Societatea Academică Română (SAR) a întocmit un top de evaluare al universităţilor din Românie. Printre acestea, instituţiile clujene se situează pe poziţii mediocre. Printre principalele hibe ale universităţilor din Cluj-Napoca pot fi amintite lipsa declaraţiilor de interese ale persoanelor de la conducerea instituţiilor, managementul defectuos şi nesancţionarea plagiatorilor.  

În cadrul studiului SAR, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), Cluj-Napoca a primit un punctaj de trei stele. Raportul găseşte că UBB se poate mândri prin faptul că a investit masiv în infrastructură şi a înfiinţat o serie de specializări. (Centrul de Dezvoltare Universitară, Departamentul pentru Cercetare, Inovare, Granturi sau Departamentul pentru Managementul Calităţii, n.red). Ca puncte slabe, la UBB este evidenţiat faptul că mai bine de 10 ani aceleaşi persoane conduc destinele universităţii, fapt care poate duce la o “osificare” a puterii decizionale. “Tendinţa perpetuării, de mai bine de 10 ani, a unui număr restrâns de membri în funcţiile de conducere ale UBB, riscă să ducă la o osificare a puterii decizionale şi să împiedice manifestarea internă, normală, a oricărei opoziţii. Una dintre problemele majore ale UBB este gradul de ocupare a posturilor didactice cu titulari, problemă recunoscută de conducerea UBB. Procentul de ocupare a posturilor didactice cu titulari la UBB era, în martie 2008, de 46,22 %, din cele 2858 de posturi fiind ocupate doar 1321. Dacă la Facultatea evaluată, de Istorie şi Filozofie, gradul de ocupare este de aproape 70%, există facultăţi din UBB unde acesta coboară spre 30%, precum Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării cu un grad de ocupare de 31,08 % sau Facultatea de Ştiinţe Economice şi de Gestiune a Afacerilor cu un grad de ocupare de 34,65%”, arată documentul SAR. De asemenea, raportul mai arată că plagiatorii aleargă în libertate pe holurile universităţii. “Nu există voinţa necesară de a sancţiona plagiatul în rândul cadrelor didactice, ceea ce face ca instrumentele existente (ex. regulamente, Comisia de etică), să fie nefuncţionale. În UBB, există o presiune mult prea mare pusă asupra doctoranzilor şi cadrelor didactice de pe primele trepte universitare (asistent, lector) care asigură, deopotrivă, cea mai mare parte a procesului didactic şi a celui de cercetare. S-a ajuns astfel în situaţia în care profesorii universitari participă foarte puţin, nu doar la activitate didactică, ci şi la cea de cercetare ştiinţifică”, se arată în raport. Impresia evaluatorilor este că nepotismul nu este un fenomen generalizat în cadrul UBB, fiind însă concentrat în funcţiile de conducere.
UMF-ul cea mai tare mediocră
Cea mai bine cotată universitate din oraş esteUniversitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” (UMF), Cluj care a fost cotată de raportul SAr cu patru stele. Printre punctele forte ale acestei universităţi se numără “Departamentul de Cercetare şi Dezvoltare înfiinţat în 2002, a cărui activitate s-a intensificat în ultimii ani: astfel, numărul granturilor a crescut de la 9 la nivelul anului 2002 până la 226 în anul 2008. Activităţile de voluntariat pentru studenţi iniţiate conform legii de Universitate îi pregătesc pe aceştia pentru inserţia profesională şi servesc comunitatea locală: astfel, 100 de studenţi desfăşoară practica voluntară în sistemul SMURD, dar şi în alte specializări, în funcţie de specificul facultăţilor”, arată raportul. Printre punctele slabe, este menţionat faptul că la UMF numărul de posturi didactice vacante este foarte mare. “La Stomatologie, din 195 de locuri locuri disponibile, abia 95 sunt ocupate. Personalul administrativ fiind oricum redus, UMF Cluj se confruntă cu o lipsă acută de secretari care să cunoască limbi străine, în condiţiile în care 21,25% din studenţi (aprox. 1 700) sunt străini. Spaţiile de învăţământ sunt insuficiente şi cu probleme. Deşi conducerea Universităţii estimează că aprox. 90% dintre cererile de cazare sunt soluţionate pozitiv, credem că se înregistrează o problemă însemnată cu spaţiile de cazare (2 300 locuri la 8 000 de studenţi, dintre care aprox. 1 700 de studenţi străini). Nu există informaţii on-line despre cadrele didactice, CV-uri, lucrări publicate disponibile în format electronic, cataloage parolate etc. Cum un nou site este în lucru împreună cu o reţea Intranet, situaţia are şanse foarte mari să se amelioreze. La UMF Cluj, pentru promovarea pe post este necesară o declaraţie pe proprie răspundere a candidatului cu privire la plagiat. Studenţilor li se solicită lucrările de licenţă şi în format electronic pentru a le verifica autenticitatea, în urma zvonurilor că ar fi existat cazuri de cumpărare a acestora. Alte mecanisme de reducere a fraudei la examen de către studenţi includ reorientarea dinspre scris înspre oral şi introducerea unui sistem de bruiaj al telefoanelor mobile în universitate. Două studente au fost exmatriculate pentru substituire la examen. Rectorul însuşi a semnalat, în Romanian Journal of Hand and Reconstructive Microsurgery, un caz de plagiat”, se arată în raportul menţionat.

