În septembrie și octombrie (26 septembrie – 14 octombrie 2022) în România se va organiza o mega-conferință a Organizației Națiunilor Unite. Guvernul României și-a asumat organizarea evenimentului în urmă cu patru ani. La adunarea care va avea loc la Palatul Parlamentului vor veni 2.000 de oficiali din 191 de țări. Conferința ONU este organizată de ANCOM, instituție care, fără licitație, a dat contractul de organizare a evenimentului unei firme care aparține unor foști parteneri de afaceri ai lui Sebastian Ghiță, deputatul acuzat de corupție, condamnat și fugit din țară.

Dacă puțină lume se mai interesează de ce mai face Sebastian Ghiță, fostul deputat condamnat pentru corupție și fugit în Serbia, unde a și primit azil politic, cu siguranță cei 2.000 de oficiali din aproape 200 de țări, care vor participa la conferința ONU, ar avea mari șanse să afle.

La începutul lunii august, AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII (ANCOM) a semnat un contract în valoare de 22.730.900 lei, fără TVA, cu firmele Backstage Production Group International SRL si 360 Revolution SRL. ANCOM va plăti acești bani pentru ca cele două societăți să organizeze Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor care va avea loc la București în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022.  Ca să vă dați seama de amploarea evenimentului, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, cea mai mare organizație din lume din domeniu și cea mai veche dintre agenţiile ONU, a ales ca România să găzduiască evenimentul.

Chiar dacă se știa de 4 ani de acest eveniment, abia în luna aprilie Guvernul a atribuit printr-o ordonanță de urgență suma de 88 milioane de lei pentru a asigura finanțarea cheltuielilor. Suma a fost pusă la dispoziția ANCOM, care se ocupă de organizarea evenimentului. Instituția este condusă de Vlad Stoica, fost şef al Cancelariei fostului premier Victor Ponta.

Cu nici două luni înainte de conferința ONU, ANCOM atribuie contractul către cele două firme în data de 4 august.

Potrivit descrierii procedurii, atribuirea a avut loc ”fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

”Serviciile care fac obiectul achiziției sunt încadrate în aria serviciilor sociale prevăzute în Anexa 2 la Legea nr. 98/2016, iar achiziția s-a realizat în conformitate cu procedura proprie, în vigoare, PO-OEPP22. Totodată, anunțul de participare a fost publicat la JOUE sub numărul 2022/S 125-356579/01.07.2022”, arată explicația care apare în Sistemul de achiziții publice.

Microfoanele lui Ghiță în gura a 2.000 de oficiali

Firma 360 Revolution a fost înființată în anul 2007 de Sebastian Ghiță (51% de acțiuni) și Sebastian Roescu (49%). În 2011, un anume Daniel Iulian Buduluș preia acțiunile lui Roescu și devine asociatul lui Ghiță. Un an mai târziu, Sebastian Ghiță se hotărăște să intre în politică, este ales deputat din partea PSD și trece afacerile pe numele unor oameni de încredere. Așa că Daniel Iulian Buduluș devine acționar unic al firmei 360 Revolution. În urmă cu câțiva ani, procurorii DNA au inclus-o pe lista firmelor controlate de Sebastian Ghiță, motiv pentru care Buduluș a avut poprire pe conturi.

Cert este că problemele pe care părintele moral al firmei le-a avut în justiție nu par să afecteze activitatea acesteia. 360 Revolution a luat tot mai multe contracte din bani publici, încasând peste 1 milion de lei numai de la Primăria Capitalei. De asemenea, a avut și un contract de 94.000 de lei cu Secretariatul General al Guvernului, pentru închirierea unor plasme.

La sfârșitul lui decembrie 2018, RAPPS a mai încheiat un contract cu 360 Revolution, prin achiziție directă, pentru proiectarea logo-ului în perioada 1-15 ianuarie 2019. Valoarea contractului a fost de 116.250 de lei (25.000 de euro).

Pentru anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de peste 10 milioane lei și un profit de 276.000 lei. Însă, în urmă cu doi a declarat pierderi de aproximativ un milion de lei.

Societatea BACKSTAGE PRODUCTION GROUP INTERNATIONAL SRL îi aparține lui Popea Andrei Marian, care este și administrator. Societatea a avut pe anul trecut o cifră de afaceri de 8,6 milioane lei și un profit de 230.000 lei.

La rândul lor, cele două societăți au subcontractat o parte din servicii: Conference Systems S.R.L. (microfoane prezidiu și microfoane participanți, sistem discuții, sistem traducere simultană) reprezentând 16,66% din valoarea ofertei; 2. Escape Group S.R.L. (structura Layher podea suplimentară și manoperă montaj structura Layher) reprezentând 1,10% din valoarea ofertei; 3. Event Stuff Central Europe S.R.L.(corturi structură provizorie tunel de legătură, servicii privind organizarea spațiilor și mobilier) reprezentând 3,85% din valoarea ofertei; 4.Paflora Impex S.R.L. (servicii de curățenie și igienizare) reprezentând 0,48% din valoarea ofertei.

Conferință organizată o dată la patru ani

Potrivit Constituției UIT, Conferința Plenipotențiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației și de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare și membrii Consiliului pentru Reglementări Radio). În cadrul conferinței se decide viitorul organizației în ansamblul său, capacitatea de a influența direcții specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului și serviciul universal, fiind convocată o dată la patru ani.

Suntem onorați să găzduim, la București, primul astfel de eveniment care are loc într-o țară a Uniunii Europene și am convingerea că toate instituțiile implicate în organizare vor înțelege importanța acestui demers. În scurt timp, ordonanța adoptată astăzi va fi completată printr-o hotărâre de Guvern prin care vom aloca sumele necesare către partenerii noștri cu atribuții în desfășurarea Conferinței. Faptul că Bucureștiul a fost ales să reunească pentru 2000 de participanți din 193 de țări ale lumii și reprezentanți ai organizațiilor internaționale pentru a trasa direcția transformării digitale în următorii 4 ani ne obligă să accelerăm, la rândul nostru, procesul de digitalizare a României, pentru care avem acum o alocare financiară substanțială prin PNRR, precum și un angajament ferm asumat în fața românilor, pentru că ei sunt beneficiarii eforturilor noastre în această direcție”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.