Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu urmăreşte cu orice preţ să mute Poligonul militar de antrenament de la Unirea, aflat acolo de 15 ani. Asta, pentru a face loc WONDERLANDULUI, un Complex Sportiv Polivalent, proiect promis de edil bistriţenilor, în campania electorală.
Consilierii municipali au dat un acord de principiu, prin care primarul este împuternicit să poarte negocierile cu MApN pentru mutarea Poligonului de la Unirea, la Slătiniţa, şi obţinerea avizului necesar.

Ultimul răspuns al MApN, venit la sfârşitul lui martie, a fost negativ şi a informat Primăria Bistriţa să refacă documentaţia pentru WONDERLAND, fără a afecta Poligonul de la Unirea.
Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), Complexul Sportiv Polivalent WONDERLAND este situat în zona Poligon, în extravilanul cartierului Unirea, şi se întinde pe o suprafaţă de 282, 2 ha, din care 274 de ha reprezintă păşune, iar 8,2 ha, pădure. Terenul în cauză este proprietatea municipiului Bistriţa. Din porţiunea pe care se află în prezent Poligonul militar de antrenament de la Unirea, 56 de hectare au fost concesionate de către municipalitate către Unitatea Militară din Bistriţa pe o perioadă de 20 de ani, respectiv până în 2022. Restul de 16 hectare aparţine statului român şi este administrat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Pentru a putea pune PUZ-ul în aplicare, edilul Bistriţei trebuie „să se scape” de Poligonul militar de antrenament şi să-i facă „vânt” altundeva, acolo unde municipalitatea deţine teren. Pentru aceasta este nevoie de un aviz din partea MApN, iar pentru obţinerea avizului a fost necesar un acord de principiul al Consiliul Local, acord pe care edilul l-a obţinut săptămâna trecută. Prin acesta, primarul Ovidiu Creţu a fost împuternicit pentru efectuarea demersurilor, în relaţie cu MApN, în vederea demarării procedurilor de efectuare a unui schimb între terenul proprietate a statului român, aflat în administrarea MApN, situat în municipiul Bistriţa, localitatea componentă Unirea, Ridul „Cocoş” (16 hectare) şi terenul proprietate publică a municipiului Bistriţa, situat în localitatea componentă Slătiniţa, Ridul „Poarta de Fier”. Primarul a introdus în ultima clipă acest punct pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare din 7 aprilie, fără a le da consilierilor prea multe detalii. Edilul a cerut aprobarea acestui acord, motivând că municipiul Bistriţa se dezvoltă din punct de vedere urbanistic, datorită faptului că, în ultimii ani, ca urmare a retrocedării terenurilor în localitatea componentă Unirea, Ridul „Cocoş” , s-au edificat multe locuinţe. De asemenea, potrivit primarului, existenţa Poligonului militar de antrenament de la Unirea produce disconfort proprietarilor locuinţelor din acea zonă, care sunt deranjaţi de zgomotul produs la derularea exerciţiilor militare de maşinile blindate ale armatei, precum şi de faptul că acestea deteriorează drumul de acces. Edilul invocă şi necesitatea atingerii ţintei de 26 mp/locuitor de spaţiu verde, conform legislaţiei privind protecţia mediului, şi oportunitatea extinderii zonelor de agrement în municipiul Bistriţa, mai exact realizarea WONDERLANDULUI.
Creţu susţine că terenul propus a fi oferit la schimb, respectiv „Poarta de Fier” de la Slătiniţa se pretează destinaţiei de poligon de antrenamente militare, este izolat, permite efectuarea în condiţii de siguranţă a exerciţiilor militare şi mascarea zonei amenajate pentru antrenament, şi nu creează disconfort zonelor locuite. Cu discuţii pro şi contra, consilierii locali şi-au dat acordul de principiu, urmând ca primarul să facă următorul pas pentru împlinirea visului său: obţinerea avizului de la MApN şi apoi aprobarea PUZ de către Consiliul Local. Ultimul punct de vederea al MApN, transmis printr-o informare la finele lunii martie, prevede ca Primăria Bistriţa să refacă documentaţia pentru WONDERLAND fără a afecta Poligonul de antrenament de la Unirea, pentru a obţine un aviz favorabil. Acest lucru a fost însă exclus în totalitate de primarul Ovidiu Creţu, decis să poarte lămuriri chiar cu mai marii Statului Major General pentru a-şi atinge ţinta.

