Cei mai mulţi dintre consilierii locali îşi desfăşoară activitatea în mediul privat. Cu toate acestea, unele dintre activităţile independente, private, par să se bazeze tot pe bugetul instituţiilor publice. Printre consilierii locali care au contracte destul de generoase cu instituţii ale statului se numără Gheorghe Tuţă, Filip Moisil, Gelu Muthi sau Ioan Peteleu.

 

Majoritatea consilierilor locali bistriţeni îşi desfăşoară activitatea în mediul privat, fiind fie angajaţi ai unor mari companii, fie având propria societate comercială. Deşi ne-am aştepta ca singura legătură a aleşilor cu instituţiile statului să fie reprezentată cel mult de partenerele de viaţă, se pare că şi contractele îi leagă pe consilierii locali de diverse instituţii, de la care încasează sume frumuşele.

Ce este mai ciudat este faptul că multe dintre contracte au fost date prin atribuire directă şi nu pe baza unor licitaţii publice, menite să asigure o sănătoasă competiţie.

 

Peteleu, servicii de asistenţă şi consultanţă informatică

Ioan Peteleu, de exemplu, deţine firma Projectix Software şi este asociat majoritar la Init Soft SRL. Cu Projectix Software SRL, Ioan Peteleu a pus mâna pe două contracte cu instituţii ale statului, în anul 2014. Astfel, Projectix Softfware a încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa în valoare de 1.309 lei. Societatea comercială are un alt contract cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Caraş-Severin în valoare de doar 580 de lei. Firma lui Peteleu oferă servicii de asistenţă şi consultanţă informatică, dar şi de găzduire pentru operarea de site-uri.

 

FILIP_MOISIL_1_.JPG

Giatos Consulting, cu acţionar Gheorghe Tuţă, a pus mâna pe contractele mai bănoase

Suma încasată de firma lui Peteleu de la cele două instituţii este însă modestă dacă o comparăm cu veniturile lui Gheorghe Tuţă provenite din bugetele diverselor instituţii. Liberalul Gheorghe Tuţă esta acţionar la două firme: Agomec SA, Bistriţa SA şi asociat la Romcont Audit SRL şi Giatos Consulting. Firma care i-a adus contracte destul de multe cu instituţiile statului în anul 2014 este Giatos Consulting. Astfel, Giatos Consulting are contracte de consultanţă cu comuna Parva în valoare totală de 18.600 de lei. De la comuna Rebrişoara, aceeaşi firmă a încasat 26.800 de lei. De la comuna Telciu Giatos Consulting a încasat 9.700 de lei, iar de la comuna Dumitra 16.200 de lei, de la comuna Chiochiş 113.674 de lei, iar de la ADI Roşua societatea comercială a încasat 41.700 de lei.

Contracte sunt şi cu comuna Dumitriţa, în valoare de 11.200 de lei, dar şi cu Budacu de Jos în valoare de 15.000 de lei. Toate contractele au fost încheiate prin atribuire directă, fără vreo licitaţie. La acestea se adaugă şi un contract cadru cu CJASS BN încheiat de Help Medical SRL pentru îngrijiri medicale la domiciliu. La societatea comercială în cauză lucrează cel mai probabil soţia consilierului local, medic de profesie.

Şi Filip Moisil îşi rotunjeşte veniturile cu ajutorul contractelor cu instituţii ale statului. În 2014, Filip Moisil a încasat de la mai multe primării din judeţ peste 20.000 de lei. Sub forma unui PFA, consilierul local a oferit consultanţă în anul 2014 la 6 primării din judeţ. Cu comuna Telciu, Filip Moisil are un contract în valoare de 4100 de lei, cu comuna Parva unul în valoare de 6100 de lei, cu comuna Şieuţ are două contracte în valoare totală de 6100 de lei, cu comuna Dumitriţa unul în valoare de 4640 de lei, cu comuna Prundu Bârgăului un contract care îi aduce lunar 1160 de lei, iar cu comuna Mărişelu un contract în valoare de 250 de lei/lunar.

Şi Gelu Muthi a încasat 15.000 de lei prin intermediul societăţii comerciale Grand Cora pe care o administrează. Grand Cora a câştigat o licitaţie organizată de ANAF Cluj. Valoarea totală a contractului ajunge la 15.000 de lei. De altfel, societatea comercială administrată de Gelu Muthi este singura dintre cele controlate de consilierii locali care a obţinut acest contract cu o instituţie a statului în urma unei licitaţii. Ceilalţi consilieri locali au pus mâna pe aceste contracte în urma unor atribuiri directe.

 

PNL 1 PETELEU

SRL-urile consilierilor o duc bine

În anul 2014, Grand Cora, societatea comercială a lui Gelu Muthi care are ca obiect de activitate tranzacţiile imobiliare şi doar un angajat, a înregistrat o cifră de afaceri de 109.839 lei şi un profit net de 48.484 de lei. Datoriile sunt nesemnificative, ajungând la doar 4500 de lei. Cifra de afaceri a societăţii comerciale a scăzut comparativ cu anul 2013, însă profitul a crescut.

Ceva mai bine o duce societatea comercială administrată de Ioan Peteleu, Projectix Software înfiinţată în anul 2008, care desfăşoară activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei. Firma are doar trei angajaţi şi a înregistrat în anul 2014 o cifră de afaceri ce trece de 458.000 de lei. Profitul este şi el frumuşel, ajungând la 167.400 de lei. Datoriile sunt şi ele neglijabile, ajungând la doar 60.000 de lei. Giatos Consulting, unde acţionar este Gheorghe Tuţă, pare să o ducă cel mai bine. Societatea comercială înfiinţată în 2009 are doar 4 angajaţi şi a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 807.500 de lei. Profitul net ajunge la 173.700 de lei, iar datoriile se apropie de 350.000 de lei, adică mai mult de un sfert din cifra totală de afaceri. 2014 a fost un an foarte bun pentru Giatos Consulting, societatea dublându-şi efectiv cifra de afaceri şi triplându-şi profitul net.

 

gelu muthi

Unde nu poate alesul, poate soţia

Unde nu s-a putut ca alesul să încaseze sume frumuşele de la stat fără să atragă atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, au făcut manevra aceasta soţiile. Este chiar cazul primarului Ovidiu Creţu. Soţia sa, Ligia Creţu, medic de familie de profesie, pare să scoată sume frumuşele anual în urma contractelor încheiate cu diverse instituţii ale statului. Doar în anul 2014, valoarea totală a contractelor ajunge la aproape 100.000 de lei. Nu mai puţin de 28 de contracte a încheiat Ligia Creţu cu diverse instituţii ale statului. Ligia Creţu este medic şi deţine un cabinet de medicina de familie şi medicina muncii. Încă din anul 2012 aceasta a început să încheie contracte cu instituţii ale statului din Bistriţa sau din judeţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.