Pe 14 iulie au început înscrierile la facultati. Ca si în anii din urma, cele mai multe locuri sunt la Universitatea "Babes-Bolyai", urmata de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si de Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu". În municipiul Cluj-Napoca Ministerului Educatiei si Cercetarii a alocat în acest an 8.800 de locuri bugetate.
Pe 14 iulie au început înscrierile la facultatile din Cluj-Napoca. Absolventii de liceu vin zilele acestea din toate colturile tarii pentru a-si depune dosarele, cu speranta ca vor primi un loc la facultatea pe care doresc sa o urmeze. În ciuda dorintei fostului ministru al educatiei, Mihail Hârdau, de a nu se lua în considerare media bacalaureatului pentru sesiunile de admitere din aceasta vara si toamna, pe motiv ca notele nu reflecta adevaratul nivel al cunostintelor tinerilor, si în acest an la facultatile din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” si a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara admiterea se va face doar pe baza notei de la examenul de bacalaureat si a mediei generale din cei patru ani de liceu. Însa la Universitatea Tehnica sau la Universitatea de Medicina si Farmacie candidatii vor trebui sa sustina un examen la disciplina specifica specializarii alese. La Cluj-Napoca sunt cinci universitati de stat si anume Universitatea de Arta si Design, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara, Universitatea Tehnica si Universitatea "Babes-Bolyai" iar pentru acestea s-au alocat din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii 8.800 de locuri bugetate. Si în acest an cele mai multe locuri sunt la Universitatea "Babes-Bolyai", care are si cele mai multe facultati, în numar de 21. Astfel, UBB-ul va pune la bataie 4.884 de locuri la buget, 10.506 la regim de taxa si 4.705 la IDD. Sistemul de admitere la Universitatea "Babes-Bolyai" este acelasi ca si pâna acum si consta în nota de la bacalaureat si media anilor din liceu în proportie de 50% fiecare dintre ele. La Facultatea de Teatru si Televiziune va avea loc si un examen de admitere între 22 si 26 iulie.
Sectia de Fotografie, Cinematografie si Media, cea mai scumpa din UBB
La Universitatea "Babes-Bolyai" taxa de scolarizare este la majoritatea facultatilor de 2.000 de Ron dar sunt unele care depasesc aceasta suma: la Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Geografie, Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Teatru si Televiziune taxa este de 2.500 RON, la Comunicare si Relatii Publice si la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, 2.200 RON iar cea mai mare suma, de 3.600 RON este la sectia de Fotografie, Cinematografie si Media din cadrul Facultatii de Teatru si Televiziune. Sunt însa si facultati care percep taxa de 1.900 RON si anume Faculatea de Teologie Ortodoxa, Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Facultatea de Teologie Romano-Catolica si Facultatea de Teologie Reformata. La sectiile de IDD toate facultatile din cadru UBB au aceeasi taxa ca si cea de la zi, mai putin Facultatea de Litere, unde la zi, taxa este de 2.000 RON iar la IDD, 3.000 RON. Tot în cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" taxa de admitere la facultate este de la 30 de RON la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica si la Facultatea de Teologie Romano-Catolica pâna la 170 RON la Facultatea de Drept. De asemenea, preturile caminelor din cadrul UBB sunt: pentru studenti români de la 160 la 300 RON iar pentru cei straini 250 euro pe luna sau 10 euro pe zi. Si anul acesta, ca si pâna acum, cele mai cautate facultati din cadrul universitatii sunt Facultatea de Teatru si Televiziune, Faculatatea de Educatie Fizica si Sport, Faculatatea de Geografie, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii si Facultatea de Business.
La UMF, o noua sectie
Pentru admiterea la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, la oricare dintre facultati, va avea loc un concurs pe 23 iulie. Începând cu anul universitar 2008-2009, la aceasta universitate, în cadrul Facultatii de Farmacie se va înfiinta o noua specializare: Nutritie si Dietetica, care va avea 20 de locuri bugetate si 40 de locuri cu taxa. Si pentru aceasta noua sectie, ca si pentru cele deja înfiintate, admiterea se va face numai pe baza concursului de admitere de pe 23 iulie si se va sustine la alegere din chimie organica sau chimie anorganica. În legatura cu aceasta noua sectie, Simona Iclozan, de la Departamentul de Relatii Publice si Mass-Media declara: “Învatamântul medical din Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca este în continua dezvoltare, perfectionare si aliniere la standarde europene. În acest sens, universitatea noastra ofera, începând cu anul acesta, prima specializare de Nutritie si Dietetica, în cadrul Facultatii de Farmacie, cu examen de licenta din România, specializare impusa de evolutia lumii moderne, recunoscuta în Uniunea Europeana si apreciata la nivel mondial. Speram ca noua specializare oferita sa atraga, de asemenea, un numar mare de candidati”.
