Clubul Gloria, care administrează noua sală polivalentă din Unirea, este pus pe făcut bani și încearcă să scoată profit din spațiile nou create, printre care un hotel amenajat în incinta complexului sportiv, un restaurant și o cafenea. Clubul licitează închirierea acestor spații, care momentan reprezintă o facilitate neutilizată, în condițiile în care sala polivalentă este preferată pentru competițiile naționale și chiar internaționale, fiind una dintre cele mai moderne din țară.
Complexul Sportiv Unirea s-a inaugurat cu surle și trâmbițe în luna august a anului trecut. Investiția ajungea la aproximativ 27 de milioane de euro, fiind finanțată atât din fonduri guvernamentale, cât și din fonduri provenite din bugetul județului.
Sala Polivalentă are peste 3.000 de locuri, dintre care 2.171 la tribune, 360 de locuri la peluză, 20 de locuri la masa presei, 18 locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilități și 418 de locuri în regim VIP.
Corpul clădirii Sălii Polivalente are o suprafață de 7.350 de metri pătrați, iar suprafața întregului Complex Sportiv este de peste 30.000 de metri pătrați. Acesta cuprinde și terenuri exterioare de sport, de handbal, fotbal, baschet, tenis, o pistă de alergare cu 8 culoare de 132 de metri lungime și 12 metri lățime.
O clădire anexă cu toate dotările necesare vine să asigure buna funcționare a terenurilor exterioare. Noul complex are în componența sa și un mini-hotel cu un număr total de 30 de camere, care ar urma să găzduiască echipele sportive ce vor lua parte la evenimentele organizate la Bistrița.
Primele evenimente în sala polivalentă, cu bâlbe
Autoritățile județene au pornit însă cu stângul, inaugurarea fiind urmată de bâlbe peste bâlbe. La o zi după inaugurare, Consiliul Județean, care administrează Complexul Polivalent prin Clubul Gloria, anunță că acesta nu poate fi încă folosit.
Primele evenimente planificate pentru Complexul Polivalent s-au desfășurat în vechea sala polivalentă de lângă Parcul Municipal:
„În urma ultimei analize făcute cu reprezentanții CNI, evenimentele nu pot avea loc în noua sală, neavând terminate procedurile legale pentru transferul sălii de la CNI la Consiliul Județean și de aici în administrarea clubului. Siguranța oamenilor, respectarea legii sunt în fața oricărei dorințe. Mi-am dorit foarte mult ca aceste evenimente să aibă loc în noua Sală Polivalentă, din păcate nu am reușit să găsim o soluție legală, nici măcar de utilizare provizorie. Negăsind o soluție legală, nu-mi pot permite în niciun fel să organizez un eveniment de asemenea amploare, neavând întrunite toate condițiile prevăzute de lege. Situația este foarte neplăcută, dar legea nu este negociabilă. Sala este fizic finalizată, dar documentele care trebuie făcute cer un anumit timp, anumite procrduri”, explica Eugen Cosma, directorul CS Gloria 2018.
Abia la final de septembrie, început de octombrie, Sala Polivalentă a găzduit primul eveniment, Trofeul Carpați. Au fost prezente la Bistrița echipele de handbal ale Spaniei, Serbiei, Austriei și României.
Nici aceste evenimente nu au fost lipsite de incidente. Chiar la prima partidă dintre Serbia și Spania sistemul audio de ultimă generație a clacat, iar sârboaicele au fost nevoite să își cânte singure imnul. Se pare că acesta nu este singurele probleme cu sonorizarea, aceasta jucând feste la mai multe evenimente desfășurate de atunci în noua sală polivalentă.
Fără nume și fără hotel, restaurant sau cafenea
Bistrița are una dintre cele mai moderne săli polivalente din țară, existând una similară doar la Oradea, care a fost inaugurată cu câteva luni înaintea celei din Unirea. În aceste condiții este lesne de înțeles de ce Unirea este preferată pentru competiții naționale și internaționale.
Cu toate acestea, autoritățile de la Bistrița par să nu fie încă pregătite pentru așa ceva. Inaugurată încă din luna august a anului trecut, adică imediat de jumătate de an, Sala Polivalentă încă nu are un nume, iar unele facilități nu pot fi folosite.
Este cazul hotelului de 30 de locuri, a cafenelei și a restaurantului, cu care a fost dotat complexul polivalent. Abia acum, Clubul Sportiv Gloria 2018 scoate la licitație închirierea acestor spații. Anunțul de licitație publică a fost publicat de Consiliul Județean abia luna aceasta:
„Spații în folosință exclusivă, în suprafață utilă totală de 2.592 de mp și folosință comună utilă în suprafață utilă de 36 mp din „Complexul Sportiv Polivalent”, situat în localitatea Unirea, strada Aerodromului nr. 33, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud”, se arată în anunțul de licitație.
Ofertele vor fi deschise abia la începutul lunii februarie. Licitația vizează hotelul complexului, cafeneaua de la parterul acestuia, dar și restaurantul de la etajul al II-lea, din zona lojelor și locațiile de tip bar de la etajul I al sălii, toate fiind cumulate într-un pachet.
Gloria 2018 scoate la licitație pentru închiriere și spații de expunere în scop publicitar. Este vorba despre un spațiu de afișare situat în exterior, pe acoperișul fațadei de nord-vest, de 52 de metri pătrați și două spații de expunere publicitară situate în interiorul sălii de joc, aflate sub tabelele de joc, pe pereții laterali, în suprafață de 40 de mp fiecare. Ofertele în acest caz vor fi deschise la finalul acestei luni.
În ceea ce privește numele Complexului Sportiv, se pare că Clubul Sportiv Gloria 2018 va merge pe rețeta de la Cluj, unde denumirea a fost dată de mediul de afaceri, mai exact de Banca Transilvania. Nu este „un cadou”, compania care va da numele complexului urmând să-și asume o serie de responsabilități în schimbul acestui privilegiu.
Compania care va câștiga licitația organizată în acest sens va da numele sălii se se va angaja să suporte, pe termen lung, mai multe cheltuieli. Nici măcar acum nu se știe cum arată caietul de sarcini al licitației și nici suma de la care se va porni. Primele costuri ce ar urma să fie suportate de câștigător ar fi plata utilităților sau curățenia. Printre companiile interesate s-ar număra TerPlast și TeraSteel.
„Prin parteneriatul pe care îl vom face cu o companie care va vrea să își asocieze numele cu sala vom mai obține alte resurse financiare cu care să acoperim celelalte costuri”, spunea președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, la inaugurarea complexului.
Consiliul Județean a stabilit totuși prețurile de închiriere pentru sală. Taxa pentru un concert este de 40.000 de lei pentru 24 de ore. Taxa de închiriere pentru târguri și expoziții este de 50.000 de lei pentru patru zile, iar pentru evenimentele sportive naționale și internaționale de 30.000 de lei per turneu.
La aceste taxe de închiriere se adaugă și taxă de asistență sistem de lumini și sonorizare, care ajunge la 2.000 de lei /zi, taxă montare și demontare suprafață specială pentru handbal, panou led și suprafețe de protecție – 5.000 de lei/zi sau taxă de închiriere casă de bilete și sistem ticketing – 1.000 de lei/zi.