Cel mai mare proiect a lui Iulian Dascalu, ilegal non-stop
Cel mai mare proiect imobiliar al lui Iulian Dascalu, complexul Palas din Iaşi, este definitiv şi irevocabil in ilegalite. Acest fapt ar fi trebuit sa se intample de mult deja, datorita unei sentinţe definitive şi irevocabile a instanţei, dar datorita tertipurilor justiţiei, procesul se va mai periclita prin inca o instanţa. Proiectul Palas este acum la judecatoarea Maria Hrudei, soţul lui Mircea Hrudei care l-ar fi „ajutat” pe Iulian Dascalu sa işi desavarşeasca mall-ul din cartierul Gheorghieni. Incompatibilitate judecatoarei Maria Hrudei este mai mult decat pe faţa, insa ea va judeca legalitatea unui proiect a caror multe instanţe s-au pronunţat a fi ilegal. Curtea de Apel Bucureşti susţine ca „respinge revizuirea precizata ca nefondata. Respinge cererea de suspendare a executarii deciziei Curţii de Apel Oradea ca ramasa fara obiect. Irevocabila."
Contractele dubioase
Iulian Dacalu, proprietarul Iulius Mall, are contracte dubioase peste tot in ţara. La Cluj-Napoca contractul pentru Iulius Mall a fost contestat in instanţa, unde a pierdut in prima instanţe veridicitatea asocierii cu Consiliul Judeţean Cluj. In momentul de faţa societatea Univers T, din subordinea Consiliului Judeţean Cluj, nu doreşte sa faca publice informaţiile in ceea ce priveşte contractul cu mall-ul din cartierul Gheorghieni. Iulius Group au probleme mult mai mari la Iaşi, unde proiectul Palas a fost anulat de instanţa. Unul dintre procese se judeca la Cluj-Napoca. Partea interesanta incepe de aici deoarece judecatorul care-l judeca pe Iulian Dascalu este Maria Hrudei, soţia şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism (DIICOT), Mircea Hrudei. Acesta a trimis in judecata dosarul Gazeta de Cluj, unde Iulian Dascalu a fost parte vatamata şi dosarul Arpad Paszkany, unde acesta a fost din nou parte vatamata, trebuind ca judecatorii sa ii confere „un mandat de aducere” pentru a-şi arata „ranile”.
Craciunul roşu de la Iaşi
Totul a inceput in Craciunul anului 2004 cand primarul din Iaşi, Gheorghe Nechita(PSD), i-a acordat cu dedicaţie şi fara licitaţie un spaţiu de 11 hectare lui Iulius Group pentru un proiect de 1.200 de apartamente. Pana la urma Dascalu şi-a permis sa ia un spaţiu de trei ori mai mare, de 320.00 de metri patraţi, iar apartamentele sunt numai 100. Curtea de Apel Oradea a anulat dupa cinci ani de judecata hotararea 576 a Consiliului Local Iaşi prin care Dascalu primea cele 11 hectare fara licitaţie. Meritul este al omului de afaceri Danuţ Prisecariu, proprietarul societaţii SC Alimentara SA, care a contestat inca din 2006 atat hotararea de consiliul local, dar şi hotararile 3 şi 4 din 2005 prin care s-a decis asocierea dintre Consiliul Local Iaşi şi SC Iulius Group. Judecatorii de la Oradea au respins şi cererea de intervenţie in interesul Consiliului Local Iaşi a paratului SC Iulius Group.
Iulius Mall şi-a inceput blatul cu primarul Nechita in Iaşi in momentul in care au demolat cantina celor 20.000 de studenţi pentru a construi Iulius Mall. Au promis ca vor construi una noua, dar utilitatea publica a transferarea banilor din bugetul studenţilor in buzunarul personal al lui Iulian Dascalu reprezinta interes public pentru Nechita şi din acest motiv au continua asocierile. Ilegalitatea in asocierea de la Palas este ca primaria trebuie sa primeasca in urma asocierii 10% sau minim 110.000 de euro fara sa plateasca nimic, iar intr-o asociere public-privat nu exista nicio şansa ca un partener sa fie obligat sa primeasca doar beneficii, fara sa plateasca nimic. Ilegalitaţii şi sfidarea numeroaselor legi este inferioara interesului public de a-l imbogaţi pe Iulian Dascalu.
Intervenţia familiei Pop
Avocata lui Iulian Dascalu de la Cluj-Napoca este Ramona Pop, verişoara Dacianei Deritei, cea care a „fabricat” alaturi de Mircea Hrudei dosarul Gazeta şi cel al lui Arpad Paszkany. Revenind, dosarul va fi judecat din postura de incompatibilitate de soţia lui Mircea Hrudei, Maria Hrudei. Familia Pop este bine-cunoscuta in Cluj-Napoca pentru influenţele pe care le excercita in lumea justiţiei doar pentru a-şi favoriza familia. Ramona Pop este avocata la fostul decan al Facultaţii de Drept, Liviu Pop.
