Problemele de la Bursa americană au declanşat o reacţie în lanţ
Multe dintre firmele cu prestigiu din Cluj au avut de suferit
Momentan situaţia de la Bursă pare a se fi redresat…nu se ştie pentru cât timp, însă.
Criza de la bursă a lovit din plin în firmele clujene listate la Bursă. Multe dintre acestea au avut de suferit în urma perioadei dificile prin care a trecut Bursa. În urmă cu câteva luni unele dintre companiile clujene puternice au ales chiar să fie delistate de la Bursă pentru a nu fi afectate de criza mondială. Cu acea ocazie, reprezentanţii BVB s-au arătat îngrijoraţi pentru „retragerea strategică” a acestora.
Practic, în general oamenii de afaceri clujeni, foarte curajoşi au ales să listeze la bursă acţiunile firmelor pe care le conduc. Dacă până în această vară afacerile au mers ca pe roate, iar profiturile au fost considerabile, cutremurul de la bursă a condus la scăderea drastică a cotaţiilor anumitor pachete de acţiuni. Deşi nu se poate afirma cu precizie dacă şi cât au avut de pierdut firmele clujene după „taifunul” bursier în acest moment unele încearcă să se redreseze. Chiar dacă cotaţiile rămân mici, ele se menţin la acelaşi nivel de mai multe zile. Astfel, unii se întreabă dacă furtuna a trecut şi dacă se poate considera că afacerile din zonă au revenit pe linia de plutire.
Cel mai mult au avut de pierdut companiile listate şi brokerii care, în ultimul an, şi-au înjumătăţit veniturile. Unii au ajuns să obţină doar o treime din veniturile din perioada anterioară şi au decis, pe moment, să se retragă.
Dacă în anii precedenţi numărul brokerilor a crescut în permanenţă, începând din luna iunie jucătorii autorizaţi de la Bursă s-au văzut în impas. După declanşarea crizei, interesul pentru tranzacţii a scăzut simţitor, iar mulţi dintre ei s-au văzut „ traşi pe linie moartă”.
Pentru a supravieţui, unele firme mici de brokeraj sau brokeri independenţi au ales să îşi vândă acţiunile deţinute la BVB.
Vestea bună vine, în schimb, pentru SIF-uri care au început săptămâna trecută în forţă, cele mai apreciate fiind acţiunile SIF 3, Transilvania care au fost cele mai tranzacţionate, acestea au fost urmate de cele ale SIF Muntenia şi SIF Moldova.
Cine joacă bine…
Majoritatea firmelor clujene au avut de pierdut în ultimele luni de tranzacţionare. Foarte puţine au reuşit să se redreseze sau să se păstreze pe linia de plutire. Unele, aşa cum era de aşteptat, din domeniul bine cotat al construcţiilor au reuşit să treacă peste „perioada neagră”. Una dintre aceste excepţii este TCI Contractor General Cluj-Napoca. După o cădere spectaculoasă la începutul lunii iunie, când acţiunile TCI au ajuns la preţul minim, de 3 lei, acestea au urcat iar în perioada de criză au fluctuat uşor. Săptămâna trecută au reuşit să se menţină la un preţ, de 32, normal pentru evoluţia pieţei.
Deşi mai multe companii au ales să se retragă de-a lungul timpului de la bursă, unele, au ales să intre în joc în plină criză aşa cum a fost cazul STK Emergent care este listat la BVB din 22 septembrie care a intrat la tranzacţionare cu 609.753 unităţi apreciate la 200 lei, valoare nominală.
Din păcate, în ciuda încercărilor de a se redresa, Banca Transilvania nu a trecut încă de momentul dificil, deci, ca şi în cazul majorităţii băncilor româneşti, valoarea pachetului de acţiuni se află, încă, în regres.
Ghinion! Bursa are probleme
Majoritatea companiilor au avut probleme serioase la Bursă. Someş Dej, de exemplu a cunoscut o perioadă de glorie la începutul anului, în februarie ajungând la un preţ maxim al acţiunii, iar câteva luni mai târziu, în plină criză, preţul acestora a scăzut de aproape trei ori. După câteva încercări de redresare, cotaţiile de la Someş Dej par a fi trecut de pragul critic şi sunt în staţionare, deşi la o valoare foarte mică.
Şi Remarul 16 Februarie încearcă să îşi revine iar cele 2.045.203 acţiuni se află într-o perioadă de acalmie. Cotaţia de săptămâna trecută fiind ceva mai mare decât preţul minim înregistrat în urmă cu mai puţin de două săptămâni.
În „convalescenţă” se află şi Carbochim S.A., firma clujeană producătoare de abrazive profesionale, care din 1949 funcţionează la Cluj. Situaţia grea a destabilizat şi pachetul Carbochim, a cărui preţ a scăzut în ultima perioadă la mai puţin de jumătate din preţul iniţial. Dar, după ce a atins pragul minim acum câteva zile, s-a redresat uşor şi, în ultimele zile a resimţit chiar o creştere uşoară cu aproximativ 0,10%.
Tot în „refacere strategică” se află şi firma vândută recent de către fraţii Buzoianu, Feleacul SA, care, deşi mai puţin tranzacţionată decât altele a reuşit să treacă de momentul critic de acum câteva zile când acţiunile sale au ajuns la cel mai mic preţ din ultimul an.
Mechel Câmpia Turzii, parte a grupului internaţional criticat în urmă cu câteva luni de către fostul preşedinte al Rusiei pentru politici neloiale aplicate în ţara de „origine”, Rusia, pare a se fi adaptat perfect crizei, fără a suferi pierderi de proporţii. Practic, cea mai vizibilă cădere a preţurilor acţiunilor nu a fost determinată de situaţia internaţională, ca şi în cazul celorlalte companii listate la Bursă ci, evident, de declaraţiile pomenite ale lui Vladimir Putin din luna mai. Atunci, acestea s-au devalorizat subit atât la Bursa din Londra cât şi la cea din Bucureşti, în ziua următoare.
Încă cu „avariile” pornite
Din păcate pentru mediul de afaceri clujean, sfârşitul săptămânii trecute a marcat continuarea căderii pentru unele dintre firmele din zonă. Traiectoria descendentă şi-au menţinut-o de exemplu, Armătura SA, considerată una dintre cele mai profitabile firme din judeţ. Acţiunile acesteia au scăzut şi la ultima şedinţă de tranzacţionare cu peste 13% şi au căzut sub pragul minim înregistrat cu o zi în urmă. Preţul acestora este, de fapt, apreciat la aproape o treime faţă de cel maxim înregistrat în toamna anului precedent.
La BVB încearcă să se „ ridice” şi Napoca Construcţii care a avut şi ea probleme serioase în ultima perioadă mai ales după devalorizarea de patru ori a cotaţiilor pentru acţiunile societăţii de construcţii.
Puţin tranzacţionată a fost şi Arta Culinară SA a care după căderea din 2007 a reuşit să se redreseze şi s-a menţinut, în general, cam la acelaşi nivel în ciuda fluctuaţiilor de la bursă.
Practic, majoritatea companiilor clujene încearcă să se redreseze în acest moment. Deşi unii afirmă că momentul cel mai greu pentru firme nu a venit încă şi că va mai trece un val de criză peste BVB, firmele clujene caută o bulă de oxigen pentru a se reface. De asemenea, brokerii, avantajaţi de perioada bună de anul trecut, afectaţi serioşi de bursă aşteaptă ca lucrurile să revină la normal. Broker Cluj este cel mai elocvent exemplu în acest sens.
Ligia Popa