Cei trei bărbați din Livezile care i-au tras o bătaie soră cu moartea unui vecin, au fost condamnați la închisoare. Doi dintre ei au primit pedepse de câte 4 ani de închisoare, iar unul 3 ani și 7 luni de închisoare. Totodată, cei trei trebuie să plătească aproape 10.000 lei cheltuieli de spitalizare a victimei lor. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.
Marius Aftim, Gică Danciu și Georgică Capătă, cei trei bărbați din Livezile, au fost la un pas să îl omoare pe vecinul lor, Tinu Măjeri, după ce l-au lovit cumplit, în ajun de Paște, anul acesta.
Petrecere terminată cu o bătaie cruntă
Aftim, Danciu și Măjeri au petrecut în Sâmbăta Mare în locuința lui Capătă, unde un membru al familiei acestuia își sărbătorea ziua de naștere, eveniment stropit cu mult alcool.
În locuința respectivă, Măjeri a fost, la un moment dat, îmbrâncit, după o dispută verbală cu Aftim, Danciu și Capătă, astfel că a căzut și s-a lovit în zona gurii. Din cauza acestei dispute Măjeri a plecat acasă, el locuind în apropierea casei lui Capătă. Când a ajuns la locuință, concubina sa a observat că el sângera la gură, astfel că femeia a început să strige către Aftim, Danciu și Capătă, reproșându-le cele întâmplate cu Măjeri. Numai că țipetele femeii nu au făcut altceva decât să îi irite și mai tare pe Aftim, Danciu și Capătă, astfel că toți trei s-au dus la locuința lui Măjeri, pentru a se răfui cu el, dar și cu membrii familiei lui. Ajunși acolo, Danciu a intrat direct în casă și l-a scos afară în curte pe Măjeri, pe care, împreună cu Aftim și Danciu au început să îl lovească cu picioarele și cu pumnii.
În scandal au intervenit și concubina lui Măjeri și cei doi copii ai lor, iar la un moment dat membrii celor două tabere au început să arunce cu pietre unii spre alții. Acest episod a fost însă partea soft a poveștii…
La un moment dat, Măjeri a reușit să scape din mâinile agresorilor săi și a intrat în locuință de unde a revenit cu o drujbă cu care i-a amenințat pe cei trei bătăuși, în speranța că aceștia vor renunța și vor pleca din gospodăria lui. Gestul lui nu a făcut altceva decât să îi înfurie și mai tare pe Aftim, Danciu și Capătă. După ce au reușit să îl deposedeze de drujbă, cei trei au început să îl lovească furibund pe Măjeri, cu pumnii și picioarele, dar și obiecte contondente, în cap și în zona corpului.
“Gestul său nu a avut efectul de a-i speria pe inculpaţi ci, dimpotrivă, i-a stârnit pe aceştia, determinându-i să-i aplice o corecţie pe măsură. Inculpaţii s-au deplasat spre persoana vătămată, aflată în curtea casei sale, şi au înconjurat-o, au lovit-o, au trântit-o la sol şi au reuşit (relativ uşor) să o deposedeze de motoferăstrău.
În timp ce persoana vătămată Măjeri Tinu a fost deposedată de inculpaţi de motoferăstrău şi imediat după aceea, aceasta a fost agresată fizic de către inculpaţii Capătă Georgică, Aftim Marius şi Danciu Gicu, care au lovit-o cu toţii, în mod repetat, pe persoana vătămată cu pumnii şi picioarele în zona corpului şi capului, precum şi cu obiecte contondente (pietre, o tijă metalică, o drujbă, o bâtă de lemn) în zona capului. Mai multe dintre loviturile suferite de persoana vătămată i-au fost aplicate de către cei trei inculpaţi şi după ce a fost deposedată de drujbă şi după ce a căzut la sol (fapt admis inclusiv de către inculpaţi)”, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Lovit inclusiv în cap cu drujba, Măjeri a fost la un pas de moarte
În urma loviturilor primite, Măjeri a fost grav rănit, leziunile fiind descrise în certificatul medico-legal, de unde reiese faptul că bărbatul a fost lovit de cei trei inclusiv cu drujba de care a fost deposedat.
