Concesionari PSD-iste cu Bota

Senatorul PSD Marius Sorin Ovidiu Bota a primit, pe linie de partid, de la primarul PSD Nicolae Fagadar, din comuna clujeana Aiton, o parte din terenurile agricole concesionate de italienii de la firma falimentara Milbra. Senatorul Bota nu este singurul beneficiar al terenurilor Milbra, printre cei norocoşi numarandu-se şi patronii de la Transavia, firma care a concesionat o parte din terenurile respective. Daca filiera PSD este clara in cazul senatorului Bota, patronul Transavia merge pe filiera Geoana in cazul concesionarilor de teren agricol din Aiton.
Falimentul SC Milbra 2002, firma patronata de italianul Antonio Spinelli, poate fi numit drept unul dintre cele mai mari “tunuri” date in agricultura la Cluj. Dupa ce societatea a intrat in insolvenţa, principalul acţionar nu a putut fi gasit astfel ca Primaria din Aiton şi oamenii din localitate, care işi concesionasera terenurile firmei Milbra au fost puşi sa aştepte soluţionarea falimentului. In cazul Milbra, procesul de insolvenţa a fost deschis in decembrie 2008 şi pentru ca nu s-a reuşit reorganizarea societaţii, administratul judiciar a decis falimentarea firmei şi vanzarea activelor pentru ca cei care au avut relaţii contractuale cu Milbra 2002 sa nu ramana pagubiţi.

Insa, reprezentanţii Primariei Aiton nu au mai aşteptat inceperea falimentului şi au concesionat “pe şest” terenurile Milbra. Beneficiarii noilor concesiuni sunt senatorul PSD Sorin Ovidiu Bota şi “sponsorul” PSD, Ioan Popa, patronul companiei Transavia. Daca filiera politica intre primarul comunei Aiton, Nicolae Fagadar, şi senatorul Bota este clara, legaturile intre primarul din Aiton şi patronul Transavia pot fi facute prin Mircea Geoana, pe care patronul Transavia l-a sponsorizat in campanie.

Viceprimarul comunei Aiton, Vasile Stan, spune ca procedurile de concesiune s-au facut perfect legal.

“Milbra a fost lichidata in 2011 şi aştia (senatorul Bota şi SC Transavia, n.red.) au venit in aprilie 2011. Pamanturile de la primarie au fost date de primarie, iar pamanturile oamenilor au fost date prin asociaţia de proprietari. Noi nu am concesionat pamanturile oamenilor, ci ei au ales asta. Oamenii au şi primit banii pe perioada cat Milbra a fost in lichidare”, spune Vasile Stan, viceprimarul comunei Aiton.

Insa, conform procesului 4117/1285/2008 in care SC Milbra 2002 se afla in procedura de insolvenţa, in anul 2001 au avut loc trei termene de judecata: la jumatatea lui februarie s-a decis intrarea firmei in faliment, in mai, cand s-a admis o contestaţie a Finanţelor turdene, şi in octombrie, cand instanţa a admis un raport contabil prin care italianului Spinelli i s-a modificat creanţa din tabelul creditorilor. Penultimul termen al acestui proces a avut loc la sfarşitul lunii ianuarie 2012, cand Tribunalul Comercial Cluj a emis urmatoarea soluţie: “Stabileşte termen pentru examinarea stadiului procedurii pentru data de 5 aprilie 2012, sala 249, ora 8,00, pentru cand lichidatorul judiciar va menţiona in raportul de activitate, in mod detaliat, care sunt bunurile a caror valorificare nu a fost efectuata, cu precizarea şi a valorii la care sunt supuse spre oferta, la acest moment , potenţialilor cumparatori. Lichidatorul judiciar va analiza declaraţia de creanţa şi cererea de repunere formulata de AGENŢIA DE PLAŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURA- Centrul Judeţean Cluj, urmand ca la termenul urmator sa fie soluţionata aceasta cerere de repunere pe rol şi va intocmi, afişa şi publica in BPI, raportul de activitate cuprinzand demersurile efectuate pentru valorificarea bunurilor debitoarei insoţit de acte ce dovedesc aceste demersuri”. Patronul Transavia, Ioan Popa, şi senatorul Bota nu au putut fi contactaţi.

Senator de cateva sute de mii de euro
 
Sorin Bota, chiar daca este clujean, ii reprezinta pe maramureşeni in Senatul Romaniei, a fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor pe vremea Guvernului Nastase, iar naşul sau este nimeni altul decat Theodor Athanasiu, fost Ministru al Apararii Naţionale.

