Istoria Partidului Conservator este una strans legata de Dan Voiculescu si forta mediatica a trustului media inventat de cel supranumit Felix.
In 1992, lua nastere Partidul Umanist Roman. La nivel central, lucrurile erau cat se poate de confuze din punct de vedere politic si doctrinar.
Nemultumirea fata de trecut era omniprezenta, dar in esenta unii considerau ca trecutul a esuat din cauza ca ideologia sa de baza – comunismul – era structural gresita, in timp ce altii credeau ca structurile comuniste erau principial corecte, dar fusesera prost gestionate in ultima parte a perioadei ceausiste.
La nivel de judet, primele referiri despre umanisti apar la finele anului 1995, dar, doar prin anul 1997, aici incep sa functioneze si primele structuri organizate ale acestei formatiuni politice.
Ionel Tompa: De la PUNR la un partid ceva mai PUR
Ionel Tompa face parte din garda veche a politicienilor bistriteni. El a intrat in politica odata cu Ioan Oltean, Ioan Tintean, Ioan Sonea, Ovidiu Teodor Cretu, Mircea Talos, Dorin Popescu, Ioan Aurel Rus sau Viorel Cotutiu dar si altii, iesiti din aceasta lume mai mult decat ciudata. Vicepresedinte si secretar general al PUNR Bistrita-Nasaud, Ionel Tompa va deveni, in scurt timp, un lider important al PUNR si un apropiat al lui Ioan Gavra sau Valeriu Tabara. Dupa esecul la alegerile din 2000, PUNR intra in disolutie, iar certurile intre lideri vor avea drept rezultat intrarea pe poarta cimitirului istoriei a acestei formatiuni politice. O parte din peuneristi vor pleca spre PRM, primul fiind Ioan Sonea, urmat de Ioan Aurel Rus, in timp ce Ionel Tompa va pune bazele PUR in Bistrita si mai apoi in judet. Fostul lider al PUNR BN,Ovidiu Teodor Cretu, va trage cartea castigatoare si se va inscrie in PDSR, actualul PSD. Evolutia sa politica ulterioara a demonstrat ca a tras asul castigator.
Aparitia PUR pe scena politica bistriteana nu a trecut total neobservata, mai ales ca disparitia PUNR va lasa un loc gol pe esicherul politic, loc pentru care se vor bate atat PRM cat si actualul PSD. Moartea PUNR, venita pe fondul intaririi PRM si obtinerea a 20 la suta la alegerile parlamentare, va crea conditii propice pentru afirmarea umanistilor.
2004-2008: Pe aici nu se trece
Alegerile din 2004, vor propulasa PUR intre partidele care vor lua parte la impartirea ciolanului local, partidul apropiindu-se la 7 procente. Astfel, Ionel Tompa va deveni vicepresedinte al Consiliului Judetean alaturi de Constantin Pamfiloiu, atunci membru al PRM, acum prim-vicepresedinte al PC Bistrita-Nasaud. O perioada buna, cat se poate de buna pentru umanisti, compromisurile politice facute dupa trecerea PUR din barca social-democrata in cea a defunctei Aliante DA, au permis unor membri umanisti sa detina functii in primul Guvern Tariceanu.
In vara lui 2008, Tompa va candida pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrita din partea nou-botezatului Partid Conservator. Esecul de la locale il anunta pe cel de la parlamentare, conservatorii obtinand doar ceva mai putin peste 3 procente. Dupa demisia lui Ionel Tompa, organizatia judeteana a PC va intra intr-un serios proces de disolutie, proces pe care nici macar venirea lui Ioan Georgiu (ex- PRM- PSD) nu il va mai putea opri. Foarte aproape de „punerea” lacatului pe usa, Tompa va reveni in forta si va reorganiza atat cat se poate reorganiza partidul.
Ce urmeaza?
Alegerea lui Tompa in functia de presedinte de onoare al PC BN si confirmarea pe functia de presedinte executiv al lui Claudiu Rosu-Mares nu este decat o varianta de optimizare a activitatii partidului prin impunerea unor nume inca necunoscute pentru esicherul politic bistritean. Cat se poate de riscanta, aceasta varianta are nenumarate dezavantaje dar si avantaje. Astfel, vorbim de un presedinte care s-a inscris in partid in primavara acestui an, dupa ce a functionat in PSD. Fara vizibilitate pe esicherul politic, Claudiu Rosu-Mares are o misiune cat se poate de ingrata: obtinerea a 10 la suta la alegerile locale, intrarea in consiliul judetean si in cat mai multe consilii locale.
Predictii
Considerate drept punte de legatura spre alegerile parlamentare, localele au un specific al lor. Dintodeauna s-a votat omul si nu partidul, iar conservatorii nu au structuri foarte puternice in teritoriu. De altfel, multi dintre actualii primari vor ramane pe functia pe care o detin si dupa vara lui 2012. Fara lideri charismatici in judet, PC risca sa nu ajunga la cele 5 procente necesare pentru a putea spera sa ia loc la masa celor bogati.
Salvarea PC a venit cat se poate de repede de la Crin Antonescu si al sau Partid National Liberal, iar noua Alianta de Centru Dreapta se pregateste la modul cat se poate de serios sa bata palma cu PSD. Indiferent de procentele PDL si care, inca, nu sunt putine, conservatorii vor avea proprii alesi atat la locale cat si la parlamentare, ceea ce este esential pentru Voiculescu si compania.
Altfel, e atat de simplu: notorietate contra imagine, sefia Senatului contra antene si antene contra informatii.
La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, conservatorii se vor putea alege, gratie protocolului incheiat cu PNL cu niscaiva viceprimari si cel putin o duzina de consilieri locali. Ceea ce pentru un partid care nu a trecut pana acum de patru procente e o uriasa si importanta realizare.
Thanks for interesting information. I hope that you can buy essay about this article.