Serialul „Centura de Sud” se apropie de final. După ce s-au prins că această variantă nu este bună pentru Bistriţa, cei care „trag frâiele” au venit cu soluţia: Consiliul Local va decide dintre două variante: la Sud sau la Nord. CNADNR a solicitat chiar şi o întâlnire cu aleşii locali bistriţeni, dar adresa nu a ajuns la ei.
Singurul ancorat în realizarea Centurii prin Pădurea Codrişor a rămas primarul Ovidiu Creţu, cel care a respins orice implicare a consilierilor municipali în realizarea Variantei Ocolitoare Bistriţa.

Centura de Nord are toate şansele să fie reabilitată şi extinsă, prin intermediul proiectului de realizare a Variantei Ocolitoare Bistriţa. Asta, după ce, traseul ales de primarul Ovidiu Creţu pe direcţia Sud, prin Pădurea Codrişor, a primit respingeri din toate direcţiile, la nivel local, dar şi naţional. Edilul Bistriţei a motivat în decursul a câtorva luni bune, necesitatea realizării centurii pe acest traseu, pentru „dezvoltarea oraşului” şi folosirii banilor care „ne-au picat din cer”. După o serie de articole şi emisiuni în presa locală, şi reacţii în lanţ ale cetăţenilor din zona care urma să fie afectată, „cei mari” au venit cu o soluţie cât se poate de normală: propunerea a două variante, cea de la Sud (contestată) şi cea de Nord (actuala centură degradată), variante care să fie depuse de proiectant în Consiliul Local Bistriţa, organism care să decidă ce este mai bine pentru bistriţeni şi oraşul lor. Cum după un calcul matematico – politic în Consiliul Local, varianta Sud nu are nici o şansă să fie aprobată, rămâne ca „finalistă”, varianta Nord, adică actualul drum de centură pentru care şoferii „ îşi vor face cruci” când vor vedea asfalt nou pe el. Şi beneficiarul proiectului, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a trimis o adresă Consiliului Local Bistriţa pentru a clarifica odată pentru totdeauna situaţia de la Bistriţa, care încurcă un proiect mai amplu în care sunt cuprinse şi centurile de la Gheorgheni şi Miercurea Ciuc. Consilierul local, Dan Molnar, preşedintele de şedinţe ale Consiliului Municipal, ales pe trei luni, spune că în atenţia sa nu a ajuns nici o adresă de la Companie, care fie nu a fost trimisă, fie… s-a rătăcit.

Ioan Andreica: „Rău cu rău, da’ mai bine fără rău !”

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ioan Andreica, nici varianta pe la sud, dar nici cea pe la nord nu respectă cerinţele pe care le impune un drum de centură ocolitor. Totuşi Andreica este de părere că din tot răul trebuie ales răul mai mic, adică extinderea şi modernizarea centurii actuale a Bistriţei, situată la nord. „Prin definiţie, o centură ocolitoare trebuie să ocolească localităţile. Altfel, peste 20 de ani, o să ne trezim cu toate centurile noastre, în oraş (…). Cele două variante, Nord şi Sud, adică drumul centurii vechi al oraşului pe care îl ştim, şi centura pe la Codrişor, niciuna dintre ele nu răspunde multor cerinţe ale unei centuri ocolitoare. Rezolvă pentru moment nişte lucruri, şi deranjează alte lucruri”, consideră Andreica. În situaţia dată, secretarul de stat a solicitat proiectantului, respectiv S.C IPTANA SA, să prezinte în Consiliul Municipal Bistriţa, două variante, pentru Nord şi Sud, astfel încât aleşii bistriţenilor să poată cântări bine şi să aleagă. „Este strict de competenţa Consiliului Local şi aici rămâne ca aleşii noştri să gândească bine. Eu am cerut proiectantului să vină cu ambele alternative în Consiliul Local, să se pregătească bine de examen. Atunci se poate cântări, cu puncte tari şi puncte slabe, ce-i de făcut. Eu zic că o să câştige Nordul deşi nici aceea nu e fezabilă dar asta e. Rău cu rău, da mai bine fără rău”, a afirmat Andreica.
Secretarul de stat susţine că proiectul Variantei Ocolitoare Bistriţa este deja în lista de finanţare. Andreica asigură, că fie pentru centură Sud sau Nord, primarul Bistriţei nu poate să ia singur o decizie în acest sens. „Deci, tehnic se pot rezolva amândouă dar, punând plusurile şi minusurile, evident că până la urmă PUZ – ul este de competenţa Consiliului Local. Nu poate primarul face nimic fără acest lucru”, a asigurat Andreica.
Cât priveşte emiterea autorizaţiei de construcţie, în cazul drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, Ministerul Transporturilor poate să îşi emită singur autorizaţia, fără a fi nevoie ca această să fie emisă de primar. De asemenea, deputatul democrat-liberal Ioan Oltean a declarat public că partidul pe care îl reprezintă, nu va fi de acord niciodată cu realizarea unui drum de Centură la Sud care să taie Pădurea Codrişor. „Să fie clar! Nu vom susţine finanţarea unei Centuri pe la Codrişor, ci ne vom mobiliza pentru Centura de Nord, cea actuală”, a asigurat Oltean.

