Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Dan Nica, Marian Vanghelie, Marian Oprişan, Radu Mazăre, Miron Mitrea, Nicolae Nemirschi sunt doar câteva dintre personajele cu care Mircea Geoană, aspirantul la fotoliul de la Cotroceni, se înconjoară.
După ce Geoană a ajuns mult iubitul conducător al PSD, „vremurile” prin partid nu s-au schimbat foarte mult. E un fel de „la vremuri noi, tot noi”. Sforarii au rămas în frunte şi sunt promovaţi cu acelaşi sârg ca acum câţiva ani, când PSD era la putere. Numai că, aceşti sforari pozează în negustori cinstiţi, mizând pe memoria scurtă a românilor.
Gazeta de Bistriţa continuă să vă prezinte personajele care stau în spatele lui Mircea Geoană şi trag sforile pentru a ajunge din nou la putere. Aceştia „plâng” de mila poporului român până li se rupe „cămeşa” din spate, dar şi-au băgat până în gât mâna în sacul cu bănet al poporului, mai anii trecuţi, profitând până peste poate.
Pesedistul Nemirschi, luat la puricat
Nicolae Nemirschi a deţinut în Guvernul Boc fotoliul de ministru al Mediului. În mandatul său din acest guvern, social-democratul nu a fost ocolit de scandaluri. Astfel, Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) l-a luat în vizor pentru neconcordanţe în declaraţia sa de avere, iar o comisie de anchetă parlamentară l-a puricat pentru un contract încheiat de Ministerul Mediului pentru promovarea Programului Operaţional Sectorial Mediu către opt instituţii ale statului, printre care Curtea de Conturi şi Camera Deputaţilor.
Nicolae Nemirschi a fost cercetat în vara acestui an de Parchetul General pentru fals în declaraţii, după ce acesta a omis să treacă în declaraţia de avere o casă de vacanţă aflată în comuna constănţeană Topalu. Nu mult după aceea, el declarat că respectivul imobil este „în construcţie”, deşi căsuţa sa de vacanţă era deja utilizabilă de aproape trei ani.
Conform declaraţiilor sale de avere, atât din perioada în care era viceprimar de Constanţa, cât şi din mandatul de membru al Guvernului, terenul de la Topalu a fost achiziţionat de soţia sa, Camelia Nemirschi, în anul 2006. Terenul cu pricina, de circa 600 m.p. era, de fapt, o casă bătrânească, în locul căreia Nemirschi şi-a construit casa de vacanţă.
ANI a mai sesizat o serie de neconcordanţe în declaraţia de avere a lui Nemirschi. Astfel, în ultima declaraţie de avere, spre deosebire de toate celelalte declaraţii precedente, copiii lui Nicolae Nemirschi nu mai apar ca angajaţi ai firmelor deţinute de el, ci ca angajaţi/colaboratori ai SC Soti Cable Neptun, o firmă ce-l are printre acţionari pe nimeni altul decât pe primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre.
Contracte cu cântec
În aceeaşi perioadă a verificărilor efectuate de ANI, Nemirschi a fost cercetat şi de o comisie a Camerei Deputaţilor vizavi de modul în care Ministerul Mediului a atribuit contractul privind „Campania de promovare a programului operaţional sectorial mediu, lot doi – difuzare / publicare” la 28 aprilie 2009, prin negociere fără anunţ de participare.
Comisia trebuia să verifice legalitatea alegerii procedurii de negociere cu o singură firmă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, şi să afle dacă valoarea finală a contractului respectă legislaţia în vigoare. Contractul de jumătate de milion de euro a fost atribuit firmei Ars Advertising, fără licitaţie deschisă şi fără garanţii de participare.
În urma audierilor şi a verificării documentelor primite la comisie, deputaţii au constatat că Ministerul Mediului nu a avut o bază când a decis să meargă pe procedura negocierii directe. Acesta aspect a fost semnalat şi de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care a aplicat ministerului o amendă de 70.000 de lei. Ministerul a invocat, pentru alegerea procedurii de atribuire a contractului, art. 122 din OUG 34/2006, potrivit căruia se poate apela la negociere în cazul unui eveniment neprevăzut, care să nu se datoreze sub nici o forma unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante, şi în cazul în care nu ar putea fi respectate, din motive de „extremă urgenţă”, perioadele prevăzute de celelalte proceduri – licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă, negociere cu publicare prealabilă a unui anunţ de participare sau cerere de ofertă.
