„Asociaţia Judecătorilor din România”, prin Preşedinte judecător dr. Sergiu-Leon Rus, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să precizeze care este temeiul de drept în baza căruia Consiliul Superior al Magistraturii a emis hotărâri de recunoaştere a calităţii de „personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor” şi să furnizeze o listă completă a tuturor profesiilor recunoscute de CSM ca reprezentând „specialitate juridică” asimilată „judecătorilor şi procurorilor”.
Totodată, se solicită oprirea de urgenţă a practicii administrative de emitere de hotărâri care să se refere in casu la recunoaşterea vechimii în alte profesii ca reprezentând vechime într-o specialitate juridică asimilată, fiind vorba despre o depăşire a prerogativelor administrative şi de încălcare a competenţelor Casei de Pensii Publice.
În conformitate cu art. 82 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Elementele care determină dreptul la pensie specială sunt, aşadar, vechimea în funcţia de judecător ori procuror sau, inter alia, în funcţii de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor; indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate. Deşi competenţa administrativă de a statua asupra celor două componente revine caselor de pensii, într-o practică larg răspândită acestora li se prezintă hotărâri CSM şi adeverinţe emise de serviciile economice ale instanţelor şi parchetelor, care nu detaliază condiţiile de vechime şi de plată, ajungându-se la cuantumuri care nu corespund întinderii reale a dreptului la pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.