IPTANA execută mai departe contractul !

Contactat telefonic de Gazeta de Bistriţa, directorul Diviziei Drumuri şi Autostrăzi din cadrul S.C IPTANA S.A (n. r – proiectantul variantei ocolitoare Bistriţa) nu a fost găsit pentru a dat detalii referitoare la propunerea în Consiliul Local a celor două variante. (n. r – situaţie anunţată de secretarul de stat în MDRT, Ioan Andreica). Menţionăm faptul că IPTANA este o societate privată care are dreptul de a-şi spune sau nu public punctul de vedere. Până acum, proiectantul şi-a încasat banii pe etapele parcurse la proiectarea Variantei II Sud, ce-i drept bani publici. În ultimele săptămâni la Bistriţa s-au făcut măsurători de reprezentanţii IPTANA pe acelaşi traseu II Sud, cu modificare în zona Poligonului de trageri de la Livezile. Potrivit unui răspuns oferit de CNADNR ( n. r – beneficiarul proiectului) redacţiei noastre, în 29 aprilie, obligaţiile prestatorului, respectiv ale SC IPTANA S.A, stipulate în cadrul contractului „Asistenţă Tehnică pentru Elaborarea Studiului de Fezabilitate, Proiect Tehnic, Detaliilor de Execuţie şi Documentaţie de Atribuire pentru variantele de ocolire Bistriţa, Gheorgheni şi Miercurea Ciuc”, sunt de a realiza documentaţia de proiectare, necesară fazelor ulterioare de execuţie. „În faza de început a acestui contract, prestatorul a efectuat studii de teren în zona de implementare a proiectului, pentru a determina alternative posibile de traseu ale variantei de ocolire Bistriţa. În urma acestor studii, şi în urma unei evaluări tehnice/economice/sociale, a întocmit variante de traseu, care au fost prezentate autorităţilor locale ale judeţului Bistriţa –Năsăud. Variantele au fost denumite Varianta Sudică şi Varianta Nordică a municipiului Bistriţa, varianta nordică fiind varianta al cărei traseu traversa municipiul Bistriţa. Primăria Bistriţa a recomandat Prestatorului, varianta Sudică de Ocolire a Municipiului Bistriţa şi ulterior a emis: Avizul Primăriei Municipiului Bistriţa Nr. 54266/18.08.2009 prin care se transmite Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud, acordul pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru varianta sudică de ocolire Bistriţa, şi Acord de Principiu Nr.52916/07.09.2009 emis de Primăria Municipiului Bistriţa pentru varianta sudică de ocolire Bistriţa. (…) Până în acest moment ( n. r – 29 aprilie), traseul variantei de ocolire Bistriţa este cel aprobat de Consiliul Judeţean, iar contractul de proiectare este în curs de derulare”, se arată în adresa semnată de directorul general al Companiei, Dorina Tiron.
Amintim faptul că pentru Varianta Sudică recomandată de Primărie, respectiv de primarul Ovidiu Creţu, avizul de mediu nu a fost eliberat, iar Consiliul Judeţean a retras în luna martie certificatul de urbanism emis anul trecut.   

