Chiar dacă la licitație au ofertat tarife extrem de scăzute pentru colectarea deșeurilor menajere, la aproximativ trei luni după ce a fost declarată câștigătoare a noului contract de salubrizare, cei de la Supercom SA au cerut Consiliului Județean Bistrița-Năsăud majorarea tarifelor pe care le practica până acum, în perioada de provizorat. Și i s-a aprobat. Zice-se că noile tarife sunt valabile doar pentru două luni. Situația este una extrem de ciudată și dă impresia că autoritățile județene încearcă să îi ducă cu zăhărelul pe bistrițeni.

Consiliul Județean și primăriile, membre în ADI Deșeuri, au aprobat la finele lunii noiembrie 2018 delegarea prin concesiune a serviciului de salubrizare în Bistrița-Năsăud, după ce bucureștenii de la Supercom SA au câștigat licitația în acest sens. Dacă la licitație firma bucureșteană a venit cu tarife la aproximativ jumătate din ceea ce bistrițenii au plătit până acum, asta s-a dovedit doar o perdea de fum, o strategie prin care să se asigure că pune mâna pe contract. Aceasta rezultă din faptul că zilele trecute, pe 31 ianuarie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor menajere, deși Supercom SA își intră oficial în pâine începând cu 4 martie.

Tarifele majorate sunt cică valabile pentru lunile ianuarie și februarie , însă făcând o comparație cu ceea ce a ofertat Supercom și ceea ce plătesc în prezent bistrițenii, este clar că oamenii nu vor pupa o scădere a tarifelor, nici măcar cu câțiva bănuți.

Tarif de dumping, doar să pună mâna pe contract

SC Supercom din București a câştigat în septembrie 2016, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ, după ce Vitalia a denunțat unilateral contractul, întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC.

De atunci încoace, contractul a fost prelungit de 9 ori cu câte trei luni, ultima dată pe 4 decembrie.

Tot în 2016, dar mai spre final, a fost scos la licitație contractul de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare, care în final a fost câștigat tot de Supercom, în noiembrie anul trecut. Până să fie atribuit contractul au apărut mai multe solicitări de clarificări, notificări prealabile și contestații care au fost soluționate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, dar și în instanță. Concret, contestatorii au cerut remedierea și modificarea documentației de atribuire, iar magistrații de la Curtea de Apel Cluj le-au dat dreptate, numai că astfel procedurile de licitație s-au întins pe o perioadă de timp mai lungă decât se preconizase.

Supercom SA a fost declarată câștigătoare abia în octombrie 2018, având în vedere că a avut oferta cea mai bună. Astfel, firma bucureșteană a venit cu tarife cu mult sub cele practicate deja în județ în cadrul contractului temporar. Potrivit documentelor pentru bistrițenii din mediul urban tariful prevăzut este de 70,64 lei/persoană/an, evident fără TVA, ceea ce ar însemna 5,88 lei/persoană/lună, fără TVA. De asemenea, tariful aferent pentru mediul rural este de 22,45 lei/persoană/an, fără TVA, adică circa 1,87 lei/persoană/lună, fără TVA. Mai mic a fost și tariful pentru agenții economici și instituțiile publice, de 216,61 lei/tonă.

Atribuirea noului contract a trebuit să parcurgă procedurile administrative obligatorii în vederea semnării: toate consiliile locale şi Consiliul Judeţean trebuie să aprobe prin hotărâri atribuirea şi încheierea contractului, după care se procedează la aprobarea prin hotărâre şi de către Adunarea Generală a Asociaţiei, după care urmează pregătirea din punct de vedere operativ, tehnologic, administrativ şi financiar pentru începerea activităţii în baza noului contract, activitate care va începe efectiv pe data de 4 martie.

Datele  nu pușcă una cu alta! Unde-i realitatea?

Până una alta, Supercom a solicitat majorarea tarifelor, iar consilierii județeni și-au dat acordul. Dacă în perioada de provizorat Supercom SA a perceput, în mediul urban, 8,25 lei/persoană/lună, fără TVA, iar în mediul rural 2,5 lei/persoană/lună, fără TVA, de acum încolo (autoritățile spun că doar în ianuarie și februarie) cetățenii care locuiesc în mediul urban vor plăti 9,33 lei/persoană/luna, fără TVA, iar cei din mediul rural 3,33 lei/persoană/lună, fără TVA. Agenții economici au plătit până acum 290 lei/tonă/lună, fără TVA, tariful fiind majorat acum la 331 lei/tonă/lună, fără TVA.

