Chinurile constituirii consiliului judetean Bistrita-Nasaud sunt departe de a se sfârsi. Desi acum doua saptamâni parea ca buna întelegere îsi va face loc între componentii acestui for, recent securea razboiului a fost ridicata. Consilierii PSD au deschis o actiune în instanta, contencios administrativ, împotriva presedintelui Consiliului Juetean Bistrita-Nasaud Liviu Rusu. Motivul care a stat la baza este suspendarea sedintei de consiliu fara aprobarea consilierilor judeteni.
Opiniile actorilor principali sunt contradictorii si chiar nu dau semne ca se îndreapta spre normalitate, adica spre o constituire a C.J. dupa toate regulile cerute de legalitatea în domeniu.
Pozitia Presedintelui C.J.- Liviu Rusu
În legatura cu situatia creata de constituirea CJ BN, Liviu Rusu, presedintele legislativului judetean ne-a declarat urmatoarele: ”Electoratul este suveran, a hotarât cine este presedinte, ce componenta sa aiba consiliul si altele. Unii însa nu vor sa înteleaga ca aceasta este situatia si ca nu se pot crampona la putere cel putin aici, chiar daca în tara situatia o fi alta. La putere esti atât cât esti, cât îti permite sanatatea si asa mai departe. Trebuie sa o spunem, nimeni nu-i de neînlocuit. Un singur vot sa fi fost diferenta între mine si Marinescu, eu sunt presedintele si în aceasta calitate am atributii legale în ce priveste conducerea sedintei C.J., cu atât mai mult a sedintei de constituire.Pe timpul sedintei am obligatia de a asigura ordinea si respectarea legalitatii lucrarilor si de alua masuri în cazul unor încalcari ale prevederilor legale.Pe timpul votului pentru alegerea vicepresedintilor s-a încercat sa se voteze cu «aratarea votului», ceea ce nu era în conformitate cu procedura de vot aprobata de plen, adica votul secret. Nu eram obligat sa consult plenul pentru întreruperea sedintei. Puteam lua orice masura în acest caz. Mai mult, puteam sa iau masuri si împotriva celor ce nu au parasit sala si au recurs la acea inprovizatie, aflata pe lânga lege. Ceea ce a urmat dupa întreruperea sedintei nu are nici un suport legal si deci si valabilitate în consecinta. Cele „hotarâte” în acest cadru improvizat nu s-au materializat într-o hotarâre legala si nici nu s-au înaintat pe calea normala juridic. Sedinta de constituire a C.J. se conduce de catre presedinte, asa spune legea. Ceea ce s-a încercat este în afara legii si nu poate avea nici o valoare juridica. Se poate recurge la o solutie de genul celei gasite de dumnealor doar în cazul numit «de forta majora», dar nu era un asemenea caz, ca sa nu mai spun ca s-a încercat chiar o extindere a ordinei de zi cu alegerea comisiilor. Vreau sa mai spun ca prezenta liderilor judeteni ai partidelor era în calitate de invitati la sedinta, ori domniile lor s-au erijat în ceea ce s-ar putea numi regizori sau chiar scenaristi, ori cu asa ceva nu puteam fi de acord. Doresc sa mai adaug la cele spuse ca, înca din 20 mai, la final de mandat deci, s-au mai adus schimbari la Regulamentul de functionare a C.J., ori acest lucru a avut un scop si nu pot crede ca s-a dorit îmbunatatirea lui. Desigur s-ar putea ajunge la o întelegere, în politica niciodata nu poti spune niciodata”.
În ceea ce priveste majoritatile necesare promovarii proiectelor în consiliu, Liviu Rusu a opinat ca nu are motiv de emotie, nimeni nu se poate opune intereselor celor ce i-au ales, iar el doreste sa promoveze aceste interese.
Cum se vad lucrurile din tabara opusa
Pentru a vedea „reversul medaliei” ne-am adresat fostului presedinte Gheorghe Marinescu, reintegrat la Muzeul Judetean. În aprecierea sa, noua componenta a consiliului a adus un lucru bun – eliminarea partidelor mici, care mai mult încurcau lucrurile; acum sunt reprezentate partidele mari, cu doctrine clare. „Formarea majoritatii este o chestiune de întelegeri între liderii locali, uneori chiar cu doctrine diferite. Apoi exista cazuri în care majoritarii chiar nu guverneaza (cazul fostei aliante PSD+PUR). În acest caz, uneori chiar pe baza unor afinitati personale, se ajunge la o întelegere, asa s-a întâmplat si în cazul nostru, liderii judeteni s-au înteles si s-a ajuns la situatia actuala. Majoritatea creata în acest fel asigura stabilitatea consiliului. Sunt sigur ca au existat si alte discutii pentru formarea de majoritati, dar care au esuat. Noi n-am fost parte la alte formule, consider ca era normal ca PD-L sa accepte starea de fapt si nu sa-si aroge puteri discretionare pentru suspendarea lucrarilor asa cum s-a procedat. La municipiu s-a procedat corect acceptându-se starea de fapt si lucrurile merg. Cu privire la asa zisul «vot la vedere», în opinia mea s-a dorit mai de graba sa se evite acuzatii de cumpararea voturilor decât alte fapte”, a declarat Marinescu.
Acesta a mai spus ca „în privinta afirmatiilor presedintelui «Eu pot conduce si fara vicepresedinti…», este vorba de un alt abuz, cum abuz se cheama si decizia secretarului consiliului, care spune ca nu va semna documentele. El nu este la dispozitia lui Liviu Rusu, ci a consiliului. De altfel, în acest sens am avut o discutie la Prefectura pentru a se cere actele hotarâte în mod legal în sedinta C.J. din 4 iulie. Desi s-au trimis hârtii scrise consilierilor sa renunte la cele hotarâte, noi asteptam decizia Prefecturii, urmând sa ajungem în contencios, daca va fi nevoie. Alegatorii asteapta de la noi fapte si nu certuri, iar consiliul judetean nu functioneaza în mod legal ca sa poata trece la fapte. În ce priveste afirmatiile lui Rusu, ca ar fi primit telefoane sa nu ma puna vicepresedinte, toate sunt aberatii,ca sa nu le spun altfel. O fi primit de la Oltean, care se pare ca a uitat cu câte l-am ajutat în mandatul meu. Personal, am revenit la locul meu de munca si chiar am îceput sa ma implic în problemele acestuia. Regret ca judetul nostru este singurul din tara aflat într-o astfel de situatie”.
Prefectul Ioan Szilaghi, asteapta documentele în forma legala si apoi se va proceda la modul cum este legal.
Cert este ca nu avem un Consiliu Judetean legal constituit si ne asteapta alte confruntari pe tarâmul justitiei, confruntari provenite din ambitii, orgolii si alte asemenea, care nu duc nicaieri, ci poate la o situatie similara cu cea din mandatul trecut.
Alexandru Tohati