„Zona respectivă” vizată pentru WONDERLAND

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Bistriţa din 7 aprilie avea pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre. Brusc, primarul Bistriţei a propus şi introducerea altui proiect, respectiv emiterea unui Acord de principiu pentru schimbul de teren al MApN, de 16 hectare, cu un alt teren al primăriei Bistriţa, aflat la Slătiniţa, în locul denumit „Poarta de Fier”. Luându-i prin surprindere pe consilieri, edilul şi-a justificat intenţia: „Este nevoie de acest acord pentru a efectua demersurile în relaţia cu Ministerul Apărării Naţionale, de a face schimb de teren, mă refer la terenul de 16 hectare pe care MApN îl administrează în zona Cocoş. Este vorba de partea de Poligon care aparţine ca proprietate statului român, în administrarea MApN, să facem un schimb de teren cu o parte de păşune din zona Slătiniţa, astfel încât zona respectivă ( n. r – a Poligonului)  să poată să fie destinată în totalitate activităţilor sportive şi de agrement. (…) Desigur că, în momentul în care vom ajunge într-o fază de apropiere a unei înţelegeri cu MApN, o să vin cu o informare în Consiliu. Cred că trebuie să începem demersurile pentru ca zona respectivă să fie şi ea la rândul ei folosită pentru dezvoltarea municipiului Bistriţa. Sigur că, un schimb ca acesta nu se poate face de azi pe mâine şi trebuie discuţii, negocieri şi lămuriri iar pentru a putea a putea face asta şi a avea un acord de principiu al Consiliului Local am venit şi am solicitat acest acord, pentru a putea demara discuţiile ”, a explicat edilul, evitând să pronunţe motivul real: WONDERLAND.  

Păreri pro şi contra

Consilierii municipali şi-au exprimat punctul de vedere, pro şi contra, argumentând de ce este sau nu necesară mutarea Poligonului militar de antrenament de la Unirea, în altă parte. Potrivit consilierului local Gheorghe Tuţă (PDL), edilul Bistriţei, a cerut Consiliului Local acel acord de principiu, aşa doar, de ochii lumii: „Din punctul meu de vedere acest acord nu este necesar pentru că primarul poate să discute cu cei de la Unitatea Militară şi cu cei de la Ministerul Apărării Naţionale şi fără să dăm noi un acord de principiu, lucru pe care l-a făcut şi până acum, în repetate rânduri, cum a hotărât de fapt, tot dânsul, pe unde să treacă traseul Centurii de Sud. (…). Rămâne de văzute dacă MApN doreşte acest lucru pentru că acum, pe teritoriul lor, armata desfăşoară activităţile ei normale de antrenament, aşa cum face de ani de zile”, a spus Tuţă. Consilierul local, Andrei Rusu ( PNL), crede în schimb că, mai devreme sau mai târziu, acest poligon de antrenament tot va trebui să fie mutat. Cât priveşte realizarea WONDERLANDULUI, Rusu susţine că nu este momentul oportun pentru realizarea unei asemenea investiţii. „Fără a lua în discuţie extinderea bazei sportive în afara oraşului, ceea ce nu cred că este acum prioritar pentru oraş, cred totuşi că trebuie să susţinem primarul pentru a purta discuţii cu MApN, deoarece continuitatea existenţei poligonului în acea zonă nu va putea dăinui mulţi ani de aici încolo şi trebuie purtate odată şi odată discuţii cu Ministerul pentru a putea fi mutat”, s-a arătat convins consilierul liberal.
Democrat-liberalul Eugen Curteanu a precizat faptul că este destul de greu să dai un astfel acord când nu ai toate datele, ca de exemplu unde se află exact „Poarta de Fier” şi dacă acest teren oferă Poligonului de antrenament, infrastructura necesară.
Un argument pentru susţinerea mutării poligonului a venit şi din partea consilierului local Viorica Calo (PNL) care nu mai vrea deranj fonic în oraş. „Ca şi cetăţean al oraşului Bistriţa, ca şi mamă şi părinte, eu sunt foarte de acord să facem acest schimb, pentru că mută mai încolo acest poligon ca să nu mai deranjeze cetăţenii din oraş. (…). Acum câteva săptămâni au fost nişte bubuituri care s-au auzit şi ne-am speriat foarte tare”, a spus Calo. Menţionăm faptul că în Poligonul militar de antrenament de la Unirea se face doar SIMULĂRI , fiind un poligon de antrenament. Tragerile se execută numai în Poligonul de la Livezile, situat la aproximativ 8 km faţă de Poligonul de la Unirea. După o serie de discuţii pro şi contra, Consiliul Local Bistriţa a votat, iar acordul de principiu pentru demararea discuţiilor cu MApN, a fost aprobat cu 18 voturi pentru.

