Poliţiştii bistriţeni din cadul Serviciului de Investigatii Criminale, au destructurat o reţea de hoţi specializată in furturi de materiale de construcţii, combustibili, scule si utilaje folosite in constructii, mijloace de transport. În spatele acesteia pare a fi celebrul clan Grozav.

“La data de 20 mai a.c., poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Bistriţa-Năsăud, împreună cu cei de la Poliţia Oraşului Năsăud, Secţiile nr. 4, 6 şi 7 Poliţie Rurală, Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul Criminalistic, şi jandarmi din cadrul I.J.J. Bistriţa-Năsăud, au efectuat 17 percheziţii la locuinţele, sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R.”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

In cadrul acestei operatiuni ample a procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, a fost pechezitionata si sediul SC “Grozav Trans” SRL din Nasaud, care apartine clanului Grozav din Rebra.

12 persoane sunt suspectate că, din luna mai 2012 şi până în prezent au comis, pe raza localităţilor Lunca Ilvei, Lechinţa, Leşu, Ilva Mare, Poiana Ilvei şi Ilva Mică, din judeţul Bistriţa-Năsăud, 21 de infracţiuni de tăinuire şi furt calificat din locuinţe şi din societăţi comerciale. Suspecţii au sustras motorină, scule şi unelte folosite în construcţii, cauzând un prejudiciu de aproximativ 150.000 de lei.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite o parte din bunurile sustrase, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi recuperării prejudiciului în cauză.

De asemenea, la sediul unei societăţi comerciale din oraşul Năsăud, „Grozav Trans” a fost descoperit un autocar care era dat în urmărire la nivel naţional din luna ianuarie 2012, de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, fiind obiectul unei infracţiuni de abuz de încredere. Acesta a fost indisponibilizat până la clarificarea situaţiei juridice.

Şapte  dintre suspecţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 41 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de catre procurori, urmând a fi prezentaţi Judecatoriei Nasaud cu propunere de arestare preventivă.

In cursul zilei de miercuri, 22 mai 2013, un magistrat al Judecatoriei Nasaud a hotărât arestarea preventivă pentru 30 de zile, a doi dintre suspecţi, în cazul altor cinci dispunându-se interzicerea dreptului de a părăsi localitatea de domiciliu, fără încuviinţarea procurorului sau a instanţei de judecată, pentru o perioadă de 29 de zile.

Ancheta este efectuata de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ BN, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud.

Un aspect socheaza si este cel putin ciudat si suspect in aceast caz. Desi din continutul comunicatuilui emis de catre IPJ BN, rezulta clar ca este vorba de un grup infractional organizat, iar in acest caz competenta de ancheta ar trebui logic sa apartina DIICOT-ului Bistrita-Nasaud, cercetarea este efectuata de Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud.

Nicolae Grozav, în vârstă de 30 ani, din Rebra, a fost reţinut pentru 24 ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, cu propunere de arestare preventivă, conform ziarului Răsunetul.

„Urmare a cercetărilor efectuate de poliţişti privind mai multe incidente sesizate la Rebra, în 22 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a confirmat începerea urmăririi penale faţă de învinuitul G. Nicolae de 30 ani din Rebra, pentru comiterea infracţiunilor de: lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în perioada 20-22.05.2012 pe raza comunei Rebra”, precizează inspectorul Antonela Gorgan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigaţii Criminale şi Poliţia Oraş Năsăud.

 

Fratii Grozav, Ioan si Pavel, din Nasaud, detinatorii mai multor societati din Bistrita-Nasaud, au fost retinuti saptamâna trecuta de procurorii din cadrul DIICOT sub acuzatia de trafic de migranti. Cei doi au fost prezentati instantei cu propunerea de arestare, dar acestia au fost pusi în libertate, se arăta într-un articol anterior din Gazeta de Bistriţa.

 

 

 

 

 

Ziua de 5 iunie 2008, nu a debutat sub auspicii prea fericite pentru fratii Grozav, regii neîncoronati ai transportului si turismului de persoane, legal si mai putin legal, din judetul Bistrita-Nasaud, în opinia procurorilor DIICOT.

 

 

 

Actiune simultana la Nasaud si Bistrita

 

 

 

Acestia au devenit celebri, nu numai pe plan national, dar si pe plan international, datorita faptului ca una dintre firmele pe care le administreaza acestia, SC „Grozav Trans” SRL Nasaud, a fost implicata în tot felul de scandaluri, legate de activitatea desfãsurata – transportul de persoane catre destinatii ca Italia, Spania, Franta si Germania. Posibil ca din aceste motive, activitatea fratilor Grozav a intrat în vizorul oamenilor legii, care, o perioada de timp, i-au monitorizat.

 

În 5 iunie, autoritatile au hotarât sa puna capat activitatii ilegale desfasurata de fratii Grozav. Forte însemnate din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii de Crima Organizata si Antidrog din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN), sub coordonarea procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Bistrita, au actionat simultan, atât în Nasaud, cât si în Bistrita, la mai multe locatii unde au efectuat perchezitii si au retinut patru persoane.

 

 

 

Retinuti doar 24 de ore

 

 

 

Printre cei retinuti s-au numarat doi dintre fratii Grozav, Ioan si Pavel.

 

Pavel Grozav a fost „agatat” de oamenii legii, în Bistrita, la benzinaria OMW, din Calea Moldovei, un loc celebru de întâlnire a oamenilor din lumea buna a judetului. A mai fost ridicat si dus la audieri, de asemenea, Ioan Grozav, precum si numitii Florin Belbe si Ion Panaitov, ultimul cetatean din Republica Moldova.

 

Acuzatiile care li se aduc acestora se refera la constituirea unui grup infractional organizat în vederea comiterii de infractiuni si trafic de migranti. Pe numele celor patru procurorii DIICOT au semnat mandate de retinere pentru 24 de ore.

 

În urma perchezitiilor efectuate în mai multe locatii din Nasaud si Bistrita, au fost ridicate documente care vor fi verificate de procurori. Bine sfatuiti de avocatul angajat, cei patru au recurs la dreptul la tacere, refuzând sa raspunda întrebarilor procurorilor, afirmând ca îsi vor sustine apararea numai în fata judecatorilor.

 

Conform legilor în vigoare, arestarea oricarei persoane în România se decide numai de catre un judecator, în baza probelor administrate, atât de acuzare, respectiv procurorii DIICOT, cât si a celor invocate de catre cei retinuti si de aparatorii lor.

 

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.