AUR, un partid aproape inexistent, înființat în 2019, despre care mulți români nici nu știau până la alegerile parlamentare din acest an, a crescut masiv în sondajele de opinie. Cum? Prin serviciile prestate pentru BOR, pentru care, la schimb, Biserica le-a oferit expunere.
Liderii AUR și-au făcut campanie cu înalți prelați de braț, au acționat ca adevărați ”gardieni” ai Patriarhului sau ai înalților prelați BOR în procesele intentate statului pe tema interzicerii pelerinajelor. Au făcut propagandă în curtea bisericilor din diaspora, unul dintre locurile importante de întâlnire ale comunităților românești, iar Biserica le-a întors serviciul.
Unul dintre pilonii principali pe care AUR se sprijină este, potrivit manifestului partidului, credința. Liderii formațiunii politice se angajează să-i apere pe preoți în fața defăimării, să se opună „terfelirii simbolurilor de credință” și compromiterii „credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”.
Clerul și mirenii, un bazin electoral larg, la care liderii AUR au fost atenți, speculând fiecare temă sau nemulțumire venite din partea BOR sau a credincioșilor: de la închiderea bisericilor pentru slujbe și interzicerea pelerinajelor, până la discuțiile contradictorii față de folosirea linguriței pentru împărtășanie și a măștii sau a celor legate de educația sexuală în școală.
Toate s-au aflat în discursul politic al liderilor AUR și în acțiunile politice, toate se regăsesc pe agenda și preocupările BOR.
Pentru mai multe detalii în acest sens citește Partidul AUR are planuri îndrăznețe în Parlament.
„Când spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam”, declamă programul politic al Alianței. Cei doi vectori ai partidului care întrețin relația cu Biserica Ortodoxă suntClaudiu Târziu și avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă.
Claudiu Târziu vine cu un dublu bagaj: cel al jurnalistului care a promovat ani de zile, în paginile revistei AS și ale propriei publicații Rost, clerici, acțiuni ale BOR și lăcașuri de cult și cel al coordonatorului campaniei Coaliției pentru Familie pentru modificarea definiției familiei din Constituție, sprijinită puternic de Biserica Ortodoxă.
Relația veche și strânsă a lui Târziu cu Biserica s-a transferat la AUR, fie punctual, cum ar fi clipul de susținere a candidaturii lui la Primăria Capitalei din partea preotului Mihai Andrei Aldea, fie complex, prin dublarea campaniilor pe teme largi, cum ar fi interzicerea slujbelor în interiorul bisericilor sau pelerinajele, scrie G4Media.
Publicația G4Media mai arată cum, în noiembrie 2019, la nici două luni de la înființarea AUR, Biserica ortodoxă găzduia lansarea unui volum privind referendumul pentru familie, publicat de editura Rost, condusă de Târziu. Cartea de interviuri „Șocul Referendumului” a fost lansată, pe 27 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, gazdă fiind Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Alături de el, membri și susținători ai proaspătului partid AUR: Claudiu Târziu, Sorin Lavric (președintele Senatului AUR), dr. Pavel Chirilă sau Răzvan Codrescu. Evenimentul de lansare a fost prezentat și de Basilica.ro, portalul oficial de știri al Bisericii Ortodoxe.
Claudiu Târziu și soția lui, Adela-Ioana Grăjdeanu Târziu, care a deschis lista AUR pentru Senat în Bacău, sunt promovați de Trinitas Tv, postul de televiziune al Patriarhiei Române, un episod fiind difuzat 23 octombrie, cu puțin înainte de începerea campaniei electorale. „Trinitas Tv a făcut un reportaj despre proiectul de suflet al soției mele Adela-Ioana și al meu, ”Casa cu Rost”.
Un loc în care încercăm să înmulțim binele, să cultivăm frumosul și să mărturisim adevărul, avînd ca reper tradiția și țintind problemele veacului. Vă îndemn din toată inima să urmăriți filmul, căci nu veți rămîne păgubiți. Doamne, ajută!”, a promovat Târziu emisiunea pe contul de Facebook.
Diana Iovanovici-Șoșoacă își formează, în schimb, în mod public și ofensiv, relațiile cu Biserica: se oferă să fie avocata tuturor – clerici și credincioși – pentru permiterea slujbelor și a pelerinajelor, oferă formulare de contestare în instanță a restricțiilor luate de Guvern, include în campania electorală un circuit pe la biserici și mănăstiri.
Citește continuarea pe G4Media.