Home Investigații Circa 40 de medici de familie au „spart” protestul

Circa 40 de medici de familie au „spart” protestul

Chiar dacă reprezentanţii medicilor de familie din Bistriţa-Năsăud au declarat că nu vor semna niciun fel de act cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN) dacă proiectul Contractului Cadru nu va suferi modificări, aproximativ 40 de medici şi-au pus deja parafa pe documente.
Medicii de familie nu au mai vrut la începutul acestei luni să încheie contracte cu CJAS BN deoarece nu sunt de acord cu prevederile noului Contract Cadru, care, în opinia lor, îi duce la faliment.

Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Wilhelm Szekely, spune că felul în care se comportă majoritatea medicilor de familie din judeţ nu este unul tocmai normal, în condiţiile în care salariile lor sunt net superioare altor categorii de cadre medicale. Totuşi, el este optimist şi spune că treptat toţi medicii vor semna contractele cu Casa.
Wilhelm Szekely a mai precizat că în luna iunie a anului trecut, instituţia pe care o conduce a avut fonduri de 13,35 milioane de lei pentru medicina primară, iar în 2011, tot pentru luna iunie, a primit 13, 33 milioane de lei şi de aceea nu înţelege motivele pentru care s-a ajuns în situaţia de faţă.

Unii da, alţii ba

Medicii de familie din întreaga ţară au decis că nu vor semna de la 1 iunie Contractul-Cadru cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, ei fiind nemulţumiţi de mai multe prevederi pe care le conţine documentul.
Printre doleanţele lor se numără faptul că noul contract va falimenta cabinetele cu mai puţin de 1.800 de pacienţi, precum şi faptul că reţetele gratuite şi compensate se vor elibera doar pentru o boală cronică şi nu pentru un pacient cronic, în condiţiile în care un asemenea bolnav are nevoie de obicei de mai multe medicamente.
La finele lunii trecute, circa o sută de medici primari bistriţeni au mărşăluit pe străzile oraşului pentru a-şi exprima nemulţumirile. Ei au pornit din faţa Hotelului Codrişor, au trecut pe la Centrul Cultural Municipal George Coşbuc şi s-au oprit la Prefectură, unde şi-au spus oful în faţa prefectului Cristian Florian. Ultima oprire a fost în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud.
Totuşi, la nivel naţional, o bună parte dintre medicii de familie au decis să semneze zilele trecute contractul cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, gândindu-se probabil la pacienţi, care sunt prinşi la mijloc. Şi în Bistriţa-Năsăud situaţia stă cam la fel, în condiţiile în care, din cei 143 de medici de familie, circa 40 au semnat deja documentele, potrivit şefului CJAS BN. Totodată acesta spune că nu înţelege reacţia medicilor de familie, cu atât mai mult cu cât a avut loc, la Instituţia Prefectului, o întâlnire a reprezentanţilor lor cu cei ai Casei.
„Din cei 143 de medici primari din judeţ, peste 40 au semnat deja contractul cu Casa. Sunt convins că în zilele următoare mulţi alţii le vor urma exemplul. Atât eu, cât şi colegii mei, o să-i sunăm pe fiecare în parte şi să vedem ce au de gând. Nu pot să le înţeleg reacţia, nu e una tocmai justificată. Am avut câteva întâlniri cu reprezentanţii lor la Prefectură şi am discutat pe Contractul Cadru, însă se pare că nu vedem la fel lucrurile”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa directorul CJAS BN.
Wilhelm Szekely a mai precizat că suma pe care a primit-o Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud pentru luna aceasta pentru medicii de familie este sensibil mai mică decât cea de anul trecut. „În iunie 2010, CJAS Bistriţa-Năsăud a primit 13,35 milioane de lei pentru medicii primari, iar în 2011, pentru luna în curs, a primit 13, 33 milioane de lei. În plus, medicii de familie sunt primii care îşi primesc banii atunci când aceştia ajung în judeţ, aşa că e greu de înţeles atitudinea lor. Astea sunt fondurile de care dispunem, nu e vina nimănui că banii care se colectează la stat sunt puţini. Toţi suntem afectaţi de criză, nu doar medicii de familie”, a conchis sursa citată.
Pe de altă parte, medicii bistriţeni spun că nu sunt de acord cu noile condiţiile de contractare, care sunt, în opinia lor, atât în dezavantajul lor, cât şi al pacienţilor.
„Refuzăm să semnăm noul Contract Cadru, deoarece subfinanţarea va duce la închiderea cabinetelor medicale individuale, lucru cu care nu putem fi de acord. E ca şi cum ne condamnăm singuri la moarte. Prin noul contract vom primi bani mai puţini, iar volumul de muncă va creşte. De aceea ne ţinem tari pe poziţii şi aşteptăm să vedem dacă ne ia cineva în seamă”, ne-a explicat un medic primar din Beclean.
Un medic de familie din Bistriţa spune că a decis să semneze contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud pentru că tot acest scandal nu va duce nicăieri în final. „Nu cred că dacă refuzăm să semnăm actele obţinem ceva. Toţi cei care au protestat în ultimul timp în România nu au obţinut nimic, dimpotrivă. S-au ales cu şi mai puţini bani. Şi în plus, pacienţii nu au nicio vină, ei plătesc an de an contribuţiile la sănătate. Nu putem să-i punem să plătească consultaţiile, e absurd”, a declarat doctorul.

Pacienţii, victime colaterale

Săptămâna trecută, medicii de familie din judeţul nostru au decis să-şi consulte gratuit pacienţii. Potrivit celor spuse de preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud, dr. Niculina Rus, decizia a fost luată tocmai pentru a nu li se reproşa ulterior că nu le pasă de pacienţi, ci doar de interesul propriu.
În curând însă, cei care vor trece pragul medicului de familie vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar. Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din judeţ a mai declarat că zilele acestea va organiza o întâlnire cu colegii ei, ocazie cu care se vor decide tarifele ce vor fi percepute în perioada următoare.
Deocamdată, pacienţii înscrişi la medicii care nu au semnat contractul trebuie să achite suma de 30 de lei pentru o consultaţie sau să meargă la Urgenţe. În ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bistriţa, numărul consultaţiilor s-a dublat, conform celor declarate de conducerea unităţii spitaliceşti.
Managerul Spitalului Judeţean, dr. Mircea Gelu Buta, a precizat că trebuie găsită urgent o rezolvare a problemei deoarece este extrem de greu pentru medicii de la Urgenţe să facă faţă valului mare de oameni care vin să fie consultaţi.
Şi pacienţii sunt de părere că trebuie găsită o soluţie rapidă pentru a se pune punct problemei. „Nu sunt de acord să plătesc pentru consultaţii. Atunci la ce îmi trage statul lunar din salariu pentru sănătate? Nu suntem noi de vină că nu se înţeleg între ei, aşa că nu au decât să găsească o rezolvare. În curând o să plătim şi aerul pe care îl respirăm”, ne-a spus revoltată o femeie de 46 de ani.
La ora actuală, în judeţul Bistriţa-Năsăud există 143 de medici de familie care au contract cu CJAS BN.

Iulia Bartha

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version