“În speţă nu poate fi exclusă lovirea persoanei vătămată în zona capului cu o piatră, dar şi cu alte obiecte cu suprafeţe dure, precum motoferăstrăul – corp delict în cauză. Pentru aceasta s-a avut în vedere rezultatul examinării acestui motoferăstrău (…), pe o muchie a carcasei căruia au fost identificate pete sub formă de mânjituri de substanţă de culoare brun-roşcată (sânge). Analizând aspectul leziunii suferite de persoana-vătămată Măjeri Tinu (plaga din zona frontal stângă a capului), conform fotografiei realizate asupra acestuia înainte de i se acorda îngrijiri medicale (…), se poate aprecia că direcţia de deplasare a țesutului dilacerat pledează cel mai probabil pentru existenţa unei lovituri descendente a obiectului care a provocat rana. Acest fapt, se reţine în continuare în cuprinsul rechizitoriului, este de natură a susţine ipoteza lovirii persoanei vătămate de către inculpaţi după ce a căzut la sol. În ceea ce priveşte autorul loviturii care i-a produs persoanei vătămate leziunea principală şi cea mai gravă, aceasta ar putea fi cea aplicată cu drujba de Capătă Georgică (…)
Probele obţinute în cauză, arată procurorul în cuprinsul rechizitoriului (deşi nu permit a stabili cu exactitate contribuţia fiecărui inculpat la agresarea persoanei vătămate, indicarea loviturilor aplicate de fiecare, a mijloacelor folosite, autorul loviturii care i-a produs victimei fractura craniană) concordă în a indica că cei trei inculpaţi au acţionat împreună, concomitent, în mod activ şi toţi au lovit-o pe persoana vătămată, cu diferite obiecte contondente şi cu pumnii, picioarele, inclusiv după ce a căzut la pământ. În cauză a fost identificat motoferăstrăul (care prezintă urme specifice sângelui), precum şi o tijă metalică (cablu de oţel), care de asemenea a fost folosită pentru lovirea persoanei vătămate. Motoferăstrăul a fost luat de la faţa locului de către inculpatul Capătă Georgică şi predat ulterior de către acesta organelor de poliţie. În urma loviturilor, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice multiple (incluzând fractură craniană cu înfundare în zona frontală stângă), a căror gravitate, potrivit constatărilor medico-legale – a fost evaluată la 45-50 de zile de îngrijiri medicale, stabilindu-se că acestea întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii (…).
Aceasta a fost transportată de urgenţă la Spitalul Județean de Urgenţă Bistrița şi supusă unor intervenţii chirurgicale de urgenţă”, au mai arătat procurorii.
Cei trei agresori au depus și ei plângeri penale împotriva lui Măjeri, însă procurorii au ajuns la concluzia că în caz este vorba despre legitimă apărare.
Potrivit procurorilor, Aftim, Capătă și Danciu au fost inconsecvenți în declaraţii, ei recunoscând doar o parțial și nuanțat unele fapte. Chiar și unii dintre martori, care inițial au relatat cum au decurs incidentul, ulterior și-au schimbat declaraţiile. Bineînțeles, cum primele declaraţii corespund cu probele din dosar, doar acestea au fost luate în seamă. Chiar și Tinu Măjeri și familia acestuia s-au împăcat cu familiile celor trei agresori și și-au retras plângerile, sperând să pună capac dosarului penal. Ghinion însă, fiindcă în speță fiind vorba despre tentativă de omor, ancheta a mers mai departe.
Și-au recunoscut vinovăția și au primit pedepse mai ușoare
La cinci zile de la agresiune, mai precis pe 20 aprilie, Aftim, Capătă și Danciu au fost arestați preventiv, măsura fiind în vigoare și acum, iar la finele lunii august au fost trimiși în judecată.
La primul termen al judecății pe fond, care a avut loc la finele lunii noiembrie, instanța a decis că va pronunța sentința la următorul termen stabilit pe data de 22 decembrie, însă aceasta a suferit două amânări. Pe 9 ianuarie, judecătorul cauzei a împărțit dreptatea, în condițiile în care Aftim, Capătă și Danciu și-au recunoscut, totuși, faptele și astfel au beneficiat de reducerea pedepsei.
Astfel, Marius Aftim a fost condamnat la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare, iar Georgică Capătă și Gică Danciu au primit fiecare câte 4 ani de închisoare cu executare. Totodată, cei trei sunt obligați să plătească în solidar 9.972,08 lei în favoarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, care s-a constituit parte civilă în dosar, și câte 650 de lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. În schimb, Tinu Majeri, victima din această cauză a renunțat la orice pretenție de despăgubiri ori daune morale.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.