Clubul Gloria Bistrita, dator vandut – opt milioane de lei
Necazurile se ţin lanţ de clubul Gloria Bistriţa. În vară, gruparea condusă de Jean Pădureanu a ajuns în Liga a II-a pentru că nu şi-a primit licenţa din cauza datoriilor pe care le are de achitat către stat şi către club. Între timp, acestea au ajuns la peste opt milioane de lei. În această vară, Consiliul Local a acordat clubului un milion de lei, iar joi, în cadrul unei şedinţe ordinare, aleşii locali au mai aprobat încă unul, conform contractului de parteneriat.
Din banii restanţi, peste două milioane de lei reprezintă datoria pe care clubul o are faţă de firma Elba Timişoara, cea care a montat instalaţia de nocturnă pe stadion şi nu a primit toţi banii pentru lucrarea executată.
Consiliul Local a cerut conducerii grupării să întocmească un raport privind datoriile pe care le are. Potrivit documentului, Asociaţia Club Fotbal Gloria 1922 Bistriţa are datorii de 8,17 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă, de peste trei milioane de lei, este către terţi, însă nu se explică cine sunt aceştia.
Nici la capitolul salarii Gloria Bistriţa nu stă deloc bine, în condiţiile în care aceste datorii sunt în valoare de aproape 327.000 lei. De asemenea, furnizorilor care asigură activitatea curentă, clubul de fotbal bistriţean le este dator cu aproape 644.000 de lei.
Gloria vrea bani, dar nu face performanţă
Clasarea primei echipe de seniori pe locurile 8-10 în prima ligă de fotbal a FRF/LPF, clasarea echipei a II-a pe unul din locurile 1-6 în competiţia în care participă, clasarea echipelor de copii şi juniori pe locurile 1-6 în competiţiile în care participă şi clasificarea a cel puţin unei echipe de la nivelul juniorilor într-o finală la nivel naţional, sunt câteva dintre condiţiile impuse de legislativul local pentru ca Gloria să poată primi banii.
Clubul bistriţean nu a respectat condiţiile impuse de contract, iar o parte din obiective au fost ratate, Gloria clasându-se pe locul 14 la finalul campionatului.
Ulterior, Gloria Bistriţa nu a primit licenţa pentru sezonul 2011-2012 pentru datoriile acumulate de club către stat. Preşedintele Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere a Cluburilor, Mihai Alexandru Micu, a declarat că această decizie este definitivă şi nu poate fi atacată nicăieri. Nici vicecampioana Poli Timişoara nu a primit licenţa pentru sezonul 2011-2012 şi joacă în liga a doua.
Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bistriţa, declara la vremea respectivă, la emisiunea Versus de pe gsp.ro, faptul că TAS a decis să nu schimbe decizia Comisiei de a-i retrograda echipa.
„Am primit scris de la TAS. Avem hârtie, Gloria şi Bihorul sunt retrogradate. Ne-a fost transmisă decizia. Sunt nervos, v-am dat ştirea care vă interesează”, spunea Pădureanu pentru respectivul post de televiziune.
Datorii peste datorii
Anul acesta, Consiliul Local ar fi trebuit să acorde suma de două milioane de lei clubului, conform contractului de parteneriat. Jumătate din sumă a fost deja alocată, urmând ca diferenţa să intre în conturile grupării din Parcul Municipal în perioada următoare. Dar înainte de a le da banii, aleşii locali au cerut conducerii clubului să întocmească un raport cu datoriile pe care acesta le are.
Astfel, potrivit documentului semnat de Jean Pădureanu, datoriile Asociaţiei Club Fotbal Gloria 1922 Bistriţa sunt în valoare de 8,17 milioane de lei. Cea mai mare sumă, de peste trei milioane de lei, reprezintă datoriile către „terţi”, dar nu se specifică cine ar fi aceştia.
Alte 2,4 milioane de lei datorează clubul „furnizorilor imobilizări”, printre care se numără şi SC Elba Timişoara SA, firma care a montat instalaţia de nocturnă pe stadionul echipei de fotbal. Aceasta are de recuperat de la Gloria Bistriţa peste 2,2 milioane de lei, sumă pentru care a şi declanşat, de altfel, procedura de executare silită.
Către „furnizori activitate curentă”, gruparea condusă de Jean Pădureanu are datorii de aproape 644.000 lei, iar salariaţilor le este datoare în total cu aproape 327.000 de lei. Gloria Bistriţa are datorii de aproape 800.000 de lei la bugetul asigurărilor sociale şi la cel de stat. Alţi 850.000 de lei reprezintă majorările percepute pentru „obligaţii buget stat şi asigurări sociale”.
Conform documentelor întocmite de Serviciul de Audit Public Intern din cadrul Primăriei Bistriţa, „Gloria Bistriţa se află într-o situaţie financiară grea, cauzată în principal de neîncasarea unor drepturi de transfer în valoare de peste 5,3 milioane de lei de la clubul Metalurg Doneţk cu care se află în litigiu după transferul lui Junior Moraes şi plata datoriei către SC Elba Timişoara SA, pentru care furnizorul a declanşat executarea silită. Atât creanţa la Metalurg Doneţk, cât şi datoria către Elba sunt certe şi exigibile”.
Săptămâna trecută, în ultima şedinţă ordinară a Consiliului municipal, aleşii au decis cu 15 voturi pentru, trei abţineri şi trei voturi împotrivă, alocarea celeilalte tranşe de bani, în valoare de un milion de lei.
Peluza nu a fost vândută
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud a scos la vânzare peluza Gloriei Bistriţa, pentru datoriile acumulate către bugetul de stat. Pentru recuperarea datoriilor, Finanţele au organizat mai multe licitaţii cu strigare, dar nimeni nu s-a arătat interesat de construcţia din incinta stadionului echipei bistriţene.
Capacitatea peluzei este de 2.151 scaune, iar dedesubt se afla o sală de mese şi bucătăria clubului. Preţul de pornire al ultimei licitaţii a fost 882.225 lei. În plus, Finanţele au scos la vânzare şi pasarela de acces la peluza, la preţul de 24.900 lei.
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud spun că la ora actuală au pe rol o cerere de eşalonare a datoriilor clubului, urmând ca acesta să prezinte garanţia. Conform OUG 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, „eşalonarea se acordă pe baza cererii contribuabilului, care va fi soluţionată de organul fiscal competent în termen de 60 de zile de la data înregistrării ei. După primirea cererii de eşalonare, organul fiscal competent va elibera, din oficiu, un certificat de atestare fiscală privind obligaţiile fiscale exigibile existente în sold la data eliberării, pe care îl va comunica contribuabilului. După analizarea cererii, organul fiscal emite fie o decizie de respingere, fie un acord de principiu. Contribuabilul are obligaţia să constituie garanţii în termen de 30 de zile de la data comunicării acordului de principiu”.
Şi nocturna Gloriei pune mari probleme financiare grupării din parcul Municipal. Investiţia a costat aproximativ trei milioane de lei şi de mai bine de trei ani, Elba Timişoara încearcă să recupereze banii restanţi, aproximativ două milioane de lei. Juriştii firmei au venit la Bistriţa special pentru o licitaţie cu strigare, prin care să-şi recupereze investiţia, însă nimeni nu s-a arătat interesat de nocturnă şi cele trei autocare.
Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro