Peste 65 de condamnați din Bistrița-Năsăud sunt căutați de autoritățile judiciare române și figurează la secțiunea “Persoane urmărite” de pe site-ul Poliției Române. Unii dintre aceștia “lâncezesc” de ani buni pe site, însă nimeni nu pare a fi interesat să îi descopere și să îi ducă după gratii. Ca să nu mai vorbim de faptul că sunt câţiva care au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave și au de ispășit ani grei de puşcărie. Și pe site-ul Interpol figurează, printre românii căutați la nivel internațional, un bărbat din Bistrița-Năsăud.
Printre cei care figurează ca persoane urmărite se regăsesc și acum Marius Viorel Negrea, Szigmond Francisc, Marian Dan Mihăiescu, toți trei condamnați pentru trafic de droguri, primul la la 15 ani și 3 luni de închisoare, al doilea la 13 ani de închisoare, iar cel din urmă a primit 5 ani și 4 luni de închisoare. Unul dintre cei mai vechi urmăriți bistrițeni este Ricardo Jigmond, care a fost condamnat în 2014 la 6 ani și 8 luni de închisoare, după ce inițial fusese condamnat la 14 ani de închisoare, pentru înșelăciune.
Despre ei s-a mai scris în paginile Gazetei de Bistrița, astfel că de data aceasta ne vom apleca asupra altor condamnați la închisoare, care însă s-au evaporat înainte ca instanțele de judecată să pronunțe sentințele definitive.
S-a volatilizat de sub nasul autorităților
Un alt traficant de droguri căutat de autoritățile judiciare pentru a-l încarcera, este Lenuț Dragotă, originar din comuna Leșu. Acesta are de ispășit 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri de risc, complicitate la trafic de droguri, introducere în țară de droguri de risc și fals în înscrisuri oficiale.
Lenuț Dragotă a fost condamnat definitiv în octombrie 2021, “coleg” de dosar fiindu-i Mihai Marian Bozbici, care a fost trimis după gratii pentru 4 ani şi 11 luni, pentru introducerea în ţară de droguri de risc. Numai că până la sentința definitivă, Dragotă s-a făcut nevăzut.
Mihai Marian Bozbici și Lenuț Dragotă, ambii cu reședința în Spania (însă veneau regulat acasă) au fost agățați de polițiștii de la Crimă organizată și procurorii DIICOT pe 4 februarie 2020, când cel de-al doilea a fost interceptat în localitatea Dumitra, într-un microbuz, în timp ce se îndrepta spre Năsăud unde trebuia să se întâlnească cu Bozbici, care venise în țară separat, cu avionul. Anchetatorii au găsit în bagajele lui Dragotă nu mai puțin de 17 kg de cannabis.
Au intrat “în pământ” de ani de zile
La ani grei de pușcărie a fost condamnat, prin 2004, și Ioan Sîngeorzan, din Rebrișoara.
Acesta a primit nu mai puțin de 16 ani și 3 luni, pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc. Bărbatul nu a ajuns însă după gratii, fiindcă s-a “evaporat” și nimeni nu mai știe nimic de soarta lui.
Un alt rebrișorean căutat de autorități este Ioan Tămaș, acesta având cetățenie austriacă. Tămaș a fost condamnat cu ani în urmă de instanțele din județul Bihor, la 5 ani de închisoare pentru aderare la grup infracțional organizat.
Căutat este și Onișor Mititean, din localitatea Cușma, care a fost condamnat pentru înșelăciune, la 6 ani de închisoare. Până acum, bărbatul nu a ajuns după gratii, fotografia lui stând de ani buni pe site-ul Poliției Române.
Cu dosare și condamnări în mai toată țara
Pe aceeași pagină a celor căutați de autoritățile judiciare figurează și Span-Chirlejan Paul Alexandru din Bistrița (Viișoara), care este condamnat la 4 ani și 2 luni pentru înșelăciune.
Numele bistrițeanului poate fi regăsit în dosare judecate în mai multe județe din țară pentru înșelăciune. De vreo 6 dosare, judecate la Bistrița, Cluj, Iași, Botoșani, Vișeu de Sus și Oravița, a scăpat deoarece s-au prescris faptele. Altfel, cu siguranță, la anii deja primiți drept condamnare, s-ar mai fi adăugat ceva luni bune. Modul de acțiune a bistrițeanului pare să fie același: cumpăra miei de la diverși crescători de animale din țară, cărora le promitea că le virează banii în conturile lor bancare, însă după ce se vedea cu animalele în camion, dispărea. Până să dea de el persoanele înșelate, Span-Chirlejan vindea mieii mai departe. Astfel el se alegea cu banii, iar crescătorii de animale cu praful de pe tobă.