Nord plus Sud în Consiliul Local – rezolvarea litigiului !

Consilierul local liberal, avocatul Dan Molnar este cel care a insistat pe introducerea acestei probleme în Consiliul Municipal, cu toate că primarul a exclus orice variantă în acest sens. Molnar este de părere că supunerea spre aprobare a celor două variante, Nord şi Sud, în Consiliul Local ar rezolva orice dispusă în privinţa Variantei Ocolitoare Bistriţa, dispută care ţine de aproape o jumătate de an. „Eu sunt de părere că dacă în ţara asta există un pic de democraţie, şi dacă descentralizarea înseamnă altceva decât un simplu cuvânt pentru cei de la Bucureşti, adică o realitate care trebuie să fie pusă în practică, atunci soluţia este una extrem de simplă: solicitarea către proiectant să prezinte Consiliului Municipal, două variante, cea de Sud şi cea de Nord, fiecare cu avantajele şi dezavantajele pe care le implică, iar comunitatea locală, prin intermediul aleşilor pe care ia trimis în Consiliul Local, să decidă care dintre cele două variante, poate să şi fie pusă în practică. Asta cred eu că este până la urmă soluţia firească a rezolvării acestui litigiu”, a spus Molnar. De asemenea, liberalul speră ca membrii Consiliului Local să nu fie puşi în situaţia de a alege între varianta Sud sau nimic. „Eu sper să nu ne fie pusă problema la modul, ori acceptaţi varianta la Sud, ori nu o să aveţi centură, pentru că atunci s-ar putea ca decizia să fie dureroasă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, consilierul municipal Dan Molnar.

Ovidiu Creţu: „Consiliul Local nu poate să blocheze un astfel de obiectiv”

Primarul Ovidiu Creţu, anunţa recent într-o întâlnire cu presa locală, când şi-a prezentat proiectul arhicunoscut „WONDERLAND”, că Centura de Sud nu ar fi murit, numai puţin s-a odihnit. Edilul Bistriţei vede decizia Consiliului Local ca una insignifiantă în proiectul Variantei Ocolitoare Bistriţa. „Vă daţi seama că legislaţia României nu poate să oprească Guvernul să se împiedice în hotărârea unui Consiliu Local dintr-o comună sau de altundeva.
Acest obiectiv este unul de interes naţional, iar în varianta în care se va merge pe linia respectivă ( n. r – Varianta II Sud), atunci Consiliu Local nu poate să blocheze un astfel de obiectiv”, a spus edilul. Întrebat de redactorul Gazetei de Bistriţa, dacă concret este nevoie de o hotărâre a Consiliul Local Bistriţa în acest sens, Creţu a precizat: „Eu nu am spus că este nevoie!”. Potrivit directorului general al CNADNR, Dorina Tiron, pentru a se analiza şi clarifica situaţia de la Bistriţa, în urmă cu câteva săptămâni, s-a trimis o solicitare către Consiliul Local cu propunerea stabilirii unei întâlniri, dar la Companie nu ajuns nici un răspuns. Preşedintele de şedinţe ale Consiliului Local, Dan Molnar spune că în atenţia sa nu a venit nici un document în acest sens, care cu siguranţă ar fi fost amintit în ultima şedinţă de Consiliul Local din 22 aprilie. În situaţia dată, solicitarea de la CNADNR fie nu a fost trimisă, fie… s-a pierdut.

Simplu cetăţean – S.O. S la Comisia Europeană !

