectului. Se pare că ideea cu perdeaua de vegetație vehiculată în memoriul Primăriei Bistrița aparține, în realitate Consiliului Județean.
„Pentru că parcările sunt o necesitate în Mun. Bistrița, voi propune Consiliului Județean trecerea terenului [6498 mp], de pe str. Bistricioarei împreună cu PUZ-ul și Studiul de fezabilitate (realizate de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în valoare de 210.484 lei) gratuit către Consiliul Municipal, care este eligibil pe Programul Regional Nord-Vest pentru construirea proiectului “Parcare supraetajată strada Bistricioarei S+3E+T”. Proiectul cuprinde o parcare de 344 locuri, (dintre care 26 locuri persoane cu dizabilități) + 58 de locuri pentru biciclete + 2 locuri pentru autobuze și 15 stații de încărcare electrice, pe o suprafața desfășurată de 15.347,5 mp. De asemena, pentru a reduce consumul de energie, pe învelitoarea proiectată se vor regăsi 288 de panouri fotovoltaice, ce pot debita o putere de până la 125 KW, în vederea reducerii costurilor”, preciza președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, acum două luni, într-o postare pe Facebook.
Primăria Bistrița mai pregătește o parcare supraetajată pe strada Năsăudului. Pentru ca acest proiect să ia naștere, trebuie dărâmat un punct termic de pe Aleea Heniu. Potrivit studiului de fezabilitate, suprafața de teren luată în calcul are 4.500 de metri pătrați. Investiția, estimată la 33 de milioane de lei.
„În prezent, pe teren se află punctul termic nr. 7, aflat în stare avansată de degradare, care urmează a fi demolat pentru amenajarea noii parcări cu mai multe nivele. Accesul pe amplasament se realizează din strada Năsăudului și din Aleea Heniu. Terenul se află în centrul unei insule împrejmuită de imobile de locuințe colective”, se arată în memoriul depus de Primăria Bistrița la Agenția pentru Protecția Mediului.
Imobilul ar urma să aibă 245 de locuri de parcare, cu două etaje subterane, parter și un etaj suprateran. Noua construcție va avea o suprafață construită la sol de 1.213 metri pătrați, un loc de joacă pentru copii cu o suprafață de 209 mp, spații verzi amenajate pe 1.239 de mp, alei pietonale pe 1.388 de mp și alei carosabile pe 450 mp.