1.265 de locuri pentru UMF
Taxele de scolarizare la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” sunt la Facultatea de Medicina 6500 RON, la Facultatea de Farmacie 4000 sau 6500 RON în functie de profilul ales, Facultatea de Medicina Dentara 7500 lei RON, la Facultatea de Stiinte pentru Sanatate 4000 sau 5000 RON si la Facultatea de Moase si Asistenti Medicali 4000 RON. În acest an, universitatea va pune la bataie 1.265 de locuri pentru studentii anului I, dintre care 705 sunt în regim cu taxa iar 560 sunt locuri bugetate. Dintre aceste locuri finantate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru Universitatea de Medicina si Farmacie, 255 sunt pentru Facultatea de Medicina si 95 pentru Facultatea de Farmacie. Cele mai cautate specializari în anul 2007 au fost cele din cadrul Facultatilor de Farmacie si de Medicina Dentara. UMF dispune circa 2.300 locuri de cazare pentru studentii români si straini si pentru medici rezidenti, situate în Complexul Studentesc Hasdeu si în Observator. Preturile pe luna pentru un student sau un medic rezident variaza între 80 si 120 RON. Simona Iclozan sustine: “Studentii români au prioritate la cazare, cei straini se pot caza în aceleasi conditii financiare, în cazul în care ramân locuri libere si depun o cerere în acest sens. Studentii straini veniti prin programe de schimburi de mobilitati sau alte acorduri ale UMF platesc 75 Euro/luna.”
La UTCN, bataia e pe Arhitectura
Anul acesta, la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, taxa de înscriere este de 120 RON iar taxele de scolarizare sunt urmatoarele: la Facultatea de Arhitectura si Urbanism taxa este de 4400 RON, la Facultatile de Automatica si Calculatoare, Constructii, Constructii de Masini, Inginerie Electrica, Instalatii, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor, la liniile de studiu cu predare în limba româna, taxa este 3.300 RON iar facultatile care organizeaza linii de studiu cu predare într-o limba straina percep o taxa de 3.500 RON. De asemenea, vor fi disponibilizate 4.540 de locuri din care 2.400 sunt bugetate iar 2140 sunt la regim cu taxa. Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Constructii, 420 la buget si 640 la taxa. Admiterea la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca se va face pe baza unui concurs de admitere, care va avea loc între 18 si 21 iulie. Daniel Sârb, de la Departamentul de Relatii Publice, sustine ca la aceasta universitate cele mai cautate locuri sunt la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, la Facultatea de Automatica si Calculatoare si la Facultatea de Arhitectura si Urbanism. “La Arhitectura e bataia cea mai mare în fiecare an”, declara Daniel Sârb. Tot el mai declara ca universitatea pune la dispozitia studentilor în jur de 800 de locuri la camin în complexele din Marasti si Observator.
În acest moment, România duce o lipsa acuta de ingineri în constructii, IT&C si în industria auto. Anual, cam 8.000 de persoane sunt absolventi de inginerie ai facultatilor din Romania, ceea ce este de departe insuficient pentru necesarul pietei fortei de munca, estimat la câteva zeci de mii de oameni. Constructiile, IT&C-ul si industria auto au nevoie de aproximativ 35.000 de ingineri. Dincolo de problema calitatii absolventilor, nu toti cei 8.000 de tineri ingineri care ies anual de pe bancile facultatilor sunt angajabili. O treime dintre absolventii de inginerie pleaca sa lucreze in strainatate, iar multi se orienteaza spre alte profesii sau încep propriile afaceri. Interesul în scadere pentru facultatile de inginerie se poate explica prin faptul ca munca inginerilor din constructii, în special a celor de pe santiere, nu este usoara, iar tinerii prefera sa se orienteze spre alte profesii cu un mediu de lucru mai prietenos si mai bine platite, cum sunt din domeniul bancar, vânzari sau publicitate.
Andreea Mitrica