Cei care au cumpărat clădirea care a găzduit cu ani în urmă Bibliotecă Județeană par să nu se abată de la planul inițial: de a construi ceva în locul său. Cum nu au avut nicio șansă să obțină autorizațiile de demolare și mai apoi să poată construi ceva la doi pași de centrul orașului, proprietarii refuză să o vândă și o lasă să se stingă, cărămidă cu cărămidă.

În toamna anului trecut, Gazeta de Bistrița scria că clădirea de pe strada Gării de la numărul 2 scapă de demolare. Este vorba despre fosta bibliotecă județeană, pe care o firmă clujeană a vrut s-o pună la pământ, pentru a face loc unui bloc cu 10 etaje.

Nu a reușit să obțină autorizațiile necesare pentru demolare și s-a adresat instanței. După 3 ani de procese, Actor Assets SRL a depus o cerere de renunțare la judecată și renunță la lupta din instanța.

Gestul nu a fost unul de omenie sau de respect pentru Bistrița, ci firma clujeană și-a dat seama că nu are nicio șansă în tribunal, după ce expertiza dispusă de instanță în cauză vine și arată că imobilul nu poate fi demolat.

Dacă fostul primar Ioan Turc n-a făcut niciun demers pentru a încerca recuperarea imobilului, actuala administrație a contactat proprietarul și l-a întrebat dacă vrea să vândă. Potrivit primarului Gabriel Lazany, răspunsul a fost un NU categoric.

Rămâne întrebarea, cu ce ar putea ajuta firma clujeană o clădire ce stă să se dărâme? Ei bine, tocmai starea sa îi este de folos acum, pentru că dacă mai are puțină răbdare, clădirea se prăbușește fără vreo intervenție care merge spre penal și astfel, firma poate să-și continue planurile și să înceapă demersurile pentru a ridica acolo un bloc.

Nu este greu de crezut că acesta este planul, având în vedere faptul că firma a ignorat toate somațiile poliției locale de reabilitare sau măcar punere în siguranță a clădirii.

Firma clujeană a cerut de 7 ori aviz de demolare!

Ce a încurcat SRL-ul să ridice acolo un bloc cu 10 etaje a fost refuzul acordului de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și de la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Actor Assets ar fi cerut de 7 ori aviz de demolare, după cum a dezvăluit secretarul municipiului, Floare Gaftone. Comisia zonală de monumente istorice din cadrul Primăriei Bistrița a respins solicitarea de fiecare dată, cu vot unanim.  Firma a fost împiedicată să demoleze clădirea, dar nu pățește nimic dacă o lasă să se dărâme singură.

În 2021, firma a apelat la instanță, cerând să oblige instituțiile în cauză să elibereze avizul de demolare. Cauza s-a judecat la Tribunalul Cluj și au fost pare din proces Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Deși imobilul în sine nu este catalogat drept monument istoric, acesta se află pe un teren situat în perimetrul ansamblului medieval urban al municipiului Bistrița și este astfel asimilat monumentelor istorice – asta a susținut expertiza cerută de instanță.

Proprietara clădirii are cifră de afaceri 0  încă din anul 2018. În 2022, firma raporta cifră de afaceri 0 și profit net de 3,5 milioane de lei. În 2023, ultimul an pentru care sunt disponibile datele financiare ale societății, aceasta raporta pierderi de 73.596 de lei. SRL-ul nu a avut niciodată mai mult de un angajat, iar în 2023 raporta datorii de aproape 4 milioane și jumătate de lei.

Clădirea de pe strada Gării nr. 2 a fost bibliotecă decenii bune, încă de prin anii `50. Imobilul a fost revendicat și recuperat în instanță, în 2006, de moștenitoarea vechilor proprietari, Laura Mocănescu.

Proprietara a avut obligația să închirieze pentru 3 ani imobilul pentru aceeași funcțiune, de bibliotecă. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud plătea o chirie lunară de 1.500 de euro, pentru a putea garanta funcționarea bibliotecii acolo. În momentul în care imobilul a fost scos la vânzare, instituția ar fi putut să-și exercite dreptul de preemțiune pentru a-l achiziționa.

Fosta bibliotecă a ajuns la firma clujeană în 2012

Însă, noua proprietară a cerut pentru clădire nu mai puțin de un milion de euro, iar președintele Consiliului Județean de atunci, Gheorghe Marinescu, a precizat la acea vreme că nu sunt fonduri pentru așa ceva, optându-se pentru plata unei chirii lunare.

În 2012, Biblioteca Județeană s-a mutat în casă nouă, în fostul sediu al BNR de pe str. Alexandru Odobescu, astfel că clădirea de pe strada Gării a fost lăsată de izbeliște. Între timp, însă, clădirea a fost achiziționată de o firmă din Cluj-Napoca: SC Anodin Assets SRL. Mai apoi, clădirea și terenul au fost întabulate pe altă firmă: Actor Assets SRL. Cele două firme au ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară.

Planul era ca în locul clădirii care a găzduit biblioteca să fie ridicat un bloc cu 8-10 etaje. Intenția a fost făcută publică de Asociația Bistrița Civică, după ce a și depus o petiție adresată administrației locale în încercarea de a stopa proiectul.

„Printr-o adresă depusă la Primărie de actualii proprietari ai imobilului respectiv, se cere demolarea acestui minunat fost obiectiv de cultură care a modelat mii de destine prin citit. Motivul este intenția de a se cere și un PUZ și construirea unui bloc cu 8-10 etaje în imediata apropiere al celui existent tot de 10 etaje de lângă Trezorerie. Merită să încercăm să-i dăm o altă destinație acestei clădiri solide și falnice și care încă nu a suferit distrugeri majore”, au scris în petiție reprezentanții Asociației Bistrița Civică.

Asociația a sperat să salveze clădirea prin introducerea sa pe lista monumentelor istorice. Acest lucru nu s-a întâmplat însă. Petiția a fost semnată de mai multe instituții publice și asociații din Bistrița. Printre ele se numără Inspectoratul Școlar Județean, Biblioteca Județeană, Direcția de Statistică, Complexul Muzeal, Direcția pentru Cultură și chiar Protopopiatul Ortodox.

În primăvara anului trecut, mai mulți membri ai Asociației Bistrița Civică au protestat în mai multe rânduri, în fața clădirii, cerând autorităților să se implice și să împiedice demolarea acesteia.

„Considerăm că această casă trebuie salvată de la demolare. Este o clădire deosebit de importantă din punct de vedere istoric şi arhitectural. Este, din punct de vedere arhitectural, una dintre primele clădiri Art Nouveau construite în Bistriţa în tendința începutului secolului XX. În al doilea rând, eu zic că are şi o importanţă din punctul de vedere sentimental, ca români, pentru că este una dintre primele clădiri de mare valoare construite de un român, de avocatul Demetrius Ciuta. Din păcate, arată jalnic în momentul de faţă”, a spus la acea vreme Adrian Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.