CJ BN imprumuta bani pentru drumuri!
11 milioane de lei pe buzunarele bistritenilor

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud va imprumuta 11 milioane de lei pentru reabilitarea a trei tronsoane de drumuri judetene. Imprumutul va trebui rambursat in maxim cinci ani de la semnarea contractului.
Fiind an electoral cu miza foarte mare, proiectul de hotarare a fost votat, saptamana trecuta in cadrul sedintei ordinare a legislativului judetean de aproape toti consilierii judeteni. Singurul care s-a abtinut de la vot a fost social-democratul Gheorghe Marinescu.

In timp ce Primaria Bistrita intentioneaza sa contracteze un imprumut bancar in suma de 40 de milioane de lei din care mai bine de jumatate se vor duce pe construirea unei partii de schi, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud vrea sa imprumute bani pentru reabilitarea unor drumuri judetene.
Tronsoanele de drumuri judetene pe care CJ BN intentioneaza sa le reabiliteze anul acesta sunt DJ 171 Km 0+000 – 39+520, Uriu – limita judet Maramures; DJ 154 Km 0+000 – 6+400, Sieut – Sebis si DJ 173 D Km 0+000 – 5+000, Muresenii Bargaului – DJ 173 A.
Motivul pentru care Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud intentioneaza sa contracteze imprumutul bancar este, potrivit expunerii de motive a proiectului de hotarare pe care consilierii judeteni l-au avut pe masa la sedinta ordinara de saptamana trecuta, nivelul in scadere a veniturilor proprii a institutiei, fata de anii anteriori, dar si prin modificarea cotelor din impozitul pe venit. Un alt motiv pentru care CJ BN nu poate sustine lucrari de reabilitare a drumurilor judetene anul acesta este si faptul ca administratia judeteana este garantul imprumutului contractat de SC Aquabis SA pentru reabilitarea retelelor de apa din judet.

Pentru ce s-a facut pana acum erau si alte solutii

Desi pana la urma este vorba de indatorarea bistritenilor de pe urma acestui imprumut bancar, consilierii, indiferent ca vorbim de cei care reprezinta puterea din CJ BN sau de cei din opozitie au fost mai toti de acord cu proiectul propus de presedintele Liviu Rusu.
Porta vocea consilierilor PSD din CJ BN, Daniel Suciu, a solicitat presedintelui Liviu Rusu, mentionand totodata faptul ca social-democratii nu se vor opune proiectului de hotarare, ca in urmatoarele sedinte sa se aduca la cunostinta consilierilor conditiile in care se va face imprumutul. Totodata, Suciu a mentionat ca se puteau face rost de banii necesari utilizand alte solutii.
„Grupul consilierilor PSD nu s-a opus, nu se opune si nu se va opune niciodata oricarei initiative de buna credinta ca sa imbunatatim infrastructura si nivelul de trai al oamenilor din acest judet. Vom vota acest proiect de hotarare, dar trebuie sa facem niste mentiuni. Nu ne-ati prezentat criteriile dupa care ati selectat aceste trei drumuri. Suma de 11 milioane de lei este suma maxima pe care CJ BN o poate imprumuta, fiindca daca ar fi fost un leu sau o suta de milioane in plus s-ar fi depasit pragul maxim de indatorare. Mai trebuie sa spun un lucru, vizavi de drumul Uriu – Caian – Spermezeu – legatura cu Suciul de Sus, judetul Maramures, eu imi aduc aminte ca a fost un scandal intre noi, cei din opozitie si cei de la putere, pentru ca in anul 2009, prin proiectul de buget, pe care l-ati aprobat, noi opozitia votand impotriva, era o suma de bani destinata acestui drum. Ulterior, un milion de lei s-a retras de pe acel tronson si s-a dus pe drumul care face legatura cu zona Ilvelor. Mai spunem ca se puteau gasi bani si pentru alte drumuri si daca exista o alta chibzuinta, noi v-am fi spus ca drumul de la Satul Nou si Cusma, care nu este extrem de circulat, putea astepta intr-o etapa urmatoare si puteam aloca acele sume extrem de mari de bani pe oricare din aceste trei drumuri”, a spus consilierul Daniel Suciu.
Consilierul judetean social-democrat i-a amintit presedintelui Liviu Rusu si de o serie de drumuri pe care acesta a promis ca le va reabilita, cum ar fi drumul de la Milas, drumul de la Nimigea care face legatura cu groapa de gunoi ecologica de la Tarpiu, dar si de drumul din satul de la Ciresoaia sau de la Teaca – Archiud.
Totodata, Daniel Suciu a tinut sa ii reproseze lui Liviu Rusu, extrem de amabil cu opozitia la sedinta de saptamana trecuta, lipsa de dialog de care a dat dovada in cei aproape patru ani de mandat in fruntea Consiliului Judetean.
„Credem ca prioritatile de infrastructura ale judetului le puteti discuta si cu noi. Noi va aduceam propunerile noastre, le puteam discuta, fiindca nu ne opunem fiecarui leu destinat pentru infrastructura acestui judet”, a spus Suciu.

