În această vară Platforma Software Centralizata pentru Identificare Digitala (PSCID), un proiect care face parte din demersul intitulat generic ”Digitalizarea României” ar trebui să fie finalizat. De realizarea proiectului în valoare de peste 74 milioane lei (74.323.197 lei, fără TVA) se ocupă clujenii de la NTT Data în colaborare cu alte două societăți care aparțin unor persoane controversate. Una dintre firme, DIGITIZE TECH SRL aparține unui fost colaborator de-a fostului deputat condamnat penal pentru corupție, Sebastian Ghiță. În cealaltă firmă, SOLVIT NETWORKS SRL, printre acționari se regăsește un fost inculpat DNA care, ulterior, a fost achitat de faptele care i s-au imputat.

Firmele SolvIT Networks SRL, CLARITY SOLUTIONS și NTT DATA ROMÂNIA au semnat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României contractul de realizare a Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală (PSCID). Valoarea proiectului este de peste 74 milioane lei, fără TVA. La licitația a mai participat și compania Orange, iar după stabilirea câștigătorului operatorul a contestat rezultatul dar nu a avut câștig de cauză.

Astfel că cele trei firme ar trebui, conform datelor de proiect să finalizeze platforma până în luna august 2023. Aceasta ar trebui să asigure poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de eGuvernare din România. Teoretic, viitoarea platformă va permite cetăţenilor să-şi creeze un singur cont pentru a se interconecta şi a accesa atât servicii publice din România, cât şi servicii publice din întreaga Uniune Europeană.

La aproximativ un an de la semnarea contractului, unul dintre foștii angajații de la NTT Data a ajuns să ocupe funcția de vicepreședinte la Autoritatea pentru Digitalizarea României. Este vorba despre Dragoș Tohănean, în vârstă de 33 de ani, unul dintre cei mai tineri vicepreședinți ai unei instituții publice din România.

Acuzat de DNA și achitat de Tribunalul București

Firma SolvIT Networks SRL aparține lui Artene Ionut Emil, Iliescu Constantin Sebastian, Tudora Sorin Cristian și Mihai Scemtovici.

Cel din urmă a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit procurorilor, ”între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (în prezent Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional și societatea administrată de inculpatul Scemtovici Mihai, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract de finanțare privind proiectul „Îmbunătățirea activității de producție cinematografică prin tehnologii noi”.

Conform contractului respectiv, valoarea totală eligibilă a proiectului a fost stabilită la suma de 1.180.834,91 lei, din care 850.000 lei reprezenta finanțarea nerambursabilă.

Obiectivele proiectului le-au constituit achiziția de echipamente tehnologice performante pentru postproducție cinematografică, video și televiziune și angajarea a șase persoane pentru funcționarea optimă a investiției, urmărindu-se în aceste fel creșterea competitivității societății inculpatului.

În acest context, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Scemtovici Mihai a prezentat Agenției pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov (A.D.R.B.I.) documente inexacte (de calificare ofertanți, declarații privind eligibilitatea, împuterniciri ofertanți, documentație de atribuire, contract de vânzare – cumpărare), întocmite cu ocazia simulării unei proceduri de achiziție în care se atesta în mod fraudulos calitatea de câștigător unei alte societăți comerciale, în scopul decontării sumei de 160.340 euro.

Fondurile solicitate nu au mai fost obținute de inculpat ca urmare a inițierii unui control de către Departamentul pentru Lupta Antifraudă”.

Dosarul a fost judecat de Tribunalul București care a decis să îl achite pe Scemtovici.

”Achită pe inculpatul SCEMTOVICI MIHAI, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în vederea obţinerii de fonduri europene”, arată soluția pe scurt a instanței.

Procurorii au depus apel împotriva acestei soluții, dar instanța superioară a respins definitiv acțiunea DNA.

Șeful instituției pe filiera Rovana Plumb – Sebi Ghiță

Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. El a fost directorul direcției de IT din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. El a gestionat sistemul MySMIS, aplicația electronică ce înglobează toate informațiile legate de proiectele finanțate cu fonduri europene.

El a lucrat împreună cu Rovana Plumb în mandatele acesteia de ministru atât la Ministerul Fondurilor Europene, cât și la Ministerul Mediului.

Dragoș Cristian Vlad este considerat un apropiat al grupării Sebastian Ghiță – Rovana Plumb. În 2017, când era un simplu funcționar în Ministerul Fondurilor Europene, el a fost numit de guvernul PSD în Consiliul de Administrație al Telekom Romania.

Acuzații că ar fi paravanul lui Ghiță

Firma Clarity Solution, care și-a schimbat recent denumirea în DIGITIZE TECH SRL, îi aparține lui Culcescu Elena Mihaela. Potrivit Rise Project, Mihaela Elena Culcescu a reprezentat și Aego Business Consulting în relația cu Ministerul Comunicațiilor, semnând unul dintre contractele pentru implementarea proiectului RO-net. Această firmă apare într-o interpelare parlamentară, adresată lui Sorin Grindeanu – pe atunci ministru al Telecomunicațiilor – în care se reclama deturnarea de fonduri publice către firme controlate de Sebastian Ghiță.

Perioada de implementare a PSCID este cuprinsă între 1 septembrie 2020 şi 31 august 2023, se arată pe site-ul ADR

Pe lista obiectivelor specifice ale proiectului se află:

-constituirea Registrului Electronic Naţional de Identităţi Electronice în cadrul căruia se vor regăsi Identităţile Electronice ale tuturor consumatorilor de servicii electronice de eGuvernare; -interconectarea cu portalul de acces unitar şi securizat la serviciile electronice de eGuvernare şi înrolarea cetăţenilor la serviciile dorite; interconectarea cu Catalogul Serviciilor Electronice de eGuvernare la care cetăţenii se vor înrola prin intermediul PSCID;

-creşterea gradului de utilizare a serviciilor de eGuvernare printr-o modalitate consecventă şi simplificată de autentificare şi accesare (inclusiv SSO – Single Sign ON);

-înrolarea în cadrul PSCID a sistemelor şi serviciilor electronice de eGuvernare din România; -înrolarea în cadrul PSCID a furnizorilor de identitate (publici şi privaţi) existenţi;

-interconectarea PSCID cu nodul eIDAS naţional;

-reducerea riscului în utilizarea serviciilor de eGuvernare şi diminuarea posibilităţii de furt de identitate.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.