De negăsit de mai bine de 3 ani
Cel mai renumit din seria de urmăriți prezentați în această ediție a Gazeta de Bistrița este o mai veche cunoștință: Sărmășan Viorel Daniel, aliaș Bașa. Acesta are de ispășit o pedeapsă de 5 ani, 1 lună și 545 de zile de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de droguri, evaziune fiscală (restul de pedeapsă de 545 de zile dintr-o condamnare de 4 ani și 2 luni închisoare, cu care s-a pricopsit în 2015), precum și conducere fără permis.
Sărmășan alias Bașa s-a evaporat înainte ca judecătorii de la Curtea de Apel Cluj să se pronunțe definitiv, în 2020, în dosarul de trafic de stupefiante (săruri de baie), în care a fost condamnat la 4 ani, 9 luni și 545 zile închisoare.
La începutul lunii martie 2017, procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud anunțau că au efectuat nu mai puțin de 36 de percheziții domiciliare în județul Bistrița-Năsăud și un în județul Cluj, în urmă cărora 35 de persoane au fost duse la audieri. Potrivit comunicatului de presă dat publicității la acea dată, acțiunea a vizat “destructurarea unui grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul obţinerii de venituri ilicite din efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a produce efecte psihoactive precum şi infracţiuni de trafic de droguri de risc, în speţă cannabis”.
“În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2016 şi până în prezent, suspecţii au desfăşurat activităţi de procurare, transport, depozitare, ambalare, punere în vânzare şi distribuire către consumatori a unor substanţe chimice, sub formă de săruri, ce conţineau în special 4 – CEC ( 4 – Chloroethcathinone ), 4 – methyl – N – ethylnorpentedrone ( 4 – Methyl – alpha – ethylaminopentiophene ), 3-MMC (3-Metilmetcatinonă), Clefedrone 4 – Clormetilcatinone, 4- CMC, toate substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive dar şi diferite cantităţi de cannabis.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost ridicate rezină de cannabis, cannabis, substanțe cu efecte psihoactive cunoscute sub denumirea de «sare de baie», cântare de înaltă precizie, plicuri zyp-lock cu urme de substanțe pulverulentă și diferite obiecte cu urme de substanță vegetală”, au precizat la acea vreme procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud.
În septembrie 2021, Sărmășan-Bașa a fost condamnat de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 4 ani și 2 luni de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals în formă continuată, condamnare în care erau incluse bineînțeles și condamnările anterioare din dosarul de trafic de droguri. Surpriza vine câteva luni mai târziu, în februarie 2022, când Curtea de Apel Cluj constată, chiar la cererea DIICOT, că faptele penale de grup infracțional organizat, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals în formă continuată s-au prescris. Astfel că Sărmășan a rămas cu condamnarea anterioară, mai mare, de 4 ani, 9 luni și 545 zile închisoare.
Numai că în decembrie 2022, bistrițeanul se mai alege cu o sentință de un an de închisoare pentru conducere fără permis, fapta fiind comisă în septembrie 2019.
Oprit la acea vreme de polițiștii din Sinaia, Sărmășan le-a prezentat cartea de identitate, polița RCA și certificatul de înmatriculare al autoturismului, precizând faptul că este posesor de conducere românesc tip vechi pe care nu l-a preschimbat și pe care nu îl are asupra sa. Totodată, acesta a mai declarat agenților de poliție faptul că a deținut permis de conducere eliberat de SUA, pe care însă l-a pierdut în împrejurări necunoscute.
În urma verificărilor efectuate de polițiști în baza de date auto la momentul depistării, aceștia au constatat că Sărmășan nu figurează ca deținător de permis de conducere. Ulterior, fiind accesată baza de date privind evidența posesorilor de permise de conducere tip vechi, bază de date ce nu poate fi interogată de pe stația de emisie recepție portabilă, s-a stabilit că bistrițeanul posedă permis de conducere tip vechi, dar acesta a fost anulat de mai bine de 10 ani, după ce a fost prins beat la volan.
Pedeapsa de un an de închisoare primită de la judecătorii din Sinaia s-a adăugat la cea anterioară, rezultând astfel o condamnare de 5 ani, 1 lună și 545 de zile de închisoare.