Lucrările la o parte din drumul județean 172 G aflat în plin proces de modernizare se pare că se realizează fără acordul de mediu. Agenția Pentru Protecția Mediului a respins luna aceasta solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru modernizarea drumului, după ce timp de doi ani Consiliul Județean nu a completat dosarul cu avizele solicitate în plus. Deși nu a obținut un acord de mediu, Consiliul Județean a demarat lucrările încă din 2020.

Consiliul Județean s-a trezit chiar luna aceasta cu solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru modernizarea drumului județean 172G respinsă de Agenția Județeană pentru Protecția Mediului. Asta pentru că drumul care leagă Satu Nou de Cușma trece printr-o arie protejată, iar instituția trebuia să completeze dosarul cu un aviz de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, precum și unul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud.

Traseul respectiv trece printr-o arie protejată, iar Consiliul Județean avea nevoie de un aviz de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Culmea, instituția nu este în stare să completeze dosarul de doi ani de zile. Agenția Județean pentru Protecția Mediului a trimis trei adrese către Consiliul Județean în vederea completării documentației, una la final de 2020, alta la început de 2021 și alta în luna martie a anului în curs.

„Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele: proiectul propus intră sub incidența Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, intră sub incidența art 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare; prin adresele nr. 12402/03.12.2020, nr 1079/29.01.2021, nr. 3259/14.03.2022, în vederea continuării procedurii de obținere a deciziei etapei de încadrare revizuită s-a solicitat completarea documentației cu: memoriu de prezentare completat conform conținutului cadru prevăzut în anexa nr 5 E la procedură, pe suport hârtie și în format electronic; dovada achitării tarifului aferent etapei de încadrare, 400 RON, conform ORD MMDD nr. 1108/2007, cu modificările ulterioare; aviz de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate; punct de vedere/aviz de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud; Termenul de completare a fost data de 31.03.2022 până la data prezentei completările nu au fost prezentate”, motivează APM respingerea solicitării.

Fără acordul de mediu, Consiliul Județean a semnat contractul cu constructorul, iar lucrările au început la final de 2020: „Proiectul se află într-un stadiu avansat de realizare a lucrărilor, pentru proiect s-a emis autorizația de construire nr. 5 din 23.10.2020”, mai spune APM.

Drumul fără acordul de mediu duce spre domeniul de vânătoare al lui Ceaușescu

Tronsonul din DJ 172 G aflat în discuție duce la Dealul Negru, una dintre preferatele zone de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu. Acesta are o lungime de 6,7 km, investiția totală ridicându-se la aproximativ 3,5 milioane de euro. Lucrările sunt finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

„Continuăm lucrările pentru modernizarea drumului județean care leagă Satu Nou de Cușma (DJ 172 G). O investiție realizată prin fonduri europene, care odată finalizată va avea o garanție de 6 ani jumătate și care va lega prin drumuri bune, zona turistică ce duce spre Dealul Negru, de restul județului”, preciza președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, la mijlocul anului trecut.

De lucrări se ocupă asocierea SC Transilvania Grand Construct SRL (lider de asociere care se ocupă de execuție) și SC Someș Top Grup SRL (asociat care s-a ocupat de proiectare și asistența tehnică. Constructorul avea la dispoziție 28 de luni să finalizeze lucrarea.

Anul trecut APM a respins pe bandă rulantă acordurile de mediu pentru primării

Nu este prima dată când Agenția pentru Protecția Mediului respinge solicitările pentru acordurile de mediu pentru autoritățile publice locale. În primele luni ale anului trecut, de exemplu, cinci primării s-au trezit cu acordurile respinse. Autorizațiile respective sunt necesare pentru desfășurarea mai multor lucrări de interes public, precum extinderea rețelelor de apă și canal, alimentare cu gaze naturale, modernizare drumuri.

În spatele refuzului APM de a elibera documentele necesare demarării lucrărilor se află tot primarii și mai ales lipsa lor de interes. Aceștia nu completează dosarele la cererea instituției și în unele cazuri nici măcar nu achită taxa percepută. Lanțul slăbiciunilor nu se termină aici. De multe ori constructorii sau cei care câștigă licitațiile publice pentru aceste lucrări sunt responsabili de obținerea avizelor.

În prima parte a anului trecut, Primăria Prundu Bârgăului a reușit performanța de a fi refuzată de două ori în acest an. Unul dintre proiecte presupunea distribuția de gaze naturale în comună. Primăria Prundu Bârgăului a mai pățit-o și în prima lună din 2021, când i se respingea solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Amenajare râu Secu, zona aval DN 17, în localitatea Prundu Bârgăului”.

Nici atunci, Primăria Prundu Bârgăului nu a completat documentația cu un memoriu de prezentare și cu dovada achitării taxei de 400 de lei, dar nici cu avizul de gospodărire a apelor de la Apele Române, necesar în proiectele care presupune amenajări și lucrări în apropierea râurilor.

APM a mai respins solicitările pentru acordul de mediu venite din partea primăriilor: Șieuț, Șieu Odorhei, Dumitrița și Ilva Mare. Primăria Șieuț a cerut acordul de mediu pentru alimentarea cu gaze naturale a localităților: Șieuț, Sebiș, Ruștior și Lunca. I s-a cerut să completeze documentația cu un memoriu de prezentare și cu dovada achitării taxei de 400 de lei. Cum documentele n-au fost depuse în termenul solicitat a fost respinsă solicitarea.

Primăria Ilva Mare a cerut acord de mediu pentru modernizarea drumurilor de interes local din comună, în localitățile Ilva Mare și Ivăneasa. Și de această dată s-a cerut memoriu de prezentare, taxa practicată de APM, dar și un aviz de gospodărire a apelor și un certificat de urbanism valabil. Cum documentele n-au fost depuse, primăria n-a primit acordul de mediu.

Comuna Dumitrița a cerut un acord de mediu pentru construirea de poduri rutiere și modernizare străzi în Budacu de Sus și Dumitrița. APM a cerut memoriu de prezentare, dovada plății taxei practicate, aviz de gospodărire a apelor și un certificat de urbanism valabil. Cum actele n-au fost anexate documentației, primăria a rămas cu buza umflată, la fel și locuitorii acesteia.

Și solicitarea Primăriei Șieu Odorhei a fost respinsă de APM. Primăria a solicitat acord de mediu pentru rețeaua publică de canalizare și a apelor uzate menajere pentru satele Coasta, Agrișul de Jos, Agrișul de Sus, Bretea, Cristur-Șieu și Șirioara. I s-a solicitat primăriei un certificat de urbanism valabil, întrucât cel atașat documentației expirase și avizul custodelui sau administratorului ariei naturale protejate, afectate de lucrările respective. Cum nu a primit documentele, APM nu a eliberat acordul de mediu.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.