O comunitate întreagă este terorizată de un profesor care bate copiii de ani de zile și nu poate fi dat afară din sistem, în ciuda faptului că are deja la activ o condamnare și mai multe dosare pe rol. Disperați, părinții elevilor de la școala generală din Șanț au ajuns să protesteze și să refuze să își ducă copiii la școală până când individul dispare.
Să începem cu începutul. Vasile Maternik are 48 de ani și este profesor de sport la Școala Generală „Enea Grapini” din Șanț. Acesta a mai predat și la Rodna, însă a plecat și de acolo cu scandal.
De ce cu scandal? Pentru că domnul profesor se folosește în educație de pumni, palme și picioare, în condițiile în care are pe mână copii de școala generală. Apucăturile sale, care n-au nicio legătură cu pedagogia, sunt cunoscute încă din anul 2012.
În 2012, acesta ajungea în atenția Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, după ce, într-o singură zi, articula doi elevi. Incidentul s-a petrecut la școala din Șanț, unde este titular.
Profesorul a fost lovit cu o minge din greșeală, în timpul orei de sport. A considerat că trebuie să-l pedepsească pe elevul neatent din clasa a VI-a aplicându-i o palmă.
Chiar în timp ce situația era discutată de conducerea școlii, profesorul a mai lovit un alt elev de clasa a V-a cu pumnul. Unul dintre copii s-a ales cu buza spartă, în urma acestui incident. Conducerea școlii a încercat chiar atunci să-l dea afară pe profesor, din cauza comportamentului său violent.
Acesta a contestat în instanță decizia școlii, însă unitatea de învățământ a primit câștig de cauză în prima instanță. Ulterior, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care desființează decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud și îi permite profesorului să se întoarcă la catedră și în sala de sport. Cum a fost pedepsit profesorul? Doar cu o penalizare de 15% din salariu preț de 6 luni. Mai mult, școala din Șanț a fost obligată să îi ofere profesorului salariile pe care acesta nu le-a încasat cât a fost suspendat, iar Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a plătit cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 de lei.
Instanța îl „iartă” periodic pe profesorul bătăuș
În 2015, Maternik a comis-o din nou! Victimă i-au căzut tot doi elevi, un băiat și o fată. Băiatul s-a ales cu timpanul fisurat. Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a început atunci o anchetă, însă se renunță la urmărirea penală cu prea multă indulgență, iar Judecătoria confirmă soluția. Profesorul a fost cercetat atunci pentru lovire și alte violențe.
Doi ani mai târziu, în 2017, Maternik lovește din nou. De data aceasta, un elev s-a trezit cu șuturi în fund chiar de față cu alte profesoare, iar o elevă de 13 ani a fost trasă de păr, pe holurile unității de învățământ.
Eleva de 13 ani l-a reclamat pe profesor la poliție, IPJ începând o anchetă pentru purtare abuzivă. Și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a început o anchetă, însă degeaba, profesorul a continuat să se prezinte la școală.
Acesta a fost sancționat administrativ, prin tăierea unui procent din salariu, însă contractul de muncă tot nu i-a fost desfăcut. Regulile spun că acesta trebuie să aibă 4 sancțiuni disciplinare distincte în același an școlar pentru desfacerea contractului de muncă.
În 2018, acesta a fost trimis în judecată în urma incidentelor din 2017. Judecătorii de la Năsăud au hotărât să îl condamne pe Maternik la 4 luni de închisoare cu SUSPENDARE și 30 de ore de muncă în folosul comunității. Cei doi elevi bătuți au primit daune morale în valoare de 2.500 de lei și respectiv 1.500 de lei. Profesorul contestă hotărârea, însă, în toamna acestui an, Curtea de Apel a menținut sentința.
O comite din nou chiar în timp ce-și aștepta sentința
În primăvara anului 2018, chiar în timp ce-și aștepta sentința, profesorul de sport a comis-o din nou. Atunci a tras de păr o copilă în timpul orelor. Incidentul a fost semnalat la 112, iar pe numele profesorului a fost depusă încă o plângere penală pentru purtare abuzivă, după ultimele incidente petrecute în 2018. Se pare că în aceeași zi a mai bătut un copil.
La o zi distanță, unul dintre părinți a cedat psihic și l-a luat la pumni pe profesor. Bărbatul de 35 de ani l-a așteptat pe Maternik în fața școlii și l-a luat la bătaie. Acesta s-a ales cu mâna ruptă și cu 40 de zile de îngrijiri medicale.
Agresorul său s-a ales cu un dosar penal pentru loviri și alte violențe și a fost trimis în judecată pentru loviri și alte violențe, dosarul judecându-se la Judecătoria Năsăud. Judecătorii încă nu au venit cu o soluție în acest dosar, următorul termen de judecată fiind 4 decembrie.
Anul acesta, Maternik a fost din nou trimis în judecată, pentru purtare abuzivă, în urma incidentelor din primăvara anului 2018. Școala unde predă profesorul s-a constituit parte civilă în acest dosar. Următorul termen de judecată este 12 decembrie.
Din păcate, sentința din dosarul deschis în 2018 nu l-a împiedicat pe profesor să se întoarcă la catedră, iar conducerea școlii și a Inspectoratului Școlar Județean par să fie legați la mâini și la picioare.
După experiența din 2012, când a câștigat profesorul, iar școala a fost nevoită să îi dea inclusiv salariile retroactiv, Inspectoratul Școlar Județean se arată prudent. Se pare că inspectorul școlar general Camelia Tabără mizează pe un document care ar putea să îl împiedice pe profesor să se întoarcă la catedră.
Este vorba despre certificatul medico-legal. Asta pentru că circulă zvonuri în comunitate și la școală că profesorul bătăuș ar avea și probleme de natură psihică, ce l-ar împiedica să predea.
Până când aceste documente sunt gata, Inspectoratul Școlar Județean și conducerea școlii nu prea au ce să facă, decât să îl tolereze. Acesta și-a manifestat dorința de a se reîntoarce la școală, fapt ce i-a înfuriat peste măsură pe părinții copiilor cărora le predă.
Zeci de părinți au protestat joi în fața școlii, susținând că refuză să își aducă copiii la cursuri dacă acest profesor nu dispare din unitatea de învățământ. Terorizați sunt de comportamentul profesorului și colegii de cancelarie. Acesta a ajuns să își lovească colegele cu catalogul în cap.
Situația a determinat deputatul USR Cristina Iurișniți să intervină și să propună o schimbare a legislației, care să nu le mai permită profesorilor condamnați penal să se întoarcă la catedră. Aceasta vrea ca la intrarea în învățământ fiecare profesor să fie testat psihiatric, iar cei cu probleme sau cei cu cazier să nu aibă acces la catedră.
Andreea Moldovan