Dupa modificarea memorandumului încheiat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului European, Guvernul a aprobat saptamâna trecuta vânzarea locuintelor ANL catre chiriasi. Aproape jumatate din chiriasii Primariei Bistrita îsi vor putea achizitiona locuintele în care la ora actuala stau în chirie începând chiar cu aceasta luna, îndeplinind, fireste, câteva conditii. Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat ca sumele obtinute prin vânzare celor peste 2000 de locuinte, estimate la o valoare de 30-40 milioane euro, vor putea fi utilizate pentru construirea altor locuinte sociale.

Legea ANL s-a schimbat. Banca de Dezvoltare a Consiliului European, care a acordat creditele externe pentru construirea locuintelor sociale în valoare de 140 milioane de euro, si-a dat acordul pentru modificarea memorandumului. Pâna acum conventia nu prevedea ca unitatile locative construite prin Agentia Nationala de Locuinte sa poata fi cumparate de catre chiriasi. Totusi actualii locatarii trebuie sa respecte câteva conditii pentru a putea cumpara imobilele. Astfel locuintele ANL pot fi cumparate la cinci ani de la încheierea contractului de închiriere si doar daca venitul pe membru de familie nu depaseste, la data vânzarii, dublul salariului mediu brut pe economie. Un alt factor foarte important este acela ca tinerii trebuie sa plateasca pretul imobilului integral, neacceptându-se un sistem de plata în rate.

Peste 600 de chiriasi ANL la Bistrita

La ora actuala în municipiul Bistrita sunt construite imobile sociale în cinci zone diferite ale municipiului, 115 locuinte în Cartierul Viisoara, 38 pe Bulevardul Decebal, 62 pe strada Tiberiu Brediceanu, 30 pe strada Zefirului si 390 în cartierul Subcetate. Un numar de 284 de persoane din cei 635 de actuali chiriasi ai Primariei Bistrita îsi vor putea achizitiona locuintele ANL, în care la ora actuala stau în chirie, începând cu anul acesta. Prima etapa a proiectului ANL la Bistrita s-a finalizat în perioada decembrie 2002-2003. Primul bloc ANL din municipiu, cel din cartierul Viisoara, a fost dat în folosinta la sfârsitul lunii decembrie a anului 2002, fapt care face ca primii 40 de chiriasi sa devina, daca doresc, primii proprietari. Cea de a doua transa de chiriasi, 244 la numar, s-au instalat în noile locuinte la un interval de timp de doar câteva luni. Atunci au fost date în folosinta blocurile din zonele Decebal, Subcetate, Tiberiu Brediceanu si Zefirului. A doua etapa a proiectului ANL Bistrita s-a finalizat în perioada 2005-2006, când un numar de 351 de spatii locative au fost date în folosinta în cartierele Viisoara si Subcetate. Acestia vor mai trebui sa astepte pâna în anul 2010 pentru a-si achizitiona locuintele sociale. Primii 284 de chiriasi ai locuintelor ANL vor avea întietate la achizitionarea locuintelor sociale, asta bineînteles daca îndeplinesc criteriile impuse. Cei care nu doresc sa cumpere apartamentele sau garsonierele pot locui în continuare în acestea, însa vor trebui sa renegocieze chiria cu primaria.

Alte trei blocuri ANL la Bistrita

La sfârsitul anului 2007, Guvernul a aprobat construirea a înca trei blocuri în cartierul Subcetate al municipiului, prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Aici vor fi construite 43 de garsoniere si 95 de apartamente cu doua camere, investitia ridicându-se la 16 milioane de lei. Noile constructii se vor desfasura pe o suprafata de 9.600 de metri patrati, iar lucrarile vor avea un termen de executie de doi ani, dupa finalizarea licitatiilor pentru proiectul de executie.

Peste 2000 de chiriasi pot cumpara

La nivel national în prezent peste 2000 de persoane au primit locuinte sociale construite de ANL în perioada 2001 – 2003. Guvernul a estimat si sumele care vor fi obtinute în cazul în care se vor vinde aproape toate imobilele, acestea situându-se undeva între 30-40 de milioane de euro. Banii obtinuti din vânzari vor fi folositi excusiv pentru construirea altor spatii locative.

Ramâne doar de vazut câti dintre bistriteni vor opta pentru cumpararea acestor locuinte sociale, având în vedere numeroasele probleme care s-au ivit de a lungul anilor la aceste imobile, în acest timp zeci de plângeri fiind depuse la Primaria Bistrita. Dintre neplacerile cauzate chiriasilor, mai ales a celor din cartierul Subcetate unde lucrarile au fost executate de firma omului de afaceri Vasile Corutiu, "Garant Service", amintim caderea tencuielii de pe tavane la doar un an de la darea acestora în folosinta, mirosurile insuportabile de la subsoluri, inundarea beciurilor sau vesnica problema a noroiului care de multe ori blocheaza accesul în zona a locatarilor cu masina.

Iulia Balazs

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.