Ambasadele României au devenit sanatorii de odihna pentru tot felul de personaje de la securisti batrâni pâna la lupii tineri care stau cu urechile ciulite la fostii kominternisti. Toti traiesc pe banii statului fara sa-si imagineze ca au vreo obligatie fata de cei pe care ar trebui sa îi reprezinte. Însa, toti se simt datori fata de “tatucul” protector, caruia îi cotizeaza cu sârguinta pentru ca l-a ajutat sa escaladeze pe scara de incendiu a parvenirii. Clujeanul Gabriel Bartas, fostul ambasador al României la Varsovia, si-a lasat un compatriot sa moara de foame într-o închisoare poloneza si a fost sanctionat doar cu o reducere salariala si cu chemarea în tara.
Daca românii nu sunt aparati în propria tara de institutiile statului, în afara granitelor ei sunt lasati sa moara de foame, la propriu. Ambasadorul României la Varsovia, clujeanul Gabriel Bârtas si-a lasat un conational sa moara de foame într-o închisoare poloneza întrucât acesta a intrat în greva foamei sustinând ca fusese arestat pe nedrept.
Românul Claudiu Crulic si-a gasit sfârsitul la numai 32 de ani. L-au omorât nepasarea si lipsa de reactie a unor oameni care ar fi trebuit sa îl apere într-o tara straina. Românul a intrat în greva foamei pentru a atrage atentia ca este nevinovat, dupa ce a fost acuzat pe nedrept ca ar fi furat un portofel. Reprezentantii Ambasadei României din Polonia, stiau de cazul acestuia chiar la putin timp dupa arestarea lui, au aflat si despre faptul ca românul a intrat în greva foamei pentru a protesta, dar nu au facut absolut nimic pentru a-l ajuta.
Judecatorul Curtii din Cracovia a aflat de situatie la începutul lui ianuarie si a hotarât ca pacientul sa fie hranit cu forta. Nu s-a pus în practica, din cauza unei piedici birocratice, sustine purtatorul de cuvânt al închisorii: “decizia nu era valida din punct de vedere legal. Aceasta intra în vigoare dupa sapte zile, timp în care detinutul putea sa o conteste”.
Cu toate acestea, Crulic a decedat având o greutate de circa 30 de kilograme, iar autoritatile poloneze au decis declansarea unor anchete judiciare si parlamentare. Unul dintre aspectele suspecte ale acestui caz controversat este ca lui Crulic I s-au eliberat actele de eliberare de catre conducerea Penitenciarului din Cracovia, fix cu o zi înainte de a muri.
“Stilul” Bârtas
Ambasadorul României în Polonia este clujeanul Gabriel Bârtas, care a plecat pe plaiurile dâmbovitene ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în 2005, unde a ocupat functia de secretar de presa al ambasadei României la Varsovia (a 5-a în ierarhia misiunii diplomatice).
Conform unor dezvaluiri din cadrul ambasadei aparute în presa centrala, se pare ca Bârtas se încadreaza perfect în tipologia arivistului care, odata ce a reusit sa acapareze o functie de conducere, face orice pentru a-si exploata pozitia dominanta. De la acapararea rapida a functiei de ambasador, în mai putin de un an, Bârtas a schimbat Mercedesul de reprezentare, clasa E, cu un Audi A 6, full-option, cu o valoare de piata de 94.000 USD, a cumparat din banii ambasadei doua plasme de câte 3000 de euro (pentru propriul birou si pentru resedinta), electrocasnice pentru propriul uz, si-a remobilat biroul (fotolii si canapele din piele), si multe altele. În timpul functiei a schimbat în mai putin de un an doi soferi (Ene Alexandru si Olteanu Felix, care nu i-au mai suportat comportamentul abuziv), a trimis acasa doi diplomati (Catargiu Ludmila si Muresan Cristian) iar altul a plecat de bunavoie (Istode George). Administratorul ambasadei, Gabriel Mezei (47 de ani), a facut un infarct în vara lui 2006 din cauza suprasolicitarii fizice si nervoase. Programul lui din ziua respectiva a fost urmatorul: desteptarea la orele 05.00. La 6.00 a întâmpinat o echipa de curieri de la Bucuresti. La 7.00 a revenit în ambasada. La 8.00 a plecat sa duca la scoala fetele ambasadorului (nu pot merge la scoala cu autobuzul scolii ca toti ceilalti copii). La 10 a ajuns în ambasada, a mers la banca, la achizitii pentru ambasada si la orele 13.00 a plecat (la volanul unui microbuz) trimis de ambasador la Cracovia (340 Km). Dupa o actiune la Cracovia care a durat 4 ore, a revenit la Varsovia, la 4 dimineata (tot la volanul masinii). În aceeasi zi, colegii l-au dus la spital pentru o interventie chirurgicala cardiaca (by-pass).