Comparatii nepotrivite

Liberalii si-au expus si ei punctul de vedere in aceeasi nota.
„Nu stiu cum ati selectat cele trei drumuri, dar intr-adevar au probleme, ca si altele de altfel. Dumneavoastra si colegii din PDL spuneati ca noi venim cu o atitudine distructiva. Vedeti ca atunci cand propuneti proiecte de hotarare care sunt in interesul judetului si noi USL suntem pentru acestea. Legat de acest proiect, nu ati detaliat cum veti imparti banii pentru cele trei modernizari, ramane o necunoscuta pentru noi”, a spus liberalul Ioan Denes.
Legat de costul kilometrului de drum, consilierul judetean a tinut sa faca o comparatie cu ceea ce s-a cheltuit de drumul care duce la Stramba, zona muntoasa de pe Valea Ilvelor, zona in care au fost multe lucrari de arta – podete, viaducte si pereti de sustinere a pantelor.
„Cei 11 milioane de lei sunt echivalentul unui kilometru de drum pe care dumneavoastra spuneati ca il faceti pe Stramba, drumul care leaga Ilva Mica de Joseni. Sa speram ca nu veti face doar un singur kilometru de drum cu acesti bani”, a mentionat Denes.

Campanie electorala in CJ BN

Replica lui Liviu Rusu nu s-a lasat asteptata, presedintele CJ BN reprosandu-le celor din opozitie ca abia acum sunt de acord cu anumite proiecte fiindca vine campania electorala. Insa Liviu Rusu a uitat ca nu o data s-a intamplat sa nu ia in seama cateva proiecte propuse de opozitie, chit ca acestea erau mai mult de sorginte politica.
„Suntem in campanie electorala de ceva vreme si e normal ca acum sa fiti si mai vizibili si sa fiti de acord cu anumite proiecte. E bine si mai tarziu ca sunteti de acord cu ele. Puteati sa veniti si cu sugestii si sa spuneti de unde mai putem lua bani”, a spus Liviu Rusu.
Cat priveste costurile pe care drumul de la Stramba, presedintele CJ BN a explicat de ce au fost atat de mari.
„Cei 11 milioane nu sunt multi, dar depinde si de complexitatea lucrarilor care trebuie facute. Pe drumul care l-am facut de la Sigmir la Budesti, investitia specifica, dupa cum stiti, e undeva la 300.000 de euro – cu viaducte, cu podete, cu lucrari de rezistenta. La Stramba, e adevarat ca in studiul de fezabilitate, pe creasta dinspre Ilva Mica, unde nu trebuie ziduri de sprijin trebuie facute ziduri pentru fixarea terenului. Practic, si pe o parte si pe alta, trebuie ziduri”, a explicat Liviu Rusu.

Marinescu, reticent la imprumuturi

Singurul care s-a abtinut de la vot pe acest proiect care vizeaza imprumutul de 11 milioane de lei pentru reabilitarea celor trei tronsoane de drumuri judetene, a fost consilierul judetean social-democrat Gheorghe Marinescu. Acesta s-a aratat extrem de reticent vizavi de potenta CJ BN in a contracta un imprumut bancar.
„Eu nu cred ca judetul isi poate permite sa contracteze un imprumut, chiar daca negocierea va insemna inclusiv un acord al Ministerului Finantelor, pe care il vom obtine cu mare greutate. Sigur ca se poate discuta si de nominalizari. (…) Drumurile judetene sunt multe, peste 750 de kilometri din care noi le-am promovat ca fiind de interes maxim, care leaga judetul. Acestea trebuie sustinute si fortata nota in reabilitare. (…) Eu nu voi vota acest imprumut, ma voi abtine. Nu spun ca nu e nevoie de investitii, dar judetul trebuie sa fie foarte atent cu aceste imprumuturi, in conditiile in care cofinantarile inghit foarte muti bani”, a conchis Marinescu.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.