Home Administrație CJ Bistrița-Năsăud pune lacăt pe Centrul de Recuperare Neuropsihică de la Beclean...

CJ Bistrița-Năsăud pune lacăt pe Centrul de Recuperare Neuropsihică de la Beclean și spune stop internărilor până termină locuințe protejate

Consiliul Județean (CJ) Bistrița-Năsăud desființează Centrul de Recuperare Neuropsihică pentru Tinerii cu Handicap de la Beclean și sistează primirea de noi beneficiari până termină un nou centru și locuințele protejate dedicate acestor persoane. Locul centrului va fi luat de altul, cu o capacitate substanțial redusă, trei locuințe protejate și servicii sociale de zi.

Primii pași în desființarea instituțiilor de tip comunist pentru îngrijirea copiilor abandonați și a celor cu diferite probleme de sănătate au fost făcuți în Bistrița-Năsăud în urmă cu ani buni. Acum, Consiliul Județean se pregătește să desființeze Centrul de Recuperare Neuropsihică pentru Tinerii cu Handicap de la Beclean, singurul de acest fel din Bistrița-Năsăud.

Se pare că Uniunea Europeană cere trecerea de la îngrijirea instituționalizată a persoanelor cu dizabilități, la alternative bazate pe comunitate:

„Prin politicile sociale promovate, Uniunea Europeană a sprijinit tranziția de la îngrijirea instituționalizată a persoanelor cu dizabilități la alternativele bazate pe comunitate, România angajându-se în fața autorităților europene să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilități să nu fie marginalizată, discriminată, exclusă sau abuzată, o atenție deosebită fiind acordată acelora care sunt instituționalizată în centre de tip vechi și de mare capacitate. În lista centrelor de tip vechi și de mare capacitate era înscris și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean, din județul Bistrița-Năsăud, unitate de asistență socială fără personalitate juridică, aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, care avea în anul 2019 o capacitate aprobată de 80 de locuri, beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul centrului fiind persoane adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap”, se arată într-un proiect votat de consilierii județeni la ultima ședință de CJ.

Se pare că nu doar recomandarea Uniunii Europene a determinat Consiliul Județean, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, să schimbe lucrurile. Din 2019, statul a diminuat cu 25% finanțarea de la bugetul central a centrelor rezidențiale cu o capacitate mai mare de 50 de locuri, iar din 2022 s-a stabilit ca finanțarea lor să intre în sarcina exclusivă a autorităților județene.

Centru mai mic și locuințe protejate

Practic, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean va fi desființat și înlocuit cu un Centru de Îngrijire și Asistență pentru Persoanele Adulte cu Dizabilități, care va avea 50 de locuri, trei locuințe maxim protejate și un centru de zi.

Acestea ar urma să fie funcționale până la finalul acestui an, iar până atunci nu se vor mai accepta noi beneficiari în centrul vechi de recuperare. Acesta va funcționa până vor fi gata centrele și locuințele protejate.

„Serviciile vor fi oferite în continuare în centrul existent, prin personalul de specialitate și dotările existente, până la transferul acestora în noile locuințe protejate. Vor fi stopate admiterile în centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap Beclean până la finalizarea proiectului de înființare a locuințelor maxim protejate și a centrului de zi, în care vor fi transferați 30 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean din cei 73 de beneficiari, totodată transferul beneficiarilor în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități nr. 1 Beclean, cu reducerea capacității centrului până în anul 2026”, se mai arată în planul DGASPC.

Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități nr. 1 Beclean va funcționa în actuala locație a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean.

„Restructurarea susține îngrijirea individualizată și susținerea socio-psihologică a adulților cu dizabilități, facilitează accesul acestora la servicii de găzduire și îngrijire, totodată răspunde intereselor specifice ale persoanelor cu dizabilități, raportate la complexitatea nevoilor generate de dizabilitate. Prin serviciile oferite, se urmărește promovarea egalității de șanse, încercându-se schimbarea mentalității comunității față de persoana cu dizabilități și facilitarea accesului acestora la servicii din centru, într-o manieră individualizată centrată pe nevoile relevate de evaluare după cum urmează: de abilitare/reabilitare, medicale, de îngrijire și asistență susținându-se astfel o atitudine pozitivă și tratarea cu demnitate a beneficiarilor”, este planul DGASPC.

Centrul de zi dedicat persoanelor cu handicap, care nu va oferi și cazare, va fi primul de acest gen din Bistrița-Năsăud, care nu are momentan instituții care oferă astfel de servicii:

„Lipsa centrelor de zi, a centrelor de tip respiro și a serviciilor de îngrijire la domiciliu, de pe harta de servicii sociale a județului Bistrița-Năsăud, astfel că integrarea/menținerea în comunitate nu poate fi susținută cu servicii de sprijin în centru de zi/respiro sau prin rețea de îngrijire la domiciliu”, se prezintă situația actuală la nivelul județului în raportul DGASPC.

Structura nouă are nevoie de 33 de angajați și buget anual de 6 mil lei

Centrul actual de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Tineri cu Handicap Beclean are 42 de angajați, 36 de posturi ocupate și 6 posturi vacante. Pe salariile lor merg peste 3 milioane de lei anual. În noua structură, cu cele două centre și locuințele protejate vor lucra 33 de angajați.

Pentru a funcționa, cele două centre și locuințele protejate au nevoie de un buget anual de peste 6 milioane de lei. Pe cheltuielile cu personalul vor merge 4,5 milioane de lei, pe cheltuieli cu bunuri și servicii 1,5 milioane de lei, iar pe cheltuieli cu asistența socială 17.000 de lei.

„Suma alocată la cheltuieli cu bunuri și servicii asigură cheltuielile cu hrana, echipamentul, lenjeria beneficiarilor, medicamentația, utilitățile, achiziționarea de bunuri și servicii cu caracter funcțional. Suma alocată la cheltuieli cu asistență socială asigură cheltuielile cu achiziționarea obiectelor de îngrijire personală destinate beneficiarilor rezidenți”, spune raportul DGASPC.

Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități nr. 1 Beclean va avea un medic primar care va activa cu jumătate de normă, psiholog, coordonator personal, asistent social, asistent de igienă, un dietetician, 12 asistenți medicali și 24 de infirmiere.

Fiecare locuință protejată va avea 8 angajați: 6 infirmieri și 2 asistenți medicali. Centrul de zi Beclean va avea 9 angajați, printre care un medic specialist recuperare care va activa cu jumătate de normă, un asistent social, un psiholog, un logoped, un psihopedagog, un educator, un kinetoterapeut, asistent medical.

Noile instituții vor prelua personalul existent în centrul actual, iar pentru celelalte posturi pentru care nu există calificare se vor organiza concursuri

Andreea Radu

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version