Ne aflăm în plină perioadă a concediilor. De la oameni simpli până la diverşi şefi de instituţii, mai toată lumea e plecată în concediu sau se pregăteşte să pună puşca jos şi să-şi vadă de odihnă, asta dacă nu au făcut-o deja. Cu bani mai mulţi, mai puţini sau chiar deloc, oamenii încearcă să profite de zilele fără de stres, fără ordine de la şefi şi fără agitaţia oraşului în care trăiesc. Numai că, actualul context economic i-a determinat pe mulţi, fie să îşi scurteze concediul de vară, fie să renunţe la obişnuitele plecări de 7-14 zile la mare, la munte sau în “streinezia”.
Sondajele efectuate la nivel naţional arată că o mare parte a românilor îşi simt concediile afectate de criza financiară în care ne aflăm. Într-unul dintre studiile recente, 48,04% dintre cei chestionaţi au declarat că nu au un job, sunt în căutarea unui loc de muncă şi nu pleacă anul acesta în concediu; alţi 24,13% au spus că nu pleacă în concediu, deşi au un loc de muncă; circa 11,11% au declarat că îşi i-au puţine zile de concediu anul acesta; 5,19% îşi i-au concediu, dar rezolvă şi problemele de serviciu în paralel, dacă apar; 7,7% susţin că viaţa personală este mai importantă aşa că pleacă în concediu, şi doar 3,83% dintre cei chestionaţi au susţinut că au un job bun şi îşi permit să plece undeva în concediul de odihnă. În acest context, oamenii simplii fie se refugiază undeva pe la ţară, fie stau acasă în faţa tembelizoarelor, trăind cu speranţa că poate, poate, anul viitor vor putea avea un concediu binemeritat.
La noi în judeţ, o parte a politicienilor au profitat deja de un concediu, unii pe la Paris (dar nu mai mult de o săptămână), alţii prin ţară, iar alţii doar în zona Colibiţa sau a Sângeorzului. Nu de alta, dar imediat vor trebui să se întoarcă şi să se pregătească intens de ceea ce îi aşteaptă: campania electorală. Pe ei îi afectează prea puţin criza financiară, prioritare fiind însă interesele de partid şi pregătirea pentru prezidenţiale. Dar staţi liniştiţi, că dacă au avut de se dus în locuri scumpe, s-au dus ei, nicio grijă!
Pe de altă parte, bistriţenii, în general, au optat anul acesta pentru concedii liniştite, mai mult pe lângă casă, iar cei care au rămas fără un loc de muncă (circa 8.000 la ultimele date furnizate) mai mult ca sigur nu s-au mai delectat cu plecările de altă dată.
Nu ne rămâne decât să sperăm că anul 2010 va aduce o schimbare, cu muncă multă (aşa cum e şi acum) şi concedii pe măsură. Şi acum pun şi eu pixul jos, mă-nclin în faţa cititorului şi vă salut cu respect. Ne auzim după concediu ! (P.S: Să nu mă întrebaţi unde plec că nu vă pot zice decât: e concediu de criză).
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok