Deschiderea noului centru de dializa, Nefromed Dialysis Centers, a demonstrat importanta aparitiei unei alternative la sistemul medical de Stat. Ultimii 17 ani, tranzitia continua si desele schimbari din sistem au revolutionat mediul sanitar românesc.În 2007, se poate spune ca situatia tinde catre normalitate. Efectele pozitive se resimt si in sistemul serviciilor de dializa.

Mult timp dializa a putut fi considerata ca fiind un punct sensibil pentru sistemul sanitar. Deschiderea noului centru acopera necesitatile de servicii de gen pentru întreg judetul Cluj. Nefromed Dialysis Center a fost proiectat pe o suprafata de 1600 mp si are, în prezent, 163 de pacienti hemodializati, oferind posibilitatea de a efectua trei sedinte de dializa saptamânal pentru fiecare bolnav, asa cum prevede Regulamentul de Organizare a Centrelor de Dializa din România.

Pentru întelegerea modului în care se desfasoara lucrurile în acest sistem am solicitat un interviu doctorului Ioan Mihai Patiu, medic sef al Nefromed Dialysis Center.

<i>Gazeta:Care este starea actuala a sistemului medical, a dializei, în special din România?

Dr. Ioan M Patiu:</i> În primul rând, se poate spune ca acesta functioneaza mai bine decât acum 10-15 ani. Fara îndoiala, dializa, fiind un tratament costisitor, depinde numai si numai de finantarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. As sublinia efortul permanent al CNAS pentru a asigura finanatarea acestui program national de sanatate.

De asemenea trebuie mentionat ca, de fapt, costurile alocate acestui segment de servicii sunt costuri repetitive, iar alocarea sumelor trebuie facuta pentru un numar din ce în ce mai mare de pacienti.

<i>Gazeta. Cum a evoluat numarul pacientilor în ultimii ani?

Dr. Ioan M Patiu:</i> În 1990, în România erau tratati aproximativ 400 de bolnavi cu insuficienta renala cronica prin hemodializa. Acum sunt peste 6.000. Numarul mic de pacienti din acea perioada se datora posibilitatilor reduse de a-i trata: pâna în 1989 existau doar trei centre de dializa cronica în toata tara , la Timisoara,Bucuresti si Cluj. Putea fi tratat doar un numar infim de bolnavi, pentru ceilalti neexistând nici o sansa.

În acest moment exista peste 70 de centre de profil, în fiecare judet functionând cel putin câte unul.

Un alt element care a condus la aceasta situatie este cresterea duratei de viata, multi dintre cei tratati prin dializa fiind persoane în vârsta.

Daca înainte cei care aveau nevoie de dializa erau, în prealabil, selectati, fiind preferati bolnavii care nu aveau alte complicatii, adica persoane mai tinere, acum serviciile de profil se adreseaza tuturor celor care au nevoie de ele. Ulterior,toti cei care au avut nevoie de dializa au fost inclusi în programe specifice, astfel încât nu s-a mai pus problema selctionarii bolnavilor, ca înainte de 1990.

<i>Gazeta: Ce este Dialaiza? De ce este atât de importanta?

I.M.P.:</i> Dializa este o metoda terapeutica de epurare extrarenala aplicata pentru mentinerea în viata a pacientilor cu insuficienta renala severa.

Exista boli de rinichi care conduc la pierderea functiilor renale. Aceasta pierdere produce tulburari în organism, deoarece nu mai este posibila eliminarea substantelor toxice, iar organismul se autointoxica. Când se ajunge la un stadiu avansat de reducere a functiei renale ,tulburarile produse în organism nu mai sunt compatibile cu viata. iar pentru corectarea lor este necesara substitutia functiei renale. Nevoia de înlocuire a acesteia poate fi temporara, în cazul insuficeintei renale acute, unde exista posibilitatea reluarii functiei renale dupa câteva saptamâni, sau permanenta, pentru cei care sufera de insuficienta renala cronica,consecutiva unor boli în care leziunile renale sunt ireversibile . În insuficienta renala cronica, degradarea functiei renale se produce progresiv în functie de natura si stadiul bolii de rinichi si de tratamentele aplicate.

Pentru pacientii cu insuficienta renala cronica severa, exista trei metode de tratament: prin hemodializa, dializa peritoneala sau transpalnt renal. Hemodializa consta, practic, prin trecerea sângelui printr-un filtru, printr-un dispozitiv extracorporal. Pe de alta parte, exista dializa peritoneala, în care epurarea se face prin peritoneu, o structura anatomica a pacientului. Pacientii cu dializa peritoneala sunt instruiti sa îsi faca tratamentul acasa si trebuie ca o data pe luna sa vina la control în centrul de dializa. Din pacate, efectele hemodializei, de detoxifiere, nu dureaza o vesnicie, asa ca bolnavii trebuie sa vina în centru de trei ori pe saptamâna pentru câte o sedinta de 4 ore. Ei pot avea o viata normala. Unii dintre acestia muncesc, chiar.

<i>Gazeta: Ce este Nefromed Dialysis Center si cum a aparut acesta?

I.M.P.:</i> Nefromed Dialysis Center este un centru ambulator, privat, de dializa. Aici sunt tratati pacienti cu insuficienta renala cronica ,stabili, care pot fi tratati ambulator : 163 prin hemodializa cronica si 25 cu dializa peritoneala. Pacientii care incep dializa sau care sufera de anumite complicatii sunt internati în Clinica de Nefrologie din cadrul Spitalului Judetean.

Banii necesari pentru tratamente sunt virati din bugetul Casei de Asigurari de Sanatate, la fel ca si transportul, pacientii nu trebuie sa plateasca nimic din buzunarul propriu. Astfel, CAS plateste pentru fiecare sedinta de dializa 118 euro.

Centrul de dializa din Cluj al Nefromed Dialysis Center continua, de fapt, activitatea din Centrul de dializa al Clinicii de Nefrologie din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj (SCJU).Este un centru de dializa ultramodern , rezultatul împletirii a doua experiente notabile : traditia tratamentului cu dializa în Cluj si experienta financiara si mangeriala a actionarilor Nefromed care au înfiintat si construit centre de dializa în Israel, Turcia si Polonia de mai bine de 20 de ani.Primele hemodialize la Cluj s-au efectuat din 1960 în Clinica Medicala I.Accest tip de tratament a putut fi aplicat, însa, numai pacientilor cu insuficienta renala acuta pâna în anul 1978 când s-a infiintat Clinica de Nefrologie si Dializa sub conducerea Prof dr Mihai Manasia, în SCJU .În cadrul acesteia , printr-o donatie a fundatiei Diakonisches Werk a Bisericii Evanghelice din Stuttgart s-a organizat un centru de hemodializa pentru bolnavii cu insuficienta renala cronica.La acea data Clinica de Nefrologie era considerata ca fiind una dintre cele mai moderne din tara, functionând într-o cladire noua construita cu sprijinul Prof.dr. Roman Vlaicu. Prevazuta, la început cu 6 aparate de hemodializa, aceasta a juns, în urmatorii ani la 15. Spatiul a devenit insuficient, iar numarul de bolnavi, în continua crestere, a condus la instituirea a patru ture de pacienti si restrictionarea numarului de sedinte de dializa saptamânal pentru majoritatea pacientilor Se lucra în program non-stop, ceea ce nu era deloc usor. Posibilitatile de a-i trata pe pacienti erau atât de restrânse încât doar ideea ca ar mai putea aparea un bolnav si ca ar trebui sa îi gasim un loc ne speria.

Sub conducerea , prof. dr.Mirela Gherman, cu sprijinul constant al conducerilor SCJU, în Clinica de Nefrologie s-au facut lucrari reamenajare a Centrului de dializa si eforturi de dotare cu aparatura moderna.Totusi, spatiul disponibil pentru centrul de dializa nu putea fi extins. Aceasta stare de fapt a fost repetat semnalata autoritatilor sanitare, MS si CNAS. Acestea au realizat ca este nevoie de finantari masive în aparatura si în spatiu asa ca, în 2004, au organizat o licitatie pentru privatizarea serviciilor de dializa în 8 centre pilot. Nefromed Dialysis Center a fost câstigatoarea licitatiei pentru desfasurarea activitatii de dializa în Centrul de dializa al SCJU Cluj si SJ Alba.

