Curtea de Apel Cluj a dat sentinţa finală  în dosarul în care Bogdan Mihai Lazăr, asociat şi administrator la SC Punctasig Asistent în Brokeraj, şi Anca Ioana Jeler, angajat al aceleiaşi societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj pentru trafic de influenţă. Cei doi au fost acuzaţi de faptul că au cerut 40.000 de euro de la patronul unei fabrici distruse în incendiu pentru o adeverinţă din care să rezulte că bunurile erau asigurate.

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Lazăr Bogdan Mihai, asociat şi administrator la societatea comercială Punctasig Asistent In Brokeraj SRL, din Zalău, şi Jeler Anca Ioana, angajat al aceleiaşi firme, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. „La data de 16 mai 2012, inculpaţii Lazăr Bogdan Mihai şi Jeler Anca Ioana, ambii în calitate de reprezentanţi legali ai SC Puntasig Asistent în Brokeraj SRL, firmă cu obiect de activitate intermedierea asigurărilor, au pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale (denunţători) suma de 40.000 de euro lăsând să se creadă că au influenţă şi pot interveni pe lângă un angajat al unei firme de asigurări. Inculpaţii au susţinut că, în schimbul banilor, îl pot determina pe acest angajat să emită o adeverinţă din care să rezulte că firma denunţătorilor a achitat o poliţă de asigurarea a bunurilor acestei societăţi comerciale“, se arăta în comunicatul DNA.

Procurorii au mai arătată că „acest înscris era necesar denunţătorilor pentru a obţine despăgubiri ca urmare a faptului că mai multe spaţii ale unei fabrici aparţinând firmei denunţătorilor au fost distruse într-un incendiu, inclusiv documentele doveditoare ale încheierii poliţelor de asigurare. Inculpaţii Lazăr Bogdan Mihai şi Jeler Anca Ioana au comunicat denunţătorilor că persoana la care intenţionau să intervină nu mai doreşte să emită actul solicitat, motiv pentru care denunţătorii nu le-au mai remis suma de bani pretinsă.“ Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sălaj.

 

 

West Co în flăcări

 

Singurul incendiu înregistrat în luna mai 2012 la o fabrică din judeţul Sălaj a fost la West Co din Crişeni, informa, la acea dată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta. Mai exact,  pe 15 mai 2012, un incendiu devastator, izbucnit în zorii zilei, a distrus în totalitate hala de producţie a societăţii comerciale West Co din Crişeni, care comercializa obiecte din fibră de sticlă. Potrivit estimări făcute atunci de către proprietar, pagubele au depăşit doua milioane de euro. Doar hala era asigurată la societatea se asigurări Punctasig Asistent în Brokeraj SRL, în timp ce întreaga linie de producţie şi stocul de produse nu erau asigurate. De asemenea, societatea nu plătise o rată de asigurare, ceea ce făcea imposibilă obţinerea de despăgubiri.

 

Sentinţa instanţei de fond

 

Din sentinţa instanţei de fond reiese că din probele administrate în cauză a rezultat, ”dincolo de o îndoială rezonabilă”, că Lazăr Bogdan şi Jeler Anca au pretins patronilor West Co,   martori în proces, suma de 40.000 de euro, promiţându-le că vor determina un funcţionar – pe care nu l-au determinat cu precizie – să le procure o chitanţă care să ateste plata ratei a doua aferentă poliţei de asigurare, chitanţă care le-ar fi asigurat acestora şansele de a obţine despăgubiri din partea asigurătorului.

Pe tot parcursul procesului, Lazăr şi Jeler au încercat că acrediteze ideea că suma de 40.000 de euro reprezenta comisionul perceput ca urmare a intermedierii activităţilor de constituire a dosarului de daună pentru denunţători şi pentru reprezentarea lor în eventuale litigii împotriva asiguratorului, depunând în acest sens mai multe înscrisuri privind activităţi similare desfăşurate în trecut pentru alte persoane. De asemenea, inculpaţii au formulat apărări privind circumstanţele în care a fost încheiată poliţa de asigurare, neplata ratei a doua aferentă acesteia şi reaua credinţă a denunţătorilor, care în realitate urmăreau să obţină despăgubiri la care nu erau îndreptăţiţi de la asigurator.

Instanţa a considerat însă, ca relevant, faptul că la momentul comiterii faptelor, martorii nu se aflau în posesia unui act care să facă dovada plăţii acelei rate şi că Lazăr şi Jeler au pretins de la patronii West Co sume de bani, promiţând că vor interveni pe lângă un funcţionar pentru a-l determina pe acesta să le procure o asemenea chitanţă.

”Sub un al doilea aspect, susţinerile inculpaţilor privind caracterul licit al sumei de bani pretinsă de la denunţători sunt contrazise de ansamblul probator administrat în cauză, astfel cum a fost expus anterior, fiind evident că aceştia au solicitat suma de 40.000 de euro în schimbul procurării acelei chitanţe, relevante fiind afirmaţiile surprinse prin înregistrare în mediu ambiental şi prin care inculpatul L.B. se autoincriminează”, se arată în motivarea Tribunalului Maramureş.

De asemenea, în opinia completului de judecată, prin activităţile infracţionale derulate de cei doi inculpaţi ”s-a adus atingere semnificativă valorilor sociale menţionate mai sus, prin generarea convingerii că funcţionari din cadrul persoanelor juridice care au ca obiect de activitate în domeniul asigurărilor pot fi corupte şi determinate să acţioneze contrar îndatoririlor de serviciu care le revin.” Ca urmarea,atât Lazăr Bogdan, cât şoi Jeler Anca au fost condamnaţi, pe fond, la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

 

Curtea de Apel Cluj i-a pedepsit cu ”reintegrare socială”

 

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj decis schimbarea încadrării pentru Anca Jeler, care a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la trafic de influenţă, lăsând neschimbata pedeapsa de doi ani pentru Bogdan Lazăr. Instanţa clujeană  a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate celor doi pe un termen de supraveghere de 3 ani.

De asemenea, în baza art. 93 alin. 2 din Codul penal, instanţa a decis ca, pe durata termenului de supraveghere,  condamnaţii să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Mai exact, ”pe durata termenului de supraveghere, condamnaţii vor presta o muncă neremunerată pe o perioadă de 60 zile – maxim 3 ore pe zi, cu excepţia zilelor nelucrătoare, într-o instituţie publică de interes local din Zalău – Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” ori Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară (instituţia şi tipul de activitate vor fi stabilite de Serviciul de Probaţiune)”, se arată în Hotărârea Curţii de Apel Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.