Mariana Nacu este o localnică de pe strada Valea Ghinzii din Bistriţa. Nu de puţine ori, femeia, împreună cu alţi 2-3 cetăţeni, s-au implicat intens în această problemă a Variantei Ocolitoare Bistriţa, pe traseul Sud şi au trimis scrisori după scrisori, atâta la nivel local cât şi naţional. Ultimul apel, pe care Mariana Nacu l-a făcut, a fost la Comisia Europeană, în luna aprilie, după ce a văzut că se fac măsurători în teren pe la Sud. „M-am implicat pentru că voi fi afectată. Nu atât de afectată, nici dărâmată… Atitudinea mea vine de la trecerea de la resemnarea că aşa au hotărât cei aleşi de mine, la a-mi conştientiza drepturile, de fapt. Şi am trecut mai departe. Ni se tot spune că se vor pierde banii. Nu Bistriţa va pierde aceşti bani. Bistriţa va rămâne în schimb cu ponoasele. Va fi un drum pe care nu îl va folosi Bistriţa, ci acei care vor tranzita oraşul. În naivitatea mea credeam şi continui să cred, că o atitudine concentrată a tuturor locuitorilor ar putea determina factorii de decizie să treacă Varianta Ocolitoare Bistriţa pe acolo pe unde trebuie ea să treacă. La primul nivel, am sperat că această problemă se va putea rezolva pe plan local şi naţional, dar nu am găsit înţelegerea necesară. Aşa că am înaintat o solicitare şi Comisiei Europene, pentru că există modalitatea de plângere a fiecărui cetăţean european care se simte lezat într-un drept”, ne-a mărturisit Nacu.  

Calcul politic: Consiliul Local nu va aproba niciodată Centura pe la Sud!

Consilierul municipal, Dan Molnar consideră că dacă totuşi, Planul Urbanistic Zonal pentru Varianta Ocolitoare Bistriţa, pe traseul Sud va ajunge pe masa consilierilor locali, acesta nu va trece datorită scutului politic PD-L , PNL şi UDMR care s-a mai pronunţat odată verbal împotriva acestui traseu: „Consiliul Local este un organism politic, fie că vrem sau nu să acceptăm acest lucru. Consiliul Municipal Bistriţa este reprezentat acum de patru partide: PD-L cu 8 consilieri, PSD cu 7, PNL cu 5 şi UDMR, cu un consilier. În mod public şi repetat, două din partidele din Consiliul Local, PD-L şi PNL au arătat că se opun acestui traseu de centură. Prin urmare, un minim de 13 voturi, minim care de altfel s-a şi confirmat într-o anume ocazie, se vor pronunţa, firesc, împotriva unui astfel de proiect de hotărâre. Pentru adoptarea lui este nevoie de 11 voturi. PSD, care să zicem că ar fi susţinător al acestui proiect, are 7 consilieri, şi UDMR ştiu că până la acest moment este de asemenea împotrivă, astfel că vor fi maxim 7 voturi pentru, şi 14 împotrivă. Deci, din punct de vedere al matematicii politice în Consiliul Local Bistriţa, probabilitatea ca un astfel de proiect de hotărâre să fie adoptat este foarte mică”, a spus Molnar.

Un teren fără valoare ?

Din momentul în care primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu a continuat să insiste singur pe realizarea Variantei Ocolitoare Bistriţa, prin Pădurea Codrişor, oamenii au început să se întrebe care sunt interesele edilului pentru care nu vrea nici în ruptul capului să elimine o centură care să taie zona Codrişor, cu riscul să se producă denivelări de teren. Conform declaraţiei sale de avere, primarul Bistriţei deţine în prezent, un teren în zona Zăvoaiele de Sus, în suprafaţă de 4.500 metri pătraţi, situat în imediata apropiere a traseului Centurii pe la Sud, teren pentru care, edilul asigură că nu ar primi un preţ bun dacă l-ar vinde. „Eu m-aş bucura ca traseul ( n. r – Centurii de Sud) să treacă peste terenul meu. Din păcate nu trece, şi din păcate îmi scade valoarea terenului respectiv, pentru că este un teren de case. Dacă n-ar fi centura pe-acolo, ar fi cineva tentat să-şi facă casă. Dacă trece centura, ar fi cineva tentat să facă unităţi, ştiu eu, economice, care nu se pretează la terenul acela. Deci, dacă dumneavoastră ( n. r – redactorul) doriţi să-l cumpăraţi, eu vă vând chiar acum terenul respectiv , dacă faceţi o ofertă bună !”, s-a adresat primarul Bistriţei, redactorului de la Gazeta de Bistriţa.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.