Potrivit expunerii de motive aferentă proiectului de hotărâre votat de Consiliul Județean solicitarea de majorare a tarifelor se fundamentează pe modificările/obligațiile instituite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, modificarea tarifelor pentru preluarea deșeurilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu, modificare aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nr.180/17.12.2018 pentru modificarea tarifului de preluare a deşeurilor municipale în vederea depozitării şi a tarifului de preluare a deşeurilor reciclabile colectate separat în vederea sortării, percepute de S.C. VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEŞEURILOR S.R.L. Boldeşti-Scăeni în baza Contractului de Concesiune nr. 34 din 04.01.2013 privind Delegarea prin Concesiune a Serviciului Public de Management şi Operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Tărpiu, judeţul Bistriţa-Năsăud. Totodată, se mai arată în document, numărul utilizatorilor casnici din mediul urban și mediul rural au scăzut semnificativ, în timp ce cantitățile de deșeuri colectate au crescut, acest fapt ducând la scăderea considerabilă a veniturilor estimate din ofertă și contract.

În ceea ce privește acest ultim aspect, al numărului de utilizatori casnici, lucrurile sunt custe cu ață albă. Cel puțin datelele care apar acum înscrise în raportul de mandatare, document aferent aceluiași proiect de hotărâre nu pușcă absolut deloc cu datele înscrise în caietul de sarcini al licitației pentru delegarea contractului de concesiune, care în final a fost câștigat de Supercom.

Astfel, în caietul de sarcini se vorbește despre faptul că Bistrița-Năsăud număra în 2016 o populație de 214.415 de utilizatori casnici, din care 79.582 sunt din mediul urban.

În schimb, acum Consiliul Județean susține că a scris altceva în caietul de sarcini.

Conform datelor furnizate în Caietul de sarcini, preluate de Operator în oferta depusă și regăsite în Fișa de fundamentare, populația în mediul urban era de 92.431 persoane la nivelul anului 2016”, stă scris în raportul de mandatare, document în care se mai precizează că în 2018 numărul populației a ajuns la 80.729 persoane.

În același document se arată de asemenea, că, în 2016, în mediul rural existau 151.648 persoane, număr care în 2018 a scăzut la 132.500 persoane.

Ajungem astfel la un total de 244.079 persoane care locuiau efectiv în Bistrița-Năsăud, în anul 2016, conform datelor avansate acum de CJ BN.

Dacă ne uităm pe datele statistice oficiale ale Direcției Județene de Statistică observăm că în 2016, județul număra o populație de 329.070 persoane, din care 129.194 persoane în mediul urban. Din acest număr, cel al locuitorilor rezidenți se ridica la 282.070 persoane.

Concret, la întocmirea caietului de sarcini aferent licitației pentru delegarea contractului de salubrizare și colectarea deșeurilor din județ, întocmit de ADI Deșeuri, se vorbea la nivelul anului 2016, despre 214.415 persoane, acum CJ BN vine și spune că atunci erau 244.079 persoane, în timp ce datele statistice indicau 282.070 persoane rezidente. Deci numărul utilizatorilor luați în calcul în caietul de sarcini a fost mult mai mic decât cifrele avansate acum.

Un alt motiv pentru care Supercom a solicitat acum majorarea tarifelor este și creșterea salariului minim.

“Este o situație specială, excepțională, dar vestea îmbucurătoare e că, în primul rând, creșterea este nesemnificativă și doar pentru două luni. Avem o legislație modificată care impune niște lucruri, dar și legislații modificate în ceea ce înseamnă creșterea salariului minim și alte tipuri de costuri care ne obligă să actualizăm tarifele. Avem un contract semnat anul trecut (n.r. cu SC Supercom SA București), după doi ani de licitații, în care spre bucuria tuturor prețurile scad față de cele care sunt în momentul de față, iar termenul de începere a contractului este 4 martie. Colegii din ADI predau platformele, partea din proiect cu care se desfășoară activitatea, și în 4 martie începe contractul, care este pe cinci ani”, a precizat Radu Moldovan în ședința ordinară a Legislativului județean de săptămâna trecută.

1 COMENTARIU

  1. Deci unde e adevarul nu se sesizeaza nimic ,ceva juristi m-a pot ajuta ,la plangeri in viitorul apropiat,daca voi constata evident dupa 4 martie .Apropo in mediul urban nu trebuie zilnic sa se ridice deseurile menajere ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.