În scurt timp, pe terenul folosit momentan pe post de parcare pe strada Crinilor din municipiu, va apărea un imobil exclusivist, investiția aparținându-i omului de afaceri Marius Negrea, care și deține terenul.
Singura problemă, ignorată și de autoritățile locale, este faptul că pe terenul în cauză a fost cel mai vechi cimitir românesc din Bistrița.
Primăvara aduce pentru Marius Negrea planuri noi sau mai bine spus reluarea unora vechi. În luna martie, omul de afaceri care se poate lăuda cu mai multe imobile în municipiu, a cerut un certificat de urbanism de la Primăria Bistrița pentru a ridica un bloc de locuințe pe strada Crinilor. Instituția i-a dat și de data aceasta girul pentru clădirea ce se anunță a fi una exclusivistă.
Primele demersuri au fost începute în 2010-2011
Omul de afaceri a avut în plan încă din anul 2009 să ridice un imobil exclusivist pe terenul de pe strada Crinilor care îi și aparține. Primele demersuri au fost făcute în anul 2010, Marius Negrea dărâmând 3 case pentru a face loc noii investiții care urma să treacă de două milioane de euro.
Autoritățile locale i-au dat toate avizele necesare, iar Protopopiatul Ortodox care deține terenul din vecinătate pe care stă bătută de vreme o mică bisericuță din lemn și o parte din cel mai vechi cimitir românesc din Bistrița, și-a dat și el acordul. Condiția era ca blocul să nu umbrească moștenirile istorice de lângă, iar Consult Imobil, societatea comercială a omului de afaceri să refacă stricăciunile în cazul în care cimitirul ar fi afectat în timpul lucrărilor.
Potrivit planurilor puse la punct în 2011, imobilul era prevăzut cu spații pentru birouri, săli de conferințe, sală de fitness, spații comerciale, parcare subterană și locuințe de lux. Acestea se adresau celor potenți financiar, având în vedere faptul că un apartament în imobilul respectiv era estimat la 100.000 de euro.
Mult mai secretos ca în urmă cu câțiva, omul de afaceri Marius Negrea se abține de la a face cunoscute noile planuri ale imobilului ce are să se înalțe aproape de buricul târgului. Potrivit site-ului societății sale comerciale Consult Imobil planurile făcute publice încă din 2009 sunt luate în calcul și acum.
Încărcătura istorică a locației, ignorată de autorități
Atât Protopopiatul Ortodox, cât și autoritățile locale ignoră însă câteva informații care oferă o încărcătură istorică de necontestat terenului. Pe lângă faptul că un imobil de câteva etaje în vecinătate ar ascunde la propriu bisericuța și cimitirul, se pare că există date potrivit cărora cimitirul s-ar întinde și pe terenul cumpărat de Negrea.
Astfel, dacă muzeul a constatat că terenul este liber de sarcină arheologică, profesorul de istorie Iosif Uilăcan a descoperit la Arhivele Naționale mai multe documente din care reiese că în zona respectivă există un cimitir mult mai mare. Suprafața acestuia se întindea până aproape de Bulevardul Decebal.
Mai mult, în 2010, profesorul de istorie a sesizat municipalitate cu privire la acest aspect, atașând și copii ale documentelor care atestau faptul că pe terenul unde se va înălța imobilul a fost cimitir. Cu toate acestea Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de către Consiliul Local.
Pentru a-și mai spăla păcatele, omul de afaceri Marius Negrea declara în mass-media bistrițeană că va amenaja micul cimitir de lângă, încă vizibil, cu banii săi. Acest lucru însă nu s-a mai întâmplat, vestigiile fiind puse în valoare tot de Primăria Bistrița, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox.
Lucrările au fost însă și ele „modeste”, rezumându-se la curățarea terenului și o alee din plăci de beton până la pietrele funerare, asta în condițiile în care Protopopiatul anunța ample intervenții de restaurare. Se dorea chiar și ridicarea unei bisericuțe din lemn.
Investiția de pe Crinilor, amânată pentru alte proiecte
Deși proiectul a fost anunțat cu surle și trâmbițe și chiar a reușit să adune toate documentele necesare, Marius Negrea nu l-a materializat, concentrându-și atenția asupra altor zone, precum Calea Moldovei sau Subcetate.
În portofoliul societății comerciale deținute de Marius Negrea Imobil Consult, publicat chiar pe site apar nu mai puțin de şapte imobile, situate pe străzile Împăratul Traian, Andrei Mureșanu, Subcetate, Calea Moldovei sau Arinilor. Dintre cele 7 imobile, potrivit aceluiași site 4 sunt ocupate, în timp ce blocurile de pe străzile Arinilor, Subcetate și Calea Moldovei mai au încă apartamente de vânzare.
Printre planurile de viitor ale societății comerciale se pare că se numără nu doar imobilul de pe strada Crinilor, ci și unul în Cluj-Napoca, situat pe strada Plugarilor. Imobilul care se va înălța pe strada Crinilor este însă cu siguranță cel mai exclusivist dintre toate.
Proiectul de pe strada Crinilor nu este singurul al omului de afaceri care are hibe. În anul 2008, când Primăria Bistrița era condusă de democrat-liberalul Vasile Moldovan, Consult Imobil reușea să obțină avizele necesare pentru construirea unui bloc pe strada Împăratul Traian, asta în ciuda faptului că spațiul nu permitea ridicarea unui asemenea bloc.
Distanța dintre blocul în cauză și cele din vecinătate este atât de mica încât le privează de lumină naturală, dar și de intimitate. Culmea este faptul că locatarii din blocurile vecine au cerut înainte de materializarea investiției lui Negrea ca în locația cu pricina să se amenajeze fie o parcare, fie un loc de joacă pentru copii. Ambele cereri au fost respinse la acea vreme de municipalitate.
Cifra de afaceri i-a crescut ca Făt Frumos în povești
Marius Viorel Negrea, la aproape 40 de ani, are un business care merge bine reușind să supraviețuiască și chiar să crească și în vremuri de criză. Consult Imobil, având ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a fost înființată în 2003, iar în primul an de activitate a avut doar un singur angajat și o cifră de afaceri de 38.673 de lei.
În anul 2007 ajungea deja la o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei, urmând ca în 2008, când criza a lovit puternic în domeniul construcției, aceasta să scadă la 486 de mii de lei. A reușit să se redreseze în anul 2009, când cifra de afaceri ajungea la 4 milioane de lei.
2011 a fost și el un an bun, cifra de afaceri ajungând la 4,4 milioane de lei. Anul 2012 a fost cu siguranță cel mai bun pentru Marius Negrea, cifra de afaceri apropiindu-se de 9 milioane de lei.
Nici datoriile societății comerciale nu sunt de ignorat, acestea crescând de la câteva sute de mii de lei la peste 10,9 milioane de lei, datorie înregistrată în anul 2012, care pare să fie și cea mai mare din ultimii ani.
Marius Viorel Negrea este un personaj discret, singurele lucruri despre care a acceptat să discute cu reprezentanții presei fiind tocmai investițiile sale. Acesta nu obișnuiește să participe la evenimentele publice, iar despre viața sa de familie nu se știe mare lucru, omul de afaceri precizând într-unul dintre interviurile acordate doar faptul că a fost divorțat, iar în urmă cu câțiva ani s-a recăsătorit.