Sefii Camerei au limitat temporar accesul publicului in balcoanele salii de plen, decizia fiind criticata de Institutul de Politici Publice

Gestul unui angajat al TCR de-a se arunca in gol de la unul din balcoanele salii de sedinte a Camerei Deputatilor a lasat un gust amar in gatul Puterii. Cu gandul la noi proteste de acest gen, conducerea Camerei a decis sa limiteze accesul publicului la balcoanele salii de plen.
 
Decizia nu a trecut neobservata, analistii de la Institutul de Politici Publice, acestia spunand ca hotararea mai marilor de la Camera Deputatilor afecteaza dreptul cetatenilor interesati sa asiste la lucrari.
 
”Indiferent de ratiunea care sta in spatele unei asemenea decizii luata cu ocazia asumarii astazi a raspunderii Guvernului pe Codul Muncii, apreciem ca incapacitatea Camerei Deputatilor de a mentine, prin resurse proprii, ordinea la sedintele de plen, nu trebuie sa afecteze dreptul cetatenilor interesati sa asiste la lucrarile legislativului. Increderea publicului este oricum foarte scazuta in institutia Parlamentului, astfel ca, prin decizia luata recent, conducerea Camerei Deputatilor descurajeaza definitiv cetatenii sa isi urmareasca alesii la vot”, se arata intr-un comunicat al Institutului pentru Politici Publice.
O explicatie oficiala
Potrivit reprezentantilor IPP, explicatia oficiala conform careia decizia de a interzice complet accesul cetatenilor in balcoane a fost luata datorita numarului cu mult mai mare de cereri, peste capacitatea acestora, nu este credibila, Camera Deputatilor avand posibilitatea de a permite accesul in ordinea solicitarilor pana la capacitatea maxima.
 
”Intentia conducerii Camerei data recent publicitatii de a construi adevarate custi prin inchiderea cu geam a actualelor balcoane jigneste profund pe oricare cetatean ce doreste sa asiste la sedintele plenului ca sa ii urmareasca, asa cum ii da dreptul Constitutia, pe alesii sai – deputatii. Ne intrebam daca printre solutiile avute in vedere Camera Deputatilor nu se gandeste sa foloseasca si lanturi cu care vizitatorii sa fie legati de scaune, spre prevenirea oricarei forme de protest la care unii dintre acestia s-ar gandi. Masurile absurde gandite ne fac sa ne intrebam de ce nu s-ar aplica ele si lojei corpului diplomatic sau sectorului rezervat presei. Oare conducerea Camerei are prejudecati discriminand astfel doar cetatenii obisnuiti?”, se mai arata in comunicat.
 
IPP mentioneaza ca aplicarea unei astfel de masuri “diferentiate” va pune reprezentantii Institutului in situatia de a formula plangere privind discriminarea cetatenilor de catre cei ce vor decide sa ia astfel de masuri.
 
Institutul pentru Politici Publice cere Camerei Deputatilor sa nu puna in practica nicio masura "disproportionata" in raport cu potentialele pericole din sala de plen si sa se inspire “cu adevarat” din realitatea altor parlamente europene, “in care cetatenii nu sunt inchisi intr-un tarc, ci incurajati cat mai mult sa viziteze parlamentul si sa urmareasca activitatea alesilor”.
 
”Atragem atentia politicienilor in general ca orice gard, tarc, cusca ar ridica intre ei si cetateni, acestea nu rezolva problema nemultumirilor publicului. Doar dialogul si prezentarea de solutii pot imbunatati relatia dintre oricare cetatean care are dreptul de a protesta in mod democratic si politicieni. Prin consultari cu cei interesati – participanti constanti la lucrarile deputatilor – Parlamentul poate gasi solutii mai fericite, ca de exemplu crearea unui cod de conduita al vizitatorilor sau stabilirea unui mecanism de control pe durata sederii in Camera Deputatilor. In acest sens, IPP adreseaza un apel Camerei Deputatilor sa renunte la ideile ce aduc aminte de romanele lui George Orwell si sa se aseze la masa cu cei interesati pentru crearea unui cadru corect, dar strict, privind accesul la sedintele Camerei Deputatilor, dar si la cele ale Camerelor reunite”, mai spun analistii de la IPP.
 
Reamintim faptul ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis “din ratiuni de securitate”, ca la sedinta de marti in care Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul Muncii, in Parlament sa poata participa ca invitati doar ziaristii, nu si cetatenii, a declarat presedintele Camerei, Roberta Anastase.
 
Ea a precizat ca decizia Biroului Permanent este “o masura exceptionala”, pana se va face securizarea balcoanelor din sala de sedinte. Sindicalistii i-au sesizat public presedintelui Traian Basescu incalcarea Constitutiei de catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor prin decizia luata.
 
BNS si Cartel Alfa au facut plangere penala la PICCJ pentru abuz in serviciu impotriva membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, pentru ca nu li s-a permis accesul la sedinta de asumare a raspunderii Guvernului pe Codul Muncii, desi solicitasera acest lucru inca din 24 februarie.
PSD si “cretinismul”
Purtatorul de cuvant al PSD Radu Moldovan afirma ca ideea presedintelui Camerei, Roberta Anastase, de a monta plastic in zonele unde are acces publicul e un "cretinism", “Am auzit la doamna Anastase niste cretinisme ca vrea sa puna plastic in Camera Deputatilor. Acolo e o arhitectura anume, nu punem plasticuri sa nu strige cineva la doamna Anastase ca fura voturi”, a lovit Radu Moldovan. El a mai spus ca liderii PDL “sunt rupti de lume (…) Cand spun acest lucru tin cont si de decizia tampita de luni prin care au incalcat Constitutia, interzicand unor oameni sa participe la sedinta de angajare a raspunderii. Avem un articol din Constitutie care spune ca sedintele Parlamentului sunt publice, cu exceptia unor cazuri deosebite cand, prin votul plenului reunit, se ia decizia ca ea sa fie secreta", a explicat Moldovan.
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean , a respins acuzatiile opozitiei si a distribuit presei stenograma sedintei de luni a Biroului Permanent, precizand ca s-a decis in unanimitate ca la sedinta pentru asumarea raspunderii Guvernului sa fie prezenta doar presa.
 
"Discutiile au fost putine si am precizat ca, pana in momentul in care nu vom reusi securizarea, sa nu avem invitati. Am supus la vot, s-a adoptat in unanimitate, au fost prezenti din toate grupurile parlamentare", a precizat Oltean. Interzicerea accesului cetatenilor la balcoanele salii de plen, marti, la asumarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii a fost supusa la vot in sedinta Biroului Permanent al Camerei de luni, conform stenogramei publicate pe site-ul acestei institutii.
BNS si Cartel Alfa au facut plangere penala la PICCJ pentru abuz in serviciu impotriva membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, pentru ca nu li s-a permis accesul la sedinta de asumare a raspunderii Guvernului pe Codul Muncii, desi solicitasera acest lucru inca din 24 februarie.
Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.