Conform declaraţiei de avere de la jumatatea anului trecut, Bota are, pe langa trei terenuri in intravilan şi 5 ha de teren arabil, patru locuinţe şi un spaţiu comercial, bijuterii evaluate la 30.000 de euro. Este acţionar la 10 firme, dintre care patroneaza direct sau prin apropiaţi grupul de firme sub titulatura Basis, a acordat cinci imprumuturi in valoare totala de circa 400.000 de lei şi 200.000 de euro, iar la capitolul “alte activitaţi producatoare de venituri” apare ca a primit de la Onea Ion 115.737 de euro. Are datorii de peste 500.000 de euro şi i s-au returnat imprumuturi de circa 125.000 de euro.

De asemenea, de-a lungul timpului senatorul Bota s-a remarcat printr-o serie de afaceri bine plasate. In urma cu caţiva ani, numele senatorului Bota a fost legat şi de SC  TCT Transport AS SRL, o societate care a lucrat pentru diferite lucrari publice. Indirect, senatorul Bota, pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a facut afaceri cu firma Astaldi, una dintre societaţile abonate la contractele cu statul pentru drumuri.

 Afacerea Milbra
  
In judeţul Cluj , SC Milbra 2002 (deţinuta iniţial de Pintea Vasile Ioan -10%, Spinelli Alessandro – 80%, IMG Romania SRL – 10%) a deţinut peste 1.600 de hectare de teren agricol. Chiar daca a primit subvenţii, firma a falimentat.

SC Milbra 2002 a intrat in insolvenţa in 2008 şi a falimentat la inceputul acestui an. cu toate acestea, APIA Cluj a acordat acestei societaţi subvenţii de peste 266.000 de euro. Unul dintre foştii angajaţi ai APIA Cluj, Antoniu Poienaru a facut mai plangeri penale in care cerea tragerea la raspundere a persoanelor vinovate şi doar inspectorii de la Departamentul de Lupta Antifrauda au deschis un dosar.

“Situaţia dosarului RO253951123 (codul unic al societaţii Milbra 2002, n.red.) frizeaza penalul intrucat in anul 2009 a intrat sub control judiciar şi toţi creditorii şi-au ridicat utilajele. Va rog sa dispuneţi un control privind modul in care firma cu RO253951123 işi poate justifica plata pe 2009 atata timp cat toţi creditorii şi-au ridicat utilajele. Menţionez ca am inştiinţat verbal conducerea, in repetate randuri, pe Serban Gheorghe, director coordonator şi Ciuca Maria dir. Coord adj., ca voi sesiza Serviciul Antifrauda cu privire la mai multe firme pe care le acopera prin diverse mijloace şi care sunt suspectate de fraudarea bugetelor comunitare. De ce s-a permis firmei SC Milbra 2002 SRL sa declare la APIA Cluj in 2010 peste 400 ha de cultura verde, fara sa cultive aşa ceva, cum arata şi rapoartele noului administrator ca nu s-a cheltuit nimic pentru insamanţarea acestei suprafeţe? Asta se cheama tentativa de frauda la bugetele comunitare”, arata Poienaru intr-o plangere. Dupa ce a atras atenţia asupra acestor nereguli, Poienaru a fost dat afara din cadrul APIA Cluj.
  Statul şi UE platesc cu ochii inchişi

Statul roman a platit in 2011 ajutoare pentru peste 350.000 de hectare de teren, pamanturi care, in schimb, au ramas nemuncite. Investitorul cumpara teren de la ţarani sau il concesioneaza de la consiliile locale ale primariilor pe preţuri de nimic. Spre exemplu, daca esti un bun negociator, in urma cu caţiva ani puteai cumpara cu 100 de euro un hectar de teren, acum preţul a mai crescut ajungand la cateva sute. La consiliile locale preţurile de concesionare sunt mult mai mici. Cu dovada deţinerii acestor terenuri, “investitorul” face o cerere catre APIA in care solicita sa fie subvenţionat pentru lucrari agricole, iar APIA acorda aceşti bani in funcţie de lucrarile prezentate. Cea mai mica subvenţie este de circa 80 de euro/hectar, iar doar anul acesta circa 27 de milioane de euro au fost incasate pentru insamanţari fictive. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricola, iar singura obligaţie pentru a primi aceşti bani este ca proprietarii sa menţina suprafeţele „in bune condiţii agricole şi de mediu".

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.