Autorizaţia anulata a şase cladiri din cadrul Palas
Alţi doi oameni de afaceri, Sorin Ionescu şi Zaharia Schroter, au obţinut in instanţa anularea autorizaţiilor de construcţie pentru toate cladirile la mai aproape de 100 de metri de Palatul Culturii. Astfel, şase cladiri din ansamblul „Palas” au fost anulate de Tribunalul Iaşi, deoarece instanţa a recunoscut ca era nevoie de un PUZ-CP. Acest document nu a fost obţinut de oficialii Iulius Group.
Dascalu clujeanul
Relaţiile lui Iulian Dascalu au reuşit sa schimbe nivelul relaţiilor din Cluj-Napoca. Deputatul liberal Relu Fenechiu şi relaţiile sale cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean,Marius Nicoara, au pus bazele construcţiei Iulius Mall. Mai mult, dupa scurt timp, procurorii DIICOT au „fabricat” un dosar in care incercau sa dovedeasca ca Iulian Dascalu a fost şantajat de catre trustul Gazeta. Dascalu nu a vrut sa vina sa explice in faţa instanţei cum a fost şantajat de catre trustul Gazeta sau de catre Arpad Paszkany, fiind nevoie de un mandat de aducere a judecatorilor pentru a-l convinge.
Alţii au cerut, Iulius a primit
Societatea Alimentara Iaşi susţine ca Primaria Iaşi nu au recunoscut drepturile lor de a participa la o licitaţie public de alocare de selecţie a investitorilor pe criterii de eligibilitate. Aceştia cer paraţilor, consiliul local Iaşi, sa aprobe o procedura de selecţie pe principiul liberei competiţii in temeiul art. 14 din Legea 554/2004. Societatea Alimentara Iaşi a cerut 3.000 de metri patraţi din vecinatatea Salii Sporturilor. Serviciul de Arhitectura şi Urbanism din cadrul Primariei Iaşi au raspuns negativ solicitarii lor motivand ca zona este rezervata pentru utilitaţi municipale. Interesul municipalitaţii coincide cu imbogaţirea lui Iulian Dascalu. Societatea Iulius Group a cerut in luna noiembrie un teren, iar in decembrie Nechita le-a şi servit 110.000 de metri patraţi. Cand auzi de aşa afacere iţi vine sa iţi schimbi numele in Iulius Group.
Banii publici devin interes privat
Banii publici devin interes privat la Iaşi. Iulian Dascalu a anunţat ca proiectul Palas se va finaliza in luna aprilie 2012. Procesul de la Curtea de Apel Cluj in care judecator este sub semnul incompatibilitaţii Maria Hrudei va putea fi judecat numai dupa ce un proces similar se judeca la Curtea de Apel Bucureşti. Urmatorul termen al procesului este in luna februarie, iar magistraţii vor decide probabil legalitatea proiectului imobiliar dupa finalitatea acestuia. Dascalu a motivat nevoia continuarii proiectului datorita importanţei publice a proiectului. Afacerile private au devenit acum interes public, iar Dascalu a ajuns sa conduca domeniul public prin intermediul trocului USL prin primarul PSD Gheorghe Nechita şi deputatul liberal Relu Fenechiu.
De ce este incompatibila Maria Hrudei?
Judecatorul este de asemenea incompatibil de a judeca, daca in cauza respectiva:
a) a pus in mişcare acţiunea penala sau a dispus trimiterea in judecata ori a pus concluzii in calitate de procuror la instanţa de judecata, a soluţionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungire a arestarii preventive in cursul urmaririi penale;
b) a fost reprezentant sau aparator al vreuneia din parţi;
c) a fost expert sau martor;
d) exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma, el, soţul sau vreo ruda apropiata.
e) soţul, ruda sau afinul sau, pana la gradul al patrulea inclusiv, a efectuat acte de urmarire penala, a supravegheat urmarirea penala, a soluţionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungire a arestarii preventive, in cursul urmaririi penale;
f) este soţ, ruda sau afin, pana la gradul al patrulea inclusiv, cu una dintre parţi sau cu avocatul ori mandatarul acesteia;
g) exista duşmanie intre el, soţul sau una dintre rudele sale pana la gradul al patrulea inclusiv şi una dintre parţi, soţul sau rudele acesteia pana la gradul al treilea inclusiv;
Tiberiu Hrihorciuc