Nefromed Dialysis Center a functionat din mai 2005 în cadrul Spitalului Judetean dar s-a ajuns la concluzia ca spatiul este insuficient asa ca s-a decis construirea unui nou sediu. Diferenta majora fata de fosta cladire este ca acum, exista spatiu suficient pentru numarul de aparate necesar ( 1600mp). Mai mult, luând în considerare faptul ca numarul bolnavilor creste, în medie cu 10% în fiecare an, nici în urmatorii ani nu vom avea probleme de a acorda tratament tuturor celor care au nevoie.

Si, deoarece acesta a fost proiectat exact pentru activitatea medicala de dializa, sediul permite organizarea corecta a circuitului pacientilor, materialelor si deseurilor.

Dupa cum vedeti, construirea centrului a necesitat o investitie deosebit de consistenta din partea Nefromed Dialysis Centers care a achizitionat terenul si a finansat constructia si dotarea cu aparatura.

<i>Gazeta: Cum colaborati cu centrul-mama si cu celelate institutii din Cluj-Napoca?

I.M.P.:</i> Suntem în continuare în relatii foarte strânse cu Clinica de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean, de cel de Urgenta, cu care formam un complex functional. Pacientii pe care-i tratam au început dializa în Clinica de Nefrologie Cluj; unul dintre ei face dializa de 27 de ani. Pacientii noi, care trebuie sa înceapa tratamentul sau cei care sunt deja în programul nostru de dializa dar necesita internare pentru anumite complicatii se interneaza în aceasta clinica. O parte dintre colegii nostri din clinica, lucreaza part-time în noul centru. În centrul de dializa, Nefromed Cluj continua activitatea didactica si stiintifica sub conducerea cadrelor didactice din Clinica de Nefrologie, activitati pentru care avem un acord de colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie .Avem în continuare, o colaborare foarte buna cu Sectiile Clinice din SCJU : Medicala I, Chirurgie I si II, Radiologie, UPU, Neurologie dar si cu Institutul Inimii , Medicala III, Spitalul Clinic de Boli Infectioase. Avem o colaborare tot mai buna si pe care dorim sa o dezvoltam cu medicii de familie ai pacientilor dializati.

Pacientii nostri, care întrunesc conditiile, sunt pe lista de asteptare pentru transplant de la Institutul de Urologie si Transplant.

Exista în acest sens contracte pentru analize cu Institutul de Igiena Publica si Laboratorul Synevo.Colaboram, practice, cu toate unitatile medicale din Cluj de care pacientii nostri au nevoie.

<i>Gazeta: Care sunt avantajele noului centru, Nefromed Dialysis?

I.M.P.:</i> În primul rând, conditiile sunt, incontestabil, mult mai bune.Ne desfasuram activitatea într-un centru de dializa modern de nivel vesteuropean. Suntem avantajati de calitatea aparaturii de ultima generatie si de materialele consumabile, provenite de la firma suedeza Gambro, unul dintre liderii mondiali de aparatura destinata dializei. De asemenea, numarul aparatelor este suficient, ceea ce face posibila efectuarea unor tratamente de calitate.Exista dotarea necesara pentru a face fata oricaror urgente : monitor cardiac, defibrillator, trusa de intubatie si ventilatie.Centrul are generator propriu de curent electric si rezerva de apa pentru a evita întreruperea dializelor în situatia în care ar exista pauze de curent sau de furnizare a apei. Un al doilea aspect este legat de posibilitatea de a le asigura pacientilor confortul necesar, prin dotarea centrului cu paturi noi, comode, cu televizoare, pentru fiecare bolnav în parte, vestiare dotate cu grup sanitar, etc. Organizarea unor circuite corecte în cadrul centrului ne permite respectarea normelor în vigoare.

Acum se depun eforturi pentru organizarea transportului pacientilor la dializa si spre casa în conditii cât mai bune.

Si…din moment ce problemele organizatorice sunt rezolvate, nu ne mai preocupa continuu, noi, medicii, ne putem concentra asupra a ceea ce este cu adevarat important: optimizarea tratamentului pacientilor, fiindca, în definitv, pacientul este cel mai important.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.