AgrooZooBoo cu studenţi fără capacitate

Printre cele mai slab cotate universităţi se numără Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj Napoca care a acumulat doar două stele. Ca puncte forte, raportul aminteşte că, în urmă cu trei ani, USAMV-ul a primit cele mai multe fonduri pentru cercetare şi că are un campus modern. Pe de altă parte, profesorii USAMV au o părere foarte slabă despre studenţii în faţa cărora îşi susţin cursurile, iar raportul mai arată că USAMV-ul are o serie de probleme litigioase privitoare la terenurile pe care le deţine. “S-a remarcat, în discuţiile avute cu cadrele didactice, o atitudine din care a reieşit că studenţii nu pot avea capacitatea de a judeca calităţile didactice ale cadrelor universitare. Universitatea are regulamente întocmite, însă nu este clar cum se pun ele în aplicare. În anul 2008, existau numai 5 lucrări ISI la 61 de conducători de doctorat. Procesul academic este unul în care nu se respectă întocmai orele de curs. Nu există cazuri de contestaţii la examenele de licenţă sau admitere, contestaţii care ar fi demonstrat un climat academic sănătos şi competitiv al studenţilor. Comisia de evaluatori a sesizat că în ciuda respectării prevederilor legale a organizării concursurilor, sistemul promovează în continuare persoane din interiorul universităţii, fără a exista mai mulţi candidaţi pe acelaşi post, iar aceşti candidaţi să fie din afara universităţii. Există un număr mare de familii universitare. USAMV Cluj nu respectă opinia studenţilor, deşi legal aceştia sunt reprezentaţi într-un procent de 25 %. Echipa de evaluatori nu a primit nici o listă cu persoanele care au primit gradaţii de merit. Analizând Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2008, putem trage concluzia că universitatea nu returnează sume necheltuite la bugetul de stat pentru burse, transport sau subvenţia de cămine-cantine. Doar declaraţiile de avere sunt publice”, arată raportul SAR.

UTCN-ul nu îşi găseşte regulamentul

Universitatea Tehnică Cluj Napoca (UTCN), care a obţinut un punctaj de două stele nu are cu ce se mândri, punctele slabe fiind covârşitoare. “Universitatea are procese pierdute pe chestiuni de corectitudine şi există un caz anchetat pentru luare de mită. Nu există însă declaraţii privind conflictele de interese. Există informaţii formale despre cadrele didactice de la fiecare facultate, sub forma unor liste despre organizarea catedrelor. Există CV-uri online pe pagina facultăţii evaluate. Există informaţii despre activitatea de cercetare la nivelul facultăţii cât şi despre publicaţii ştiinţifice. În întâlnirea avută cu conducerea universităţii s-a discutat situaţia fenomenului de plagiat la nivel de universitate, atât în rândul profesorilor cât şi în rândul studenţilor. Universitatea nu are nişte regulamente clar întocmite pe acest subiect, însă studenţilor li se atrage atenţia desprepplagiat şi formele sale şi sunt învăţati cum să îşi finalizeze o lucrare fără să se încadreze în rândurile plagiatului. Comisia de evaluatori a sesizat că sistemul promovează în continuare persoane din interiorul universităţii, fără a exista mai mulţi candidaţi pe acelaşi post, iar aceşti candidaţi să fie din afara universităţii. UTC respectă procentul legal de 25% studenţi reprezentanţi în toate structurile decizionale. Analizând Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2008, se poate trage concluzia că universitatea nu returnează sume necheltuite la bugetul de stat pentru burse, transport sau subvenţia de cămine-cantine”, este evidenţiat în raportul SAR.

Cele mai slabe universităţi din România
Universitatea “Constantin Brâncuşi”, Târgu Jiu
Universitatea “Aurel Vlaicu”, Arad
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti
Universitatea “Eftimie Murgu”, Reşiţa
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti
Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti

La capitolul “Transparenţă şi corectitudine administrativă”, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj Napoca ocupă lucul 11, Universitatea Tehnica (UTCN) Cluj Napoca este pe locul 14, cu un loc înaintea Universităţii Babeş Bolyai Cluj, iar Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", Cluj Napoca este pe locul 23. La capitolul “corectitudine academică”, Universitatea de Medicina şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Cluj Napoca este pe locul doi, fiind urmată la mare distanţă de UBB, UTCN, USAMV. La capitolul “calitatea guvernanţei” tot Universitatea de Medicina şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Cluj Napoca este pe podiumul universităţilor româneşti, ocupând locul trei, iar cel mai slab cotată la acest capitol este USAMV-ul care este situată pe locul 37. La “management financiar”, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Cluj Napoca se află pe locul şapte, restul universităţilor clujene aflându-se în coada top-ului. Astfel că, în urma unei medii a punctajelor acumulate la toate capitolele enumerate anterior, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj Napoca este cotată ca fiind o instituţie de patru stele, UBB-ul şi UMF-ul de trei stele, iar USAMV-ul şi UTCN-ul sunt cotate ca fiind universităţi codaşe, cu două stele.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.