În cadrul Cemacon se pregăteşte o altă rundă de salturi şi giumbuşlucuri financiare în care interpreţi sunt tandemul format dintre acţionarii Casa de Insolvenţă Transilvania (Andrei Cionca) şi Broker Cluj (Adrian Pop) şi BCR. De această dată se vor tipări acţiuni noi care vor fi date gratuit şefilor Cemacon, se va aproba vânzarea unui teren către compania Dedeman şi va fi supusă aprobării refinanţarea de la BCR a unui credit mai vechi pentru care Cemacon este gata să pună gaj fabrica pe care tocmai a retehnologizat-o.
La începutul lunii septembrie în cadrul Cemacon va avea loc o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor în cadrul căreia vor fi luate următoarele decizii: recompensarea şefilor Cemacon cu un set de acţiuni proaspăt tipărite şi care le vor fi acordate cu titlu gratuit, vânzarea unui teren din Zalău cu o suprafaţă de 25.700 mp la un preţ de 62,5 EUR/mp +TVA către compania de bricolaj Dedeman şi refinanţarea unui împrumut contractat de la BCR pentru care Cemacon pune la bătaie fabrica retehnologizată din comuna Recea, jud Sălaj.
”Aprobarea majorării capitalului social, prin încorporarea rezervelor, cu ridicarea dreptului de preferinţa al acţionarilor existenţi, cu sumă de 599.948,5 RON de la 11.399.021,8 RON la 11.998.970,3 RON prin emisiunea unui număr de 5.999.485 acţiuni (“Acţiuni noi”), cu o valoare nominală de 0,1 RON/acţiune, în vederea alocării, cu titlu gratuit, de acţiuni de către Consiliul de Administraţie către directorii Societăţii, în aplicarea Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor nr. 1 din data de 25.10.2013 şi în conformitate cu contractele de management nr. 7542/24.09.2014 şi nr. 8249/14.10.2014 încheiate între Societate şi dl. Liviu Stoleru, în calitate de Director General al Societăţii, respectiv dl.
Daniel Sologon, în calitate de Director Financiar al Societăţii. Aprobarea dobândirii într-un interval de 60 de zile de către Societate şi aprobarea alocării către directorii Societăţii, în conformitate cu prevederile contractelor de management, a unui număr de 5.999.485 acţiuni proprii prin subscrierea de către Societate a tuturor acţiunilor emise în bază majorării prevăzute la punctul 1 de mai sus, care urmează a fi plătite din rezervele Societăţii, conform art. 1031 din Legea nr. 31/1990. Simultan cu emiterea noilor acţiuni şi alocarea acestora directorilor Societăţii conform condiţiilor din contractele de management corespunzătoare, aprobate prin AGEA din data de 25 octombrie 2013, aceştia din urmă vor ipoteca mobiliar în favoarea BCR o parte din acţiunile dobândite în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de către Societate prin art. 15.1 b) din Contractul de Credit nr. 2 din data de 19.03.2015 încheiat cu BCR. Conform acestor prevederi şi Contractelor de Ipoteca mobiliara pe acţiuni încheiate ulterior, “creditorul trebuie să aibă constituită, în orice moment, o garanţie valabilă asupra unui număr de acţiuni emis de Cemacon SA reprezentând cel puţin 51% din capitalul social cu luarea în calcul în acest procent a acţiunilor relevante”. Astfel, directorii Societăţii care au încheiate contracte de management vor institui în favoarea BCR o ipoteca mobiliara de prim rang asupra unui număr de 1.587.605 acţiuni nou emise că urmare a prezenţei majorări. În acest sens, aceştia vor semna cu BCR contracte de ipotecă mobiliară asupra unei părţi din acţiunile nou emise, în cuantumul menţionat mai sus. Suplimentar faţă de ipotecarea unui număr de 1.587.605 acţiuni nou emise de către directorii societăţii, acţionarii garanţi: KJK Cărămidă SRL, Consultanţă Andrei&Andrei SRL, SSIF BROKER SA, conform contractelor de credit BCR vor asigură menţinerea în ipoteca BCR (respectiv neeliberarea din garanţie) a unui număr de 1.472.186 acţiuni, în bază aprobării forurilor lor decizionale, astfel încât va fi respectată la fiecare moment obligaţia că 51% din capitalul social majorat să fie ipotecat în favoarea BCR. În acest sens, acţionarii menţionaţi vor semna cu BCR acte adiţionale la contractele de ipotecă mobiliară asupra acţiunilor în scopul reglementării menţinerii în ipoteca a acţiunilor respective”, se arată în proiectul hotărârii.