Poligonul de antrenament, zona specială a WONDERLANDULUI

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, în PUZ WONDERLAND, cele 16 hectare ce aparţin de MApN şi pe care se află Poligonul militar de antrenament de la Unirea, sunt trecute ca „zonă specială”, dar cu posibilitate de fi inclusă în proiect după mutarea poligonului. „În Planul Urbanistic Zonal pe care l-am comandat pentru zona respectivă ( n. r – WONDERLAND), această porţiune ( n. r – de 16 hectare) este prevăzută ca zonă specială, şi nu a fost tratată de către cei care au făcut PUZ –ul, tocmai având în vedere faptul că nu ne aparţine şi că este o zonă în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Dar nu este firesc să rămână în vecii vecilor o zonă specială, mai ales că în jurul poligonului au început să se construiască locuinţe, din ce în ce mai multe, şi sigur că, devine o relaţie, nu aş spune chiar conflictuală, dar o relaţie care nu se potriveşte, pentru că este un poligon în care armata îşi face antrenamentele la 5 sau 10 metri de geamurile locuinţelor, care sunt peste drum de el. (…) Acest teren de 16 hectare nu este al nostru, ci al statului român, este în administrarea lor ( n. r – a MApN –ului) , dar într-o formă sau alta, într-un timp rezonabil, va trece în administrarea municipiului Bistriţa. Eu cred că putem începe de pe acum negocierile cu MApN, iar la momentul oportun vor putea şi consilierii să îşi dea acordul pentru un schimb între terenul statului şi terenul nostru”, a pus Creţu.

Ultima decizie a MApN: Poligonul rămâne la Unirea până în 2022

Potrivit şefului Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, generalul Ioan Manci, Unitatea Militară din Bistriţa nu a fost informată cu privire la acordul de principiu dat de Consiliul Municipal. Manci susţine aceeaşi idee de a nu se muta Poligonul de la Unirea şi spune că, în prezent, se respectă ultima decizie a MApN. „Noi nu am primit deocamdată nimic nou de la minister. Nu avem decât aceeaşi hârtie care e şi la primărie, şi în care MApN susţine să rămânem cu poligonul acolo la Unirea până în 2022, conform contractului de concesionare pe 20 de ani, încheiat cu municipalitatea. În rest, altceva nu ştim, pentru că nu noi hotărâm”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, generalul Ioan Manci.
Ultimul punct de vedere al MApN a fost transmis Primăriei Bistriţa şi Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, la sfârşitul lunii martie, şi spune clar: „Statul Major General nu avizează favorabil Planul Urbanistic Zonal pentru terenul în suprafaţă de 282 de hectare situat în extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea Unirea, în vederea realizării obiectivului Complex Sportiv Polivalent, din următorul considerent: din documentaţia de urbanism rezultă faptul că este afectată o suprafaţă de teren din Poligonul de instrucţie Dealul Cocoş”. În aceeaşi informare, MApN precizează că, pentru a obţine un aviz favorabil, Primăria Bistriţa trebuie să refacă documentaţia astfel încât Poligonul de antrenament de la Unirea să nu fie afectat, chestiune pe care edilul Bistriţei nici nu o ia în discuţie. Precizăm faptul că redactorul Gazetei de Bistriţa a făcut o solicitare către MApN în data de 24 martie, pentru a primi un punct oficial cu privire la situaţia Poligonului de antrenament de la Unirea, municipiul Bistriţa, însă până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.

WONDERLAND pe terenul armatei

Ovidiu Creţu susţine că pe terenul ce aparţine municipalităţii, primăria poate să facă planuri urbanistice pentru dezvoltarea oraşului, în cazul de faţă WONDERLAND, care se poate extinde şi în vecinătate, respectiv pe terenul ce aparţine de MApN. Primarul marşează pe ideea că la expirarea contractului de concesiune cu Unitatea Militară, o decizie tot va trebui luată. „În ce priveşte WONDERLANDUL, noi, pe terenul nostru avem dreptul să facem Planuri Urbanistice Zonale pentru că acestea sunt cele care eşalonează dezvoltarea municipiului, chiar dacă terenul a fost dat în administrarea unităţii militare pentru 20 de ani, în anumite condiţii contractuale. Se va apropia şi termenul pentru finalizarea obiectivului acolo, şi atunci municipiul va trebui să hotărască prin Consiliu ce face în zona respectivă. Este o propunere, dar s-ar putea să existe şi alte propuneri până atunci. Dar trebuie să avem gândirea aceasta de perspectivă. Este o chestiune în timp, dar e bine să o începem dacă vrem să o finalizăm. ( …) PUZ  – ul zonei respective ( n. r – WONDERLAND) nu prevede nimic pe acest teren ( n. r – de 16 hectare). În momentul în care vom putea să votăm pentru un schimb, atunci sigur că vom putea să venim cu nişte propuneri. Este firesc ca în zona respectivă să se poată realiza ceva adiacent Planului Urbanistic care este în lucru”, a precizat edilul Bistriţei.
Pentru realizarea WONDERLAND, primarul Ovidiu Creţu a purtat deja discuţii pentru realizarea următorului obiectiv, pârtia de schi. Până una alta, edilul are de purtat bătălia cu MApN, pentru planurile sale fiind decis să nu renunţe uşor.
Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.