Nu există femeie care să nu fi purtat în viața ei vreun pulover, indiferent de stilul său vestimentar, fie că ești o doamnă care iubește să se îmbrace elegant, fie că ești o elevă sau o studentă care alege un pulover călduros peste hainele cu care merge la cursuri.
Și pentru că este una din cele mai apreciate piese vestimentare din toate timpurile, dar mai ales din zilele noastre, aici ai o listă cu 5 dintre cele mai iubite pulovere de damă. Descoperă care sunt particularitățile materialelor, cum trebuie întreținute corect și cu ce merg ele asortate.
#1. Puloverele din cașmir
Considerat un material de lux, cașmirul este un material scump provenit din lâna caprelor de cașmir din Asia, extrem de apreciat, care rezistă foarte mult în timp. Dacă este întreținut corespunzător, te poți bucura de confortul oferit chiar mai mulți ani la rând.
Așadar, dacă alegi să speli manual un astfel de pulover, înmoaie-l în apă călduță, cu un detergent pentru lână, fără balsam. La mașina de spălat, alege un program de maximum 20 de grade celsius. Nu-l usca la soare și nici nu-l atârna pe umeraș. deoarece riști să-i strici forma. Ai voie să-l calci dacă este neapărată nevoie, sub o cârpă curată, și la temperaturi scăzute.
Foarte călduros în zilele reci de iarnă, îl poți asorta cu absolut orice piesă dorești în partea de jos, fie cu blugi sau cu o fustă din piele, sub un palton elegant. Alege modelul în funcție de preferințele tale, cu gât, cu anchior sau cu guler larg.
#2. Puloverele din lână de oaie
Lâna este, de departe, cel mai popular material natural, care nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunei doamne. Puloverele de damă din lână de oaie merg perfect în combinație cu o salopetă de blugi, sau orice altă combinație casual. Oricine a cumpărat măcar o dată o piesă vestimentară din lână, știe cât de pretențios este acest material și cât de greu se întreține atunci când nu i se oferă suficientă atenție.
Dacă nu sunt spălate corespunzător, riști să-ți micșorezi ținutele preferate. Ai două variante: fie speli la mașina de spălat, fie la mână. Dacă alegi să folosești mașina, utilizează un program blând, la maximum 30 de grade Celsius și nu folosi balsam sau înălbitor.
#3. Puloverele din bumbac tricotate
În ceea ce privește puloverele tricotate, și acestea se bucură din ce în ce mai mult de popularitate odată cu scăderea temperaturilor. Modele fascinante de tricot, amintesc de copilărie și de bunica ce împletea de zor, însă bumbacul este și călduros, dar mai ales moale la atingere și, de regulă, nu provoacă alergii, așa cum se întâmplă cu piesele din lână. De asemenea, bumbacul este și un material ușor de întreținut.
#4. Puloverele din Alpaca
Mai puțin răspândit în Europa, Alpaca este un material asemănător cu lâna și cașmirul, moale, călduros și calitativ. Însă cele mai bune piese din Alpaca sunt fabricate în America de Sud, acolo de unde provine de fapt. Sunt destul de greu de găsit la noi pe continent, deoarece fabricile europene nu sunt familiarizate cu un astfel de material, iar echipamentele de producție nu sunt adaptate.
Cât despre întreținerea pieselor materiale din lână de Alpaca, trebuie să ții cont, și în acest caz, de câteva aspecte. La fel ca în cazul celorlalte fibre naturale din lână, Alpaca trebuie spălată la temperaturi scăzute, nu se stoarce, nu se usucă la uscătorul de rufe, nu se întinde la soare. Însă, de departe, cel mai important detaliu este faptul că se spală doar în apă rece, deoarece apa caldă riscă de deterioreze fibrele.
#5. Puloverele din mohair
Tot din categoria materialelor de lână, mohairul provine din lâna caprelor de Angora. Are aceleași avantaje ca și celelalte fibre naturale, cu deosebirea că este moale la atingere, și este ales în special pentru pielea sensibilă a bebelușilor și a copiilor.
Materialul are nevoie de aceeași îngrijire specială ca în cazul puloverelor de damă din lână de oaie. Așadar piesele vestimentare confecționate din această fibră naturală trebuie spălate la temperaturi reduse, și niciodată uscate în uscătorul de rufe sau la soare, deoarece își pot pierde culoarea și forma.