Consilierul judeţean democrat-liberal Florin Urîte a atras atenţia, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, asupra furturilor de apă cauzate de branşările ilegale ale cetăţenilor de pe raza comunelor judeţului, în care în ultimii ani s-au executat lucrări pentru introducerea apei potabile şi a canalizării.
Printre comunele arătate cu degetul de consilierul judeţean se află câteva conduse chiar de primari democrat-liberali – Bistriţa-Bârgăului, Ilva Mică, Lunca Ilvei sau Rebrişoara, edili pe care Florin Urîte nu dă înapoi să îi suspecteze de complicitate la acţiunile ilegale ale cetăţenilor pe care îi conduc.
SC Aquabis SA înregistrează anual pierderi foarte mari din cauza reţelelor de apă foarte vechi. Acesta nu este însă singurul motiv, ci şi faptul că există cetăţeni din mediul rural care se branşează ilegal la reţelele de apă. Partea proastă este însă că aceste reţele din comune au fost executate în ultimii ani, şi nu pe banii comunităţilor locale, ci pe bani europeni, iar din 2018 vor începe controale din partea Comunităţii Europene pentru a se vedea cât de bine au fost executate şi dacă s-au respectat parametrii prevăzuţi în proiecte.
Ioan Şandru: Furturi de apă depistăm în fiecare lună!
Directorul Aquabis SA, Ioan Șandru, recunoaşte că problema menţionată de Florin Urîte în şedinţa de consiliu există şi este cunoscută la nivelul societăţii pe care o conduce. El spune că s-au făcut şi se efectuează verificări în permanenţă, însă nu poate preciza cu exactitate câtă apă se fură prin branşamentele ilegale şi câtă provine din pierderile de pe reţea.
„Aşa cum a făcut referire şi domnul consilier judeţean în şedinţă aceste furturi există. Şi vor mai fi până le depistăm pe toate. De exemplu, pe Valea Bârgăului sunt mai numeroase, acolo noi am făcut branşamente, dar nu avem încheiate contracte. Furturi de apă depistăm în fiecare lună. Pe lângă localităţile de pe Valea Bârgăului, am avut furturi de apă şi la Cepari şi la Dumitra, Dorolea, Beclean. Acum este mai greu să depistăm furturile de apă, fiindcă e mai mic consumul în perioada asta. Verificări facem non-stop, mai ales că acum avem şi aparatură nouă. Avem şi cazuri în instanţă, spre exemplu ne judecăm cu nişte crescători de animale de la Dosu’ Cuşmei.
Nu aş putea să vă spun exact cât se fură, fiindcă intră la total pierderi, cu partea de apă de la pierderile de pe reţea din cauza avariilor. Aşa cu am spus, acum că avem aparatură nouă sunt mai uşor de depistat avariile ascunse, adică acolo unde nu iese apa din subteran şi nu o vedem”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Şandru.
Florin Urîte: Primarii acceptă furturile din motive electorale
Democrat-liberalul Florin Urîte consideră că furturile de apă sunt o problemă extrem de spinoasă care dacă nu se va rezolva în timp util vom ajunge ca banii accesaţi din fonduri europene să îi returnăm Comunităţii Europene. Şi nu vorbim de câţiva euro, ci de sute de milioane de euro. Urîte a precizat că furturi nu există doar în Bistriţa-Bârgăului, comună dată ca exemplu în şedinţa de consiliu, ci şi în alte comune din judeţ. Totodată, el s-a arătat convins că primarii de comune închid ochii prea mult şi asta din motive pur electorale.
„Nu este vorba doar de Bistriţa-Bârgăului, sunt mai multe localităţi unde se fură apă din cauză că oamenii s-au branşat ilegal. Marea problemă este că nu există o lege de obligativitate a branşării, pentru că în momentul în care este introdusă reţeaua de apă-canal, omul să fie obligat să se branşeze legal. Comunitatea Europeană de aia ne-a dat bani, să ne introducem apa şi canalizarea, să nu fim o ţară membră UE care să provocăm infiltrări, poluări, să ne îmbolnăvim noi şi să îmbolnăvim Europa. Până în 2018 trebuie să fie îndeplinite minim 96% apă-canal în rural şi urban şi gestionarea apelor reziduale, iar apa potabilă să fie într-adevăr bună. Pentru astea s-au dat bani. La ora actuală nu există nu există o lege care să prevadă să te branşezi în momentul în care ai apa şi canalizarea în localitate. Primarii nu obligă la aşa ceva, pentru că îi văd pe cetăţeni ca electorat, nu îi văd pe cetăţeni ca nişte oameni care au şi obligaţii faţă de comunitate. Ba mai mult, fac pe proştii şi se leagă care cum apucă. Asta se întâmplă şi la Bistriţa-Bârgăului şi la Rebrişoara şi prin Lunci şi prin Ilve, peste tot. O dată că strică reţeaua principală. Eu de asta am ridicat problema în consiliul judeţean, ca Aquabisul să preia reţelele. (…) Profesionistul poate să facă un lucru ca lumea, nu primarul. Nu ştiu dacă primarii conştientizează că, dacă vine control de la Comunitatea Europeană, şi sigur va veni în 2017 – 2018, în situaţia în care vor fi găsite nereguli li se vor cere banii înapoi, milioane de euro. Eu asta doresc, ca primarii să conştientizeze problema. Altfel, în 2017 ne trezim iarăşi cu infringement şi-o să ne spună cei de la UE, măi băieţi, datoraţi Comunităţii Europene cinci sute de milioane de euro sau două miliarde de euro, că lucrările vi-s proaste şi mai aveţi doi ani să vi le faceţi voi bune pe banii voştri ori daţi banii înapoi. În 2018 se vor face măsurători. Acum circa trei ani am fost la o întâlnire la Bucureşti, unde a fost şi reprezentantul CE, Nadler Benoit, întâlnire în care s-a atras atenţia tuturor celor prezenţi să aibă grijă. Concluziile finale se vor lua atunci în 2018 şi de asta i-am spus preşedintelui Radu Moldovan să nu lăsăm la latitudinea primarilor şi a altor no-name pe acolo, să implicăm Aquabisul să ne facă o fotografiere a situaţiei de fapt ca să corespundem la data respectivă, să aducem totul la standarde impuse.
Îmi aduc aminte că la întâlnirea de la Bucureşti de acum trei ani, Nadler Benoit a spus: „Pixul ăsta al meu poate semna pentru România cinci miliarde de euro pe an”. Ăla era omul care autoriza fondurile europene şi care a atras atenţia la calitatea lucrărilor executate din fonduri europene şi la cine gestionează reţeaua. Din 2018 vom fi evaluaţi pe toate lucrările de apă canal pentru care am luat bani europeni”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, consilierul democrat-liberal.
Liana Mureşan