La data de 24 februarie ora 10:00 va avea loc o conferință de presă ocazionată de finalizarea proiectului de modernizare a Casei Argintarului.

„În cadrul conferinței vor fi prezentați indicatorii proiectului, activitățile care se vor desfășura în carul Centrului German din Bistrița și facilitățile oferite de acesta.
Conferința de presă va avea loc în sala principală a Casei Argintarului din Strada Dornei numărul 5”, precizează purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan.

„Casa Argintarului” a fost rebilitată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, lucrările fiind realizate de SC Euras SRL Satu Mare.
Proiectul a fost derulat de Consiliul Judeţean cu 2,2 milioane lei bani europeni, iar inaugurarea Centrului German din strada Dornei a avut loc la data de 24 ianuarie, de Ziua Unirii.

Suprafaţa restaurată a obiectivului de pe strada Dornei este de 525 metri pătraţi, iar obiectivul general este „creşterea atractivităţii turistice a municipiului Bistriţa ca factor de stimulare a creşterii economice în judeţul Bistriţa-Năsăud prin valorificarea moştenirii istorice şi culturale a saşilor transilvăneni care au locuit în vechea cetate medievală a Bistriţei”.

Intervenţiile s-au făcut numai la nivelul elementelor nestructurale şi cel al finisajelor. Au fost prevăzute în proiect alei pietonale, o poartă din lemn masivă, cu două canate, la intrarea în curte, prin spate, precum şi două locuri de parcare.

Casa Argintarului a fost construită între anii 1560-1563 de pietrarii italianului Petrus Italus de Lugano. Clădirea păstrează, în mod unitar, cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania. Casa Argintarului, legendară şi prin popasul făcut aici de domnitorul Petru Rareş, figurează în literatura de specialitate drept etalon al arhitecturii renascentiste din Bistriţa medievală. În 1758 a ars, iar în 1939 a ajuns în pragul demolării şi numai intervenţia marelui istoric Nicolae lorga a salvat-o de la dispariţie. După 1950, imobilul din strada Dornei a devenit proprietate de stat, intrând în reparaţii generale făcute după proiectele arhitectului-restaurator Ştefan Balş. În 1969, Casa Argintarului, devenită după restaurare o adevarată bijuterie arhitectonică, îşi inaugura destinaţia culturală cu o expoziţie de artă plastică. Ea a găzduit apoi până în 1986 exponatele secţiei de istorie a Muzeului Judeţean. Ulterior, aici a funcţionat Şcoala de Arte şi Meserii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.