Guvernul a aprobat varianta finala a Codului Muncii, pentru care isi va asuma raspunderea in Parlament pe 8 martie. Prevederile noului act legislativ nu sunt pe placul sindicatelor, care au inceput deja protestele de strada. Opozitia a anuntat ca va depune motiune de cenzura si a elaborat o varianta alternativa a Codului Muncii, care nu abroga contractele colective de munca.
Varianta finala a proiectului de modificare a Codului Muncii a fost aprobat de Guvern in sedinta de luni, 28 februarie, iar pe 8 martie primul-ministru se va prezenta in fata parlamentarilor pentru a-si asuma raspunderea pe acest proiect de lege. Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca documentul a fost trimis deja la Parlament, in vederea angajarii raspunderii si ca nu are emotii in privinta unei motiuni de cenzura care ar putea fi depusa de opozitie.
Cod nou pentru salariatii competenti
Emil Boc a precizat ca acest Cod al Muncii este “absolut necesar” pentru ca romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca si patronii sa-i poata angaja mai usor pe cei care vor sa munceasca. Premierul a declarat ca prevederile din noul Cod al Munci vor avea ca scop protejarea salariatului competent si creearea de cat mai multe locuri de munca. O alta prevedere din Codul Muncii, potrivit premierului, va viza incheierea contractelor de munca pe perioada determinata, lucru care va putea sustine aplicarea proiectelor europene, fara a obliga angajatul sa practice munca la negru. Astfel, actul normativ va impune pedepse mult mai aspre pentru cei ce incalca aceste prevederi, in special cele privitoare la aceste practici economice.
Sindicatele au anuntat ample manifestari de strada in ziua asumarii raspunderii, precum si declansarea grevei generale pe termen nelimitat in luna martie. Desi Consiliul Economic si Social a fost invitat sa isi exprime recomandarile pentru varianta finala a Codului Muncii, ultima runda de negocieri dintre reprezentantii Guvernului si sindicate s-a sfarsit fara a se ajunge la vreun consens. In acest context, sindicalistii ii acuza pe premierul Emil Boc si pe ministrul Muncii, Ioan Botis, ca ignora propunerile partenerilor sociali si ameninta ca protestele din ziua asumarii raspunderii vor bloca intreaga tara.
Principalele cinci confederatii sindicale (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia) au inceput inca de saptamana trecuta protestele de strada fata de modificarile propuse de guvern pentru Codul Muncii si fata de faptul ca Executivul isi va asuma raspunderea pe noua forma a acestui act normativ. Pana la 18 martie, confederatiile sindicale au programate actiuni de strada in toate judetele. In ziua asumarii raspunderii, va avea loc un miting la Parlament, iar un altul ar urma sa se desfasoare la Palatul Cotroceni, in ziua in care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgata. Reprezentantii sindicali spun ca iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale luna aceasta.
Sindicalistii ies din nou in strada
La Cluj-Napoca, primul protest a avut loc vineri, 4 martie, si a scos in strada angajatii clujeni membri ai sindicatelor Cartel Alfa, Sanitas, Blocul National Sindical (BNS) si Sindicatul Liber din Invatamantul Preuniversitar Clujean (SLIPC). Protestul a inceput in Piata Lucian Blaga, continuat de un mars pe strada Napoca si pe Bulevardul Eroilor pana la prefectura. Clujenii s-au aratat nemultumiti de articolele din proiectul pentru Codul Muncii referitoare la desfiintarea contractelor colective de munca. “Ajungem intr-o perioada de sclavagism dupa noul Cod al Muncii. Daca o persoana este platita cu 1.500 de lei, angajatorul poate sa o dea afara si sa angajeze pe altcineva cu 600 de lei. In intreprinderile clujene sunt oameni care lucreaza de 20-30 de ani si nu au niciun pic de asigurare sociala astfel”, a declarat Nati Ariton, presedintele BNS Cluj, citat de “Ziua de Cluj”. Sindicalistii au declarat ca protesteaza si impotriva disponibilizarilor din sistemul bugetar, a modificarii Legii Pensiilor, a modificarii Codului Muncii si impotriva desfiintarii contractelor individuale si colective de munca. Sindicalistii au in vedere si o deplasare la Bucuresti atunci cand se va dezbate motiunea de cenzura.
Opozitia si-a anuntat intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului dupa angajarea raspunderii. Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat inaintea unei intalniri intre lideri ai Uniunii Social Liberale si reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor, ca PSD si PNL vor depune motiune de cenzura daca Guvernul va promova Codul Muncii prin angajarea raspunderii in Parlament. In plus, dupa ce Guvernul a aprobat ultima varianta a actului normativ, Uniunea Social-Liberala (USL) a elaborat o varianta proprie, agreata de sindicate. Aceasta pentru ca in varianta USL prevederile referitoare la contractul colectiv de munca raman in vigoare. In motivarea Uniunii se arata ca, daca se renunta la acest document, rolul sindicatelor devine decorativ, desi guvernantii sustin ca reglementarea contractelor colective va fi facuta printr-o lege speciala.
Prevederile noului Cod al Muncii (sursa: antena3.ro)
– se abroga articolul potrivit caruia, la incetarea celui de al treilea contract pe perioada determinata, angajatul va fi incadrat obligatoriu cu contract pe perioada nedeterminata.
– prelungirea perioadelor de proba de la 30 la 45 de zile, dar si de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucratoare.
– perioada in care angajatorul trebuie sa asigure salariatilor concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, se reduce de la 15 la 10 zile.
– un patron poate angaja in proba oricate persoane vrea si sa renunte la ele dupa expirarea perioadei de proba.
– contractul individual de munca poate inceta atat pe durata, cat si la sfarsitul perioadei de proba, fara sa fie necesar preavizul, ci doar o notificare scrisa, la initiativa oricarei dintre parti.
– un angajat nu poate munci mai mult de 48 de ore pe saptamana, iar perioada limita in care orele suplimentare se compenseaza cu ore libere platite se prelungeste de la 30 la 60 de zile.
– contractul de munca al participantilor la protest poate fi suspendat, iar in caz de concedieri colective, angajatorul va putea incadra alte persoane pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi.
Diana Gabor