Resuscitarea a la Cionca: împrumut de 33 de milioane de euro
Andrei Cionca a intra în acţionariatul Cemacon în 2011, când producătorul de blocuri ceramice avea probleme financiare. Una dintre gurile de aer pentru redresarea companiei a fost un credit de peste 33 de milioane de euro venit din partea BCR.
După acordarea acestui credit a început misiunea lui Cionca. Prin lobby-ul făcut el a reuşit ca cei de la Cemacon să returneze doar 18 milioane de euro, restul datoriei urmând să fie convertită în acţiuni administrate prin intermediul unui fond. Potrivit acordului de rambursare, 13 milioane de euro vor trebui plătite până în 2023, iar un credit secundar, de 5 milioane de euro, va trebui rambursat în cinci ani. Însă, cele cinci milioane vor trebui înapoiate de Cemacon Real Estate, o societate la care acţionar este Cemacon SA.
Însă, lobby-ul lui Cionca a constat în convertirea a 12 milioane de euro în acţiuni cedate în favoarea fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF).
„Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 decembrie 2014”, se arată într-un raport al fondului.
În urma unui tratament ”şoc” administrat de Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania, companiei Cemacon, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BoF), controlat de Erste Bank, s-a ”pricopsit” cu o creanţă de 12 milioane de euro la Cemacon.
De curând, BoF şi-a transformat creanţa pe care o avea la Cemacon în acţiuni, însă valoarea acţiunilor este de 1,7 milioane de euro. Diferenţa între valoarea datoriei şi cea a acţiunilor rezultă din faptul că principalul acţionar al Cemacon, KJK FUND II, a dublat capitalul social al Cemacon, de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei. KJK este administrat de SALMELIN JAAKKO SAKARI MIKAEL, AIMA LAURI KUSTAA şi LEFTER RAZVAN STEFAN.
În cadrul conducerii BoF, se află Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), unul dintre ”creierele” BCR-ului. El a demisionat anul trecut din cadrul Băncii Comerciale Române pentru evitarea unei situaţii de conflict de interese. O firmă patronată de Pogonaru, Central European Financial Services, a încheiat un parteneriat cu un fond internaţional de investiţii pentru a cumpăra credite neperformante de la BCR
În cadrul fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, alături de Pogonaru se află şi Erste Bank, grupul care controlează şi BCR-ul.
Girează cu fabrica modernizată tot de un credit BCR
Specialiştii financiari consideră destul de problematică emiterea unor acţiuni noi care vor fi oferite cu titlu gratuit persoanelor din conducerea Cemacon. ”Capitalul social nu va putea fi majorat şi nu se vor putea emite noi acţiuni până nu vor fi complet achitate cele din emisiunea precedentă. Pentru a putea emite noi acţiuni, în cazul în care acţionarii vechi nu şi-au efectuat vărsămintele restante, dacă urmărirea acţionarului debitor nu a dat rezultate, societatea va proceda, în condiţiile art.100 LSC, la anularea acestora. În orice caz, acţiunile subscrise, dar neachitate în întregime, nu dau acţionarului drept de vot în adunarea generală, acest drept fiind suspendat până la achitarea în întregime a acţiunilor. Dar aici, ele fiind date cu titlu gratuit este cu totul altceva”, explică un consultant financiar.
De asemenea, potrivit proiectului de hotărâre al Cemacon reprezentanţii companiei mai doresc ”aprobarea contractării unui credit în vederea refinanţării creditului contractat cu BCR în baza Contractului de Credit nr. 2 din data de 19.03.2015 şi suplimentării capitalului de lucru şi mandatarea Consiliului de Administraţie pentru a negocia condiţiile refinanţării în următoarele limite maxime: valoarea maximă a facilităţii 60.000.000 RON: a. Refinanţare – 55.000.000 RON b. Capital de lucru – 5.000.000 RON”.
Garantarea acestei refinanţări se va face cu activele fabricii din Recea, judeţul Sălaj.
Sebastian Albescu
ăștia o baga in faliment