Peste 235 de milioane lei intenţionează să cheltuiască anul acesta Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), conform prevederilor bugetare, deşi veniturile estimate sunt mai mici cu circa 9 milioane lei. Foarte mulţi bani sunt direcţionaţi spre drumuri, circa o cincime din totalul bugetului de cheltuieli, dar sume consistente sunt prevăzute şi pentru sănătate, învăţământ, cultură, recreere şi religie, precum şi pentru aparatul propriu al Consiliului Judeţean, dar felia cea mai mare este atribuită asistenţei sociale – aproape o treime din total.
Veniturile Consiliului Judeţean de anul acesta sunt estimate la 226.323.000 lei, conform proiectului de buget. Cei mai mulţi bani vor intra în vistieria CJ BN din sume defalcate din TVA – aproape 84 milioane lei, subvenţii de la bugetul de stat – peste 53,7 milioane lei, şi sume FEN postaderare în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări – circa 37 milioane lei. Bugetul de cheltuieli este însă mai mare cu aproape 9 milioane lei, totalul sumei pe care CJ BN intenţionează să o cheltuiască anul acesta ajungând la 235.175.000 lei.
CJ BN nu renunţă la achiziţia unor terenuri la Colibiţa
Potrivit proiectului de cheltuieli bugetare, pentru aparatul propriu al CJ BN suma propusă se ridică la peste 11,4 milioane lei, din care peste 6,6 milioane lei merg spre secţiune de funcţionare. Peste 4,7 milioane lei sunt prevăzuţi pentru secţiune de dezvoltare, din care un milion de lei ar fi destinaţi pentru achiziţionarea unor terenuri la Colibiţa, peste 2,8 milioane lei pentru lucrările de modernizare a cinematografului Dacia din Bistriţa, iar 536.000 lei sunt prevăzuţi pentru lucrările de modernizare şi reabilitare a Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor.
Învăţământul special, peste 18,6 milioane lei, bursele pentru studenţii eminenţi doar 60.000
Pentru Învăţământ, CJ BN a prevăzut o felie consistentă, suma ridicându-se la 26.542.000 lei. Din acest total, peste 18,6 milioane lei sunt direcţionaţi spre învăţământul special şi centrele de resurse şi asistenţă educaţională, 60.000 lei – burse pentru studenţi, iar peste 7,8 milioane lei sunt sume defalcate din TVA pentru programele Laptele şi cornul şi Fructe în şcoli.
Grosul banilor de la sănătate, spre policlinică
Sănătatea se va alege şi ea cu sume importante, întrucât CJ BN estimează că la acest capitol vor fi cheltuiţi anul acesta 28.915.000 lei. Din acest total, 3 milioane sunt destinaţi Spitalului Judeţean de Urgenţă, din care un milion de lei ar fi banii necesari pentru funcţionare, iar restul sumei, de două milioane lei ar merge spre dezvoltare. Grosul banilor alocaţi capitolului Sănătate – peste 25,9 milioane lei – vor fi cheltuiţi pentru modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului Judeţean.
Centrul Judeţean pentru Cultură şi bisericile, din nou favorite
Cultura, recreerea şi religia este un alt capitol pentru care Consiliul Judeţean are grijă de fiecare dată, anul acesta fiind prevăzută suma de 14.558.000 lei. Din acest total, peste 12,75 milioane lei sunt necesari pentru secţiunea funcţionare, în timp ce doar cu puţin peste 1,8 milioane lei merg spre dezvoltare. Din cei peste 14,5 milioane lei, Biblioteca Judeţeană va primi probabil 2,3 milioane lei, din care aproape 1,6 milioane lei sunt destinaţi funcţionării. De asemenea, Muzeul Judeţean va primi 2,38 milioane lei, din care, 2,31 milioane lei sunt banii necesari funcţionării. În schimb, Centrul Judeţean pentru Cultură va primi mai mult decât celelalte două instituţii la un loc, şi discutăm de un buget de cheltuieli de peste 5,1 milioane lei, din care peste 4,1 milioane lei doar pentru funcţionare. Pentru crearea Centrului German Bistriţa care urmează să funcţioneze în clădirea Casei Argintarului de pe strada Dornei, CJ BN a propus o sumă destul de mică, de doar 56.000 lei, bani care vor merge spre secţiune dezvoltare.
