Datele prezentate în noul infografic despre situația șomajului înregistrat la 30 iulie 2020, potrivit Monitorului Social, scot în evidență faptul că România rămâne, în continuare, polul sărăciei. Cei mai săraci români, care muncesc, au un venit anual de sub 974 de euro.

”Cei 10% cei mai săraci români care muncesc câştigă sub 974 de euro pe an. Mai concret, aproape un milion de persoane care muncesc câştigă sub 3 euro pe zi. Săraci există peste tot, dar săracii noştri sunt sensibil mai săraci decât cei din celelalte ţări: cei 10% cei mai săraci români câştigă de 10 mai puţin decât cei 10% cei mai săraci europeni. Ponderea în totalul naţional al veniturilor ce revin zecimii din populaţie cu cele mai mici venituri este o măsură a inegalităţii distribuţiei veniturilor (cu cât este mai mică, cu atât inegalitatea este mai mare). Celor mai săraci 10% dintre români le revin doar 2% din totalul veniturilor. Este cea mai mică proporţie înregistrată în Uniunea Europeană”, potrivit sursei mai sus citată. 

Cât priveşte bogaţii României, doar 7% din populaţie – un milion o sută patru zeci de români, circa douuă treimi din populaţia oficială a Capitalei – are bani în conturi şi proprietăţi mai mari de 100.000 de dolari americani sau mai mult. Acest nivel este mai mic comparativ cu alte ţări din Europa de Est şi foarte mic, comparativ cu Europa de Vest.   

Românii cu averi mai mari de un milion de dolari sunt – conform Credit Suisse – 31.704. Ei reprezintă 2,8% din totalul românilor cu averi de minimum 100.000 de dolari americani sau 0,21% din populaţie.  

Românii cu averi mai mari de 72 de milioane de dolari sunt în număr de 72, o valoare apropiată dee cea întâlnită în Kuweit – 74 – şi Macedonia – 100. La modul general, structura societăţii româneşti este una piramidală, românii cu averi sun 100.000 de dolari americani reprezentând 9% din total.    

Mai multe date din Monitorul Social se pot citi AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.