În raport, comisia de anchetă a scris că aplicarea art. 122 nu este fundamentată, deoarece nu au fost îndeplinite cele trei condiţii enumerate. În concluzie, contractul suplimentar încheiat de Ministerul Mediului cu firma Ars Advertising (nr. 2959/28 aprilie 2009) a fost încheiat cu încălcarea prevederilor OUG 34/2006.
De asemenea, deputaţii au constatat, dintr-o adresă trimisă de către Ministerul Mediului Ministerului Finanţelor, că valoarea contractului în cauza a fost stabilită prin regula de trei simplă! Mai precis, responsabilii de la minister au plecat de la valoarea contractului iniţial, semnat în 2008, de aproximativ 3,5 milioane lei pentru o perioadă de difuzare de patru luni, şi au calculat valoarea contractului suplimentar.
Cu toate că existau multe îndoieli asupra modului în care Nemirschi a acţionat pentru atribuirea contractelor, comisia parlamentară de anchetă aproape că l-a scos basma curată. „Există nereguli în privinţa modului de acordare a contractului şi a modului în care s-au asociat firmele Ars Advertising şi Best Advertising, însă nu vom solicita urmărirea penală decât dacă, până la elaborarea raportului, vom primi rapoarte de la Garda Financiară, privind firma Best Advertising, şi de la Consiliul Concurenţei, care să semnaleze astfel de lucruri”, afirma un membru al Comisiei.
Modul de atribuire a contractului nu a fost abandonat însă de procurorii anticorupţie care, în luna septembrie, au informat că s-a început efectuarea de acte premergătoare urmăririi penale.
Radu Mazăre, primarul Constanţei, în vizorul ANI
În vara acestui an, ANI s-a sesizat din oficiu, în urma apariţiei mai multor materiale publicate în presa centrală, potrivit cărora Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, ar fi încălcat dispoziţiile legale referitoare la conflictul de interese.
Radu Mazăre deţine, începând cu anul 2000, funcţia de autoritate publică de primar al Municipiului Constanţa, în prezent aflându-se în exercitarea celui de al treilea mandat consecutiv. În exercitarea legală a mandatului de primar, în conformitate cu prevederile art. 66 alin. (1) din Legea 215/2001 a Administraţiei Publice Locale, conduce şi controlează administraţia publică locală şi aparatul propriu de specialitate al autorităţilor publice locale ale municipiului Constanţa. În urma verificărilor, ANI a constatat că Mazăre a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 lei (fără TVA) pentru „intermedierea executării serviciilor de publicitate TV”, pe o perioadă de 4 ani, cu SC Soti Cable Neptun SRL, reprezentată de Dan Dumitru Buleandra; pentru intermedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 fiind alocată suma de 672.269 lei (fără T.V.A.), „cu posibilitatea suplimentării în funcţie de alocaţiile bugetare disponibile”.
Radu Mazăre a deţinut, până la data de 20 martie 2002, calitatea de asociat în cadrul SC Telegraf Advertising SRL, alături de alţi asociaţi, printre care şi Sorin Strutinsky. La data menţionată, Mazăre a cesionat acţiunile deţinute în cadrul acestei societăţi. În cadrul SC Telegraf Advertising SRL, Strutinsky deţine, pe lângă calitatea de asociat, şi funcţia de administrator. Acelaşi Strutinsky, este unul dintre administratorii SC Soti Cable Neptun SRL, iar, printre asociaţi, se regăseşte şi SC Conpress Holding SRL, unde Mazăre este unul dintre acţionari.
Nisipuri mişcătoare
În urma analizării unor documente primite de la Judecătoria Constanţa, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Constanţa, ANI a mai constatat că Radu Mazăre, ales primar în primul mandat din 2000 – 2004, a fost până în 6 noiembrie 2003 şi administrator la SC Nisipuri SA. Mazăre fusese numit administrator al firmei respective în 4 noiembrie 1998.
În anul fiscal 2003, SC Nisipuri SA a realizat venituri totale de 3.390.401.000 de lei vechi şi un profit brut de 1.320.472.000 de lei vechi.
Potrivit ANI, Mazăre a avut posibilitatea de a pune capăt stării de incompatibilitate în care se afla, prin renunţarea în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare (23.04.2003) a Legii nr. 161/2003, însă acesta a renunţat la calitatea de administrator la SC Nisipuri SA abia în data de 06.11.2003.
Acestea sunt doar câteva mostre dintre „năstruşniciile” primarului pesedist al Constanţei, Radu Mazăre, dar lista poate continua.
Silviu Teodoru