În 2015, sportul va primi probabil 450.000 lei, în timp ce serviciile religioase, mai precis sumele destinate personalului neclerical, vor primi 2,83 milioane lei. Pentru cultele religioase din Bistriţa-Năsăud, administraţia judeţeană a prevăzut suma de un milion de lei, bani necesari pentru funcţionare, în timp ce pentru premierea performanţelor sportivilor şi elevilor olimpici sunt prevăzuţi doar o sută de mii de lei. De asemenea, pentru finanţările nerambursabile conform Legii 350/2005 este prevăzută suma de 350.000 lei.
Asistenţa socială, cea mai mare felie
O mare parte din bugetul de cheltuieli de anul acesta este dedicat asistenţei sociale şi discutăm mai precis de 79.298.000 lei, din care peste 78,6 milioane lei sunt direcţionaţi spre funcţionare şi doar 670.000 lei pentru dezvoltare. Astfel, pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, administraţia judeţeană estimează că ar fi necesari circa 11 milioane lei, iar pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap – peste 6,1 milioane lei. Pentru asistenţa socială în caz de invalidităţi, CJ BN prevede în bugetul de cheltuieli de anul acesta peste 58,4 milioane lei.
Depozitul de deşeuri de la Tărpiu funcţionează cu sughiţuri, dar se doreşte extinderea
Capitolului protecţia mediului i se va aloca pentru cheltuieli suma de 4.961.000 lei, bani care sunt destinaţi în integralitate pentru dezvoltare. Din acest total, mare parte din sumă este destinată pentru fondul de extindere a gropii de deşeuri de la Tărpiu, şi discutăm mai precis de peste 4,14 milioane lei. Pentru sistemul de management integrat al deşeurilor de la Tărpiu ar fi necesari 201.000 lei, 92.000 lei pentru Peştera Tăuşoare, iar 522.000 lei sunt prevăzuţi pentru reconstrucţia ecologică forestieră de terenuri degradate, circa 59 ha, din comuna Dumitriţa.
Milioane bune pentru documentaţii
Pentru programele de dezvoltare economică sunt prevăzuţi 7,65 milioane lei, din care 7,1 milioane lei sunt bani care vor fi cheltuiţi pentru cofinanţări FEN, studii şi proiecte. Restul sumei, mai precis 500.000 lei sunt destinaţi pentru continuarea lucrărilor de construire a semnelor de intrare în judeţ model pană de păun. Anul trecut a fost realizat primul astfel de semn de intrare în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN 17 C, în Dealul Ştefăniţei, însă până la final vor apărea încă 11, în următoarele locaţii:pe DN 17 la limita cu jud. Cluj, DN 17 la limita cu jud. Suceava, DN 15 A la limita cu jud. Mureş, DN 17 D la limita cu jud. Suceava, DJ 151 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 B la limita cu jud. Mureş, DJ 173 la limita cu jud. Mureş, DJ 171 la limita cu jud. Maramureş, DJ 172 A la limita cu jud. Cluj şi DJ 172 F la limita cu jud. Cluj. În 2014, CJ BN a alocat pentru realizarea semnelor de intrare în judeţ peste 408.000 lei.
Informatizarea registrului înghite alte milioane bune
Pentru capitolul agricultură, administraţia judeţeană estimează că anul acesta sunt necesari peste 11,6 milioane lei. Din acest total, 11,2 milioane lei vor merge către informatizarea registrului agricol, în timp ce pentru funcţionarea Camerei Agricole este prevăzută suma de 477.000 lei.
Drumurile noastre toate…
Capitolul transporturi – drumuri şi poduri beneficiază de o cincime din totalul bugetului de venituri şi cheltuieli de anul acesta pentru care este prevăzută suma de 45.534.000 lei.
Din acest total, peste 38 milioane lei sunt fonduri alocate de la bugetul judeţean, 2,6 milioane lei provin din finanţarea subprogramului de infrastructură judeţean, iar 4,89 milioane lei sunt bani din programe din fondul european de dezvoltare regională.