Ca un adevarat “sef”, Bârtas îsi dirijeaza afacerile prin telefon (mobil cu roaming, platit de contribuabil). Astfel, ar fi interesant de vazut câte convorbiri de mii de euro s-au înregistrat pe factura de mobil a ambasadorului în cei doi ani si cine plateste convorbirile în interes personal din Brazilia, Dubai sau de la Cluj. Prin spiritul rapace si perseverent l-a facut pe fostul ministru de Externe, Cioroianu sa-i anuleze patenta consulara celui mai bun consul onorific al României în Polonia, Calomfirescu Cornel unul dintre arhitectii si designeri cei mai renumiti din Wroclaw.
3.600 de lei pentru o viata
Astfel, pentru misiunea diplomatica de a lasa un român sa-si demonstreze vinovatia pâna la moarte, initial Ministerul de Externe român a anuntat în luna mai rezultatele anchetei în cazul Daniel Crulic si sanctiunile care au fost aplicate celor responsabili, adica celor din ambasada. Gabriel Bârtas a fost sanctionat disciplinar cu diminuarea salariului, iar consulul român a fost rechemat de la post si i s-a suspendat contractul de munca pe o perioada de sase luni. În urma anchetei s-a stabilit ca nu a fost acordata asistenta consulara unui cetatean român si ca nu a fost înregistrata corespondenta primita de ambasada, este vorba de doua memorii trimise din arest de Daniel Crulic. Ambasadorului Gabriel Bârtas i se va retine un procent de 10 la suta din salariu timp de trei luni, iar consulul Ioan Preda, care a fost rechemat în tara, va avea contractul de munca suspendat timp de sase luni. În urma anchetei a mai fost sanctionata secretara Ambasadei României la Varsovia prin rechemarea de la post si primirea unei sanctiuni scrise.
Ancheta a constatat “savârsirea mai multor abateri disciplinare de catre ambasadorul si consulul României la Varsovia, între care neacordarea asistentei consulare unui cetatean român si neînregistrarea corespondentei primite de Ambasada (…), conform regulamentelor în vigoare”, iar în urma acestor dezvaluiri Adrian Cioroianu si-a dat demisia.
Potrivit declaratiei de avere a ambasadorului Bârtas, salariul acestuia, cumulat cu indemnizatia pentru sotie si cei doi copii, era de 143.000 RON în 2006. Presupunând ca veniturile acestuia nu s-au modificat între timp, desi Legea pentru majorarea salariilor personalului diplomatic a trecut prin Parlament chiar anul trecut, moartea lui Claudiu Daniel Crulic l-a costat pe ambasador aproximativ 3600 RON.
Cu toate acestea, la sfârsitul lunii mai, Gabriel Bârtas a fost rechemat în tara de catre presedintele Basescu. “Este o copilarie”, a spus seful statului despre sanctiunea pe care MAE i-a aplicat-o lui Bârtas, de reducere pe trei luni a salariului cu zece la suta. “Acest amabsador trebuie sa vina acasa mai ales ca îl reprezinta pe presedintele României. Voi face solicitarea sa vina acasa si sa termine cu diplomatia”, a accentuat Basescu.
Stefan Trandafir
Cazul românului mort în Polonia a fost facut public de ziarul Tygodnik Powszechny, însa Ambasada României la Varsovia stia de decesul tânarului înca din luna ianuarie, când a si aranjat trimiterea corpului tânarului acasa. Abia dupa ce scandalul a luat amploare, în urma dezvalurilor facute de presa de la Varsovia si din România, Ambasada României la Varsovia a decis, la 3 aprilie, sa sesizeze organele poloneze de justitie, acestea anuntând declansarea unei anchete pentru elucidarea cauzelor care au condus la deces. La 17 ianuarie 2008, autoritatile poloneze au anuntat Consulul Onorific al României la Katowice ca Daniel Crulic a fost eliberat, “fara alte precizari”. Ulterior, la 21 ianuarie, consulul a fost informat de decesul cetateanului roman. Chiar MAE preciza la debutul acestui scandal ca Ambasada româna a anuntat imediat familia tânarului, iar mama lui Crulic s-a deplasat la Cracovia unde a intocmit formalitatile necesare pentru transportul în tara al corpului neînsufletit, adus în România la 6 februarie.
trandafir, o sa dai socoteala….
Crulic nevinovat? Ba a fost vinovat cu toată ființa sa! L-a agresat pe un judecător, l-a deposedat cu forța (se numește jaf cu tâlhărie) de bunurile pe care le avea și i-a scos toți banii de pe card, fiind filmat de camera unui bancomat în timp ce folosea cardul respectiv. Avea un bilet de autobuz ptr Italia pe care îl pregătise că alibi, dar el s-ar aflat permanent în Polonia. Am pierdut o noapte întreagă ptr a citi dosarul complet al infracțiunii.
Iar niște idioți din România chiar au făcut un film în care au încercat să-l scoată nevinovat pe infractor în fața opiniei publice RO. Dacă justiția polonă l-a găsit vinovat, cât de retardați să